ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Πολύς λόγος έχει γίνει για τις προμήθειες υγειονομικού υλικού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), για τη σπατάλη και τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από την καλύτερη διαχείριση. Παρόμοια κατάσταση είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν και ο ΟΤΕ, η οποία οφειλόταν στην έλλειψη διαφάνειας των διαγωνισμών και συνεννοήσεως μεταξύ των προμηθευτών. Ξεπέρασε όμως το πρόβλημα με την εφαρμογή ηλεκτρονικών δημοπρασιών, πρακτική που αποτελεί πλέον τον κανόνα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Πολύς λόγος έχει γίνει για τις προμήθειες υγειονομικού υλικού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), για τη σπατάλη και τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από την καλύτερη διαχείριση. Παρόμοια κατάσταση είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν και ο ΟΤΕ, η οποία οφειλόταν στην έλλειψη διαφάνειας των διαγωνισμών και συνεννοήσεως μεταξύ των προμηθευτών.

***
Ξεπέρασε όμως το πρόβλημα με την εφαρμογή ηλεκτρονικών δημοπρασιών, πρακτική που αποτελεί πλέον τον κανόνα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στον ΟΤΕ η διαδικασία της ηλεκτρονικής προμήθειας για αναλώσιμα και μιας χρήσης υλικά οδήγησε σε ισχυρό ανταγωνισμό και πέτυχε σημαντική οικονομία.

***
Συγκεκριμένα, η CosmoΟΝΕ, η εταιρεία ηλεκτρονικών δημοπρασιών που ιδρύθηκε από την Εθνική Τράπεζα, την Αlpha Βank, τον ΟΤΕ και την εταιρεία πληροφορικής Διηνεκής Πληροφορική, έχει ως τώρα διενεργήσει πάνω από 1.500 δημοπρασίες για λογαριασμό των περισσότερων μεγάλων ελληνικών εταιρειών και οργανισμών.

***
Υπολογίζεται ότι στον ΟΤΕ για τα είδη που ήταν αντικείμενο των δημοπρασιών επιτεύχθηκε μείωση κόστους μεγαλύτερη του 20% των προϋπολογισμών.

***
Δεν χρειάζεται λοιπόν ο υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος να ανακαλύψει την πυρίτιδα. Αρκεί να εφαρμόσει αυτά που έχει κάνει ο κ. Παν.Βουρλούμης στον ΟΤΕ για να περιορίσει τη σπατάλη στην Υγεία.

ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η διοίκηση του ΧΑ είχε τροποποιήσει τα όρια του κριτηρίου της εμπορευσιμότητας για τη διατήρηση των εταιρειών στη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

***
Και ήταν μια σωστή απόφαση, καθώς η πτώση των συναλλαγών λόγω της κρίσης είχε πλήξει όλες τις εταιρείες και θεωρήθηκε σκόπιμο να καταργηθεί το κριτήριο αυτό ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις-υποβιβασμοί εταιρειών με ειδικό βάρος από τη μεγάλη στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και μειωθεί η ανταγωνιστικότητα του Χρηματιστηρίου.

***
Μάλιστα, το κριτήριο της εμπορευσιμότητας καταργήθηκε τελείως τον Ιανουάριο του 2009. Τώρα όμως πλησιάζει η αναθεώρηση του Απριλίου και δυστυχώς για τους ενδιαφερομένους παραμένουν άλλα δύο κριτήρια: αυτό της κεφαλαιοποίησης και της διασποράς των μετοχών.

***
Ηδη υπάρχουν οχλήσεις προς τη διοίκηση του ΧΑ να υπάρξει κατάργηση και του κριτηρίου της κεφαλαιοποίησης αφού 17 από τις 67 εταιρείες που μετέχουν στην κατηγορία της υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ έχουν χρηματιστηριακή αξία κάτω των 95 εκατ. ευρώ.

***
Θα είναι ένας πονοκέφαλος για τον εικονιζόμενο στο σκίτσο πρόεδρο του ΧΑ κ. Σπ.Καπράλο, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει είτε να συνεχίσει τις «εκπτώσεις» και να τρωθεί η αξιοπιστία της αγοράς είτε να τηρήσει το γράμμα του νόμου και να έχουμε κλάματα;

ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
Ολο και περισσότερα σύννεφα μαζεύονται στον ορίζοντα της ασφαλιστικής αγοράς. Το αργότερο ως την Τρίτη πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) για να εξετάσει τους φακέλους 15- 17 ασφαλιστικών εταιρειών, κυρίως του κλάδου αυτοκινήτου, που από τα αποθεματικά τους λείπουν περίπου 500 εκατ. ευρώ. ***
Παρεμπιπτόντως από τα συνολικά αποθεματικά των εταιρειών του κλάδου αυτοκινήτου «απουσιάζουν» περίπου 800 εκατ. ευρώ! Σύμφωνα με την προβλεπομένη διαδικασία θα δοθεί στις εν λόγω εταιρείες διάστημα από ένα μήνα ως και τρεις μήνες για να βρεθούν τα κεφάλαια. Σε διαφορετική περίπτωση το «αίμα» πρόκειται να ρεύσει άφθονο στην αγορά…

***
Πηγές ωστόσο της αγοράς σημειώνουν πως μόνο κατά ένα μέρος το έλλειμμα οφείλεται σε υποτιμολόγηση των εκκρεμών ζημιών, κατά ένα άλλο μέρος οφείλεται σε ζημιές που είχαν- και οι ασφαλιστικές εταιρείες- από επενδύσεις τους. Και ήταν αρκετές…

***
Επ΄ αυτού αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου , που εποπτεύει την ΕΠΕΙΑ, έχει δώσει αυστηρές εντολές να μην επιδειχθεί η παραμικρή επιείκεια, λόγω της οικονομικής κρίσης.

***
Οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι και για έναν επιπλέον λόγο:

από τον Ιούνιο τα ασφάλιστρα θα απογειωθούν και πάλι και είναι αρκετοί αυτοί που ορέγονται μια «καθαρή αγορά», χωρίς δηλαδή τις λεγόμενες εταιρείες «φθηνού ασφαλίστρου». Ο «πόλεμος» μόλις άρχισε…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk