Το επταήμερο του Διόδωρου

Νιώθω τύψεις: κουράστηκε, τον κουράσαμε δηλαδή. Ακούγαμε κάθε τόσο πως τον προβληματίζουμε, πως τον στενοχωρούμε, πως ανησυχεί, πως είναι θυμωμένος, ακόμα και πως έκανε λάθη παραδέχθηκε. Τώρα όμως είμαστε σε εντελώς καινούργια κατάσταση: τον κουράσαμε τον Πρωθυπουργό μας οι υπήκοοί του, ημερολόγιό μου. Κουράστηκε από εμάς, μας βαρέθηκε, πώς το λένε· θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς, μεγαλύτερες συντάξεις, καλύτερα σχολεία, καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερους δρόμους, καλύτερο περιβάλλοναχόρταγοι υπήκοοι, με τίποτα δεν είμαστε ευχαριστημένοι, του πρήξαμε το συκώτι του Πρωθυπουργού.

Ντελικάτος εραστής της εξουσίας
Νιώθω τύψεις: κουράστηκε, τον κουράσαμε δηλαδή. Ακούγαμε κάθε τόσο πως τον προβληματίζουμε, πως τον στενοχωρούμε, πως ανησυχεί, πως είναι θυμωμένος, ακόμα και πως έκανε λάθη παραδέχθηκε. Τώρα όμως είμαστε σε εντελώς καινούργια κατάσταση: τον κουράσαμε τον Πρωθυπουργό μας οι υπήκοοί του, ημερολόγιό μου.

Κουράστηκε από εμάς, μας βαρέθηκε, πώς το λένε· θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς, μεγαλύτερες συντάξεις, καλύτερα σχολεία, καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερους δρόμους, καλύτερο περιβάλλοναχόρταγοι υπήκοοι, με τίποτα δεν είμαστε ευχαριστημένοι, του πρήξαμε το συκώτι του Πρωθυπουργού.

* Κουράστηκε να μας υπόσχεται ότι θα μας τα δώσει όλα αυτά- διότι όπως γνωρίζουμε για τον Κώστα Καραμανλή οι υποσχέσεις δεν είναι λόγια, είναι πράξεις σωματικές. Δεν αρκείται στις φωνητικές χορδές: κουνάει χέρια, κεφάλι, λαιμό, τον κορμό, ακόμα και τα πόδια μεταχειρίζεται για να πάρει τις σωστές κλίσεις το σώμα όταν δίνει τις σωστές υποσχέσεις.

Βαριά δουλειά χειρώνακτος αποδείχθηκε το επάγγελμα του Πρωθυπουργού, απαιτεί σωματικά προσόντα, ακροβάτη, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργού, κασκαντέρβαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα, φθείρει. Και ας έλεγε ο πολύπειρος Αντρεότι ότι «η εξουσία φθείρει αυτούς που δεν την έχουν», γιατί τους κάνουν τη ζωή ποδήλατο αυτοί που την έχουν· ο Κώστας Καραμανλής αποδείχθηκε ντελικάτος εραστής της εξουσίας. Τρυφερούδι άμαθο, δεν άντεχε να ικανοποιεί τις βιτσιόζικες ορέξεις της το τσαμένο.

Ο Κώστας Καραμανλής γεννήθηκε κουρασμένος και έγινε Πρωθυπουργός για να ξεκουράζεται, αλλά δεν τα κατάφερε, παρά τις προσπάθειές του: ξεκουραζόταν την ημέρα για να μπορεί να απολαμβάνει τον ύπνο του τη νύχτα, άφηνε για αύριο ό,τι έπρεπε να κάνει σήμερα, αμέσως μόλις ένιωθε την άρρωστη διάθεση για δουλειά ξάπλωνε σε πολυθρόνα να πάρει έναν υπνάκο να του περάσει, έσπευδε να βοηθήσει κάθε υπουργό του που ξεκουραζόταν, άφηνε να κάνουν άλλοι αυτά που μπορούσε να κάνει ο ίδιοςδηλαδή ο Πρωθυπουργός φρόντιζε να μην παραβεί καμία εντολή από τον Δεκάλογο του Γεννημένου Κουρασμένου, μολοντούτο τον κουράσαμε παραπάνω· είμαστε απαράδεκτοι, αχάριστος λαός, καλά κάνουν και θέλουν να μας διώξουν από την ΟΝΕ.

* Μήπως όμως εκτός από κουρασμένος νιώθει και ταπεινωμένος ο Πρωθυπουργός; Μήπως ντροπιασμένος; Αποτυχημένος; Ηττημένος ίσως; ΄Η μήπως η κούραση αποτελεί πρόσχημα για να εφησυχάσουν οι αντίπαλοι, να ατονήσει η εγρήγορσή τους και, οπ, αίλουρος να τους επιτεθεί ο Κώστας Καραμανλής να τους λιανίσει;

Αβραμόπουλος και Μπακογιάννη δίνουν όρκους πίστεως και υποταγής διότι γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να γίνουν αρχηγοί στη θέση του αρχηγού, το ίδιο και ο Σαμαράς· αλλά είναι και οι νεότεροι, ο τέως Παιδείας Στυλιανίδης και ο νυν Σπηλιωτόπουλος που καραδοκούνμε τον Σουφλιά να γνωρίζει ότι όλοι τον έχουν ανάγκη: μπορεί, και αν δεν γίνει βασιλιάς, να είναι faiseur de rois, «κατασκευαστής βασιλιάδων», που λένε και οι Γάλλοι. Και δεν είναι ανώτερος από το κατασκεύασμα ο κατασκευαστής του;

* Έχουμε όμορφες ημέρες μπροστά μας, ημερολόγιό μου: οικονομική κρίση, ευρωεκλογές, πιθανότατα και εθνικές εκλογές – η διαδοχολογία μάς έλειπε, ήρθε και αυτή την κατάλληλη στιγμή για να μην πλήττουν και όσοι δεν αρκούνταν στις συγκινήσεις που είχαμε ως τώρα.

Καραμανλής, ο αντι-Φάουστ
Είδα τον «Φάουστ» τις προάλλες στο Εθνικό, ημερολόγιό μου, έξοχη παράσταση, για τούτο το σημειώνω, από νέα παιδιά που καμία σχέση δεν έχουν με τον γέρο επιστήμονα, κατάλαβαν όμως και ανέδειξαν το πρόβλημά του: ο Φάουστ είχε κουραστεί από την επιστήμη, δεν ήθελε να μάθει άλλα, είχε φθάσει στα όρια της αλήθειας, κυνηγώντας τη γνώση, αλλά δεν την είχε φθάσει, ένιωθε πως είχε χάσει τη ζωή του για αυτήν χωρίς να τον ανταμείψει, δεν του αποκάλυπτε το μυστικό της ύπαρξης, την ουσία των πραγμάτων.

Γιατί υπάρχει ένα όριο που γονατίζει όλους τους πραγματικούς σοφούς: η άρνηση του κόσμου να παραδοθεί στον λόγο, η αδυναμία του ανθρώπου να ξεφύγει από το κουκούλι του σημειωτικού του συστήματος. Εκεί έφθασε ο Φάουστ και τα παράτησε, κατέφυγε στον Διάβολο για να σκαρφαλώσει στο «πράσινο δέντρο της ζωής», στην πραγματικότητα για να ασκήσει εξουσία: ο Μεφιστοφελής θα του πραγματοποιεί κάθε επιθυμία, όπως μόνο στους βασιλιάδες επιτρέπεται. Γιατί ο Γκαίτε που ήταν και επιστήμονας και λογοτέχνης ήταν και πολιτικός που σταδιοδρόμησε στην Αυλή του ηγεμόνα της Βαϊμάρης και ήξερε πολύ καλά τι μπορεί να προσφέρει η εξουσία, η επιστήμη, η λογοτεχνία στους ανθρώπους, ήξερε πολύ καλά τι έλειπε του καημένου, γερασμένου Φάουστ.

* Ο Κώστας Καραμανλής είναι το αντίθετο του Φάουστ- αυτό σκεπτόμουν συνέχεια στην παράσταση: κουράστηκε από την εξουσία. Και τι θα κάνει άραγε; Με τι αντάλλαγμα θα προσφέρει την ψυχή του στον Μεφιστοφελή; Θα θελήσει να γίνει σοφός επιστήμονας; Θα ζητήσει από τον Σατανά να του διδάξει τα μυστικά των διαφορικών εξισώσεων, της κβαντομηχανικής και της μοριακής βιολογίας; Θα το ρίξει στο διάβασμα, άραγε; Θα μάθει να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή; Θα αρχίσει να μελετά Ιστορία και πολιτική επιστήμη για να καταλάβει γιατί κουράστηκε τόσο γρήγορα από την εξουσία;

Μπα, τίποτα από όλα αυτά- θα πουλήσει την ψυχή του για την τέχνη: ο Κώστας Καραμανλής γνωρίζει πολύ καλά ότι απέτυχε, γνωρίζει ότι είναι ο χειρότερος Πρωθυπουργός που πέρασε από αυτήν τη χώρα, γνωρίζει ότι θα την παραδώσει στον διάδοχό του πολύ χειρότερη από ό,τι την παρέλαβε και το μόνο που μπορεί να τον σώσει είναι να προσπαθήσει να εξωραΐσει αυτά που έκανε, να μας πείσει ότι για την αποτυχία του φταίνε άλλοι και όχι ο ίδιος. Τέτοιο εγχείρημα απαιτεί εξαιρετικές ικανότητες μυθοπλασίας και παραμυθιάσματος- ο Καραμανλής θα παραδώσει την ψυχή του στον Μεφιστοφελή για να γίνει λογοτέχνης.

* Αλλά ο/η διάδοχός του θα πρέπει να υπογράψει και αυτός συμβόλαιο με τον Διάβολο για να κερδίσει τους αντιπάλους του – υπερωρίες θα κάνει ο Μεφιστοφελής τούτες τις ημέρες στην Αθήνα, προβλέπω κοσμοσυρροή στο Εθνικό, ουρές στα ταμεία και στα καμαρίνια.

Γενεαλογικά προβλήματα
Πιθανόν η αναχώρηση του Κώστα Καραμανλή να μην ωφελήσει μόνο τη χώρα και τον/τη φιλόδοξο διάδοχό του- το ότι συνταξιοδοτείται τόσο νωρίς ο Πρωθυπουργός μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί συνταξιοδοτικής εξίσωσης γυναικών/ανδρών θα εφαρμοστεί με τον σωστό τρόπο: να φεύγουν οι άνδρες νωρίτερα από τη δουλεία της εργασίας και όχι οι γυναίκες αργότερα. Οταν ο Πρωθυπουργός συνταξιοδοτείται στα 53 του δεν είναι λογικό οι υπόλοιποι άνδρες να συνταξιοδοτούνται ως τα 60;

* Βέβαια, υπάρχει το αντιπαράδειγμα της Ντόρας Μπακογιάννη που θέλει να διαδεχθεί τον Κώστα Καραμανλή και ας είναι δύο χρόνια μεγαλύτερή του, στα 55 της, αλλά υπάρχει εξήγηση για το φαινόμενο που θα τη δεχθεί ακόμα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: ο Κώστας Μητσοτάκης είναι νεότερος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, άρα ο δικός του διάδοχος (Ντόρα) έπρεπε να ακολουθήσει τον διάδοχο του (Κώστα).

Εδώ όμως ανακύπτει άλλο μείζον ζήτημα που όλοι το συζητούν σε μικρές παρέες και κανείς δεν το θέτει δημόσια: το ζήτημα ότι ο Μητσοτάκης είναι γεννημένος έναν χρόνο πριν από τον Ανδρέα Παπανδρέου, άρα για να μη διασαλευθεί η τάξη του κόσμου και το σαλικό δίκαιο (loi salique, από το οποίο προήλθε και το ακετυλοσαλικιλικό οξύ) πρέπει η Ντόρα Μπακογιάννη να γίνει πρωθυπουργός πριν από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Οθεν συμπεραίνουμε ότι ο Καραμανλής θα παραιτηθεί προτού γίνουν εκλογές ώστε να γίνει η Μπακογιάννη πρωθυπουργός και να ακολουθήσει μετά κανονικά ο Παπανδρέου που θα κερδίσει τις εκλογές- για να μην πω ότι ορισμένοι θεωρούν ότι η «κούραση» δεν είναι παρά το πρόσχημα για να τηρηθούν όλα όσα προβλέπουν οι πανάρχαιοι νόμοι διαδοχής στον θρόνο. * Ετσι θα γίνουν τα πράγματα, εκτός αν παρέμβει ο Μεφιστοφελής και αλλάξει την ηθική και νόμιμη τάξη του κόσμου, ημερολόγιό μου.

Diodorus@tovima.gr

Η στάση σου απέναντι στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» δεν είναι συνετή. Μπορεί οι «θερμοκηπιστές» να σου φαίνονται καταστροφολόγοι και τα μοντέλα τους συχνά να μην επαληθεύονται, αλλά είναι πολύ πιθανό το αίτιο – αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας- να φέρει το αιτιατό. Μακάρι ένας ψυχρός χειμώνας και μια δροσερή άνοιξη να έφθαναν για να σε επιβεβαιώσουν. Πάντως όσο ακραία θεωρείς τη στάση τους τόσο ακραία εμφανίζεται και η δική σου.

Γ. Γροπ. @hotmail.fr

***
Τα μέτρα (κεφαλικός φόρος κτλ.) είναι πολύ καλά μελετημένα διότι «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας είναι η παραοικονομία. Συνεπώς πρέπει να μαζέψουν χρήματα από αυτούς που δεν τα κονομάνε από την παραοικονομία ώστε να έχει το κράτος να της δώσει και από εκεί να πάνε στους κουμπάρους, στα στελέχη της παράταξης κτλ. Με τέτοια μέτρα η κρίση δεν θα πειράξει τους παραγωγικότερους των Ελλήνων, άρα μπορώ να είμαι

Αισιόδοξος @otenet.gr

***
Αφιερωμένο εξαιρετικά στο αποσταμένο παλικάρι του Μαξίμου: Εγώ με τη σκέψη, μια ζωή/ είμαι κακιωμένος/ γιατί με κάνει στα δύσκολα/ να νιώθω κουρασμένος.

Αβαδαίος, Ποιητάρης – ριμαδόρος

***
Οχι μόνο για τον καιρό της κάθε ημέρας να την ακούς αλλά, επειδή τελευταία έχεις πολύ καιρό να ερωτευθείς, σου συνιστώ και να τη βλέπεις- την Πετρούλα βεβαίως εννοώ. Αν με αγνοήσεις, αυτό σημαίνει ότι έχεις πλέον το μυαλό σου στον καιρό της σύνταξης, οπότε μελέτα Πετραλιά! Γ.Κ. @otenet.gr

***
Είναι μοναδική η ικανότητα αυτής της χώρας να μπερδεύει αυτούς που πρέπει να ανταμείψει με αυτούς που πρέπει να τιμωρήσει. Η επιβολή κεφαλικού φόρου σε όσους δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα (και έχουν ήδη φορολογηθεί με συντελεστή 40%) και η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων συνιστούν το τελευταίο παράδειγμα.

Βασίλης Μανιάτης, Παλλήνη (φορέας κοινής λογικής) ***
Καλό είναι να αποφεύγεται τo ξενύχτι μπροστά στο playstation. Το ακατάστατο ωράριο ύπνου δημιουργεί αίσθημα κόπωσης.

Νίκος, ο Σκέτος @yahoo.com

***
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει φεύγοντας είναι να ξεσκονίσει τα αστεία αγγλικά του. Οι φοιτητές στο Ταφτς δεν θα καταλαβαίνουν λέξη από τα βαθιά νοήματα που θα προσπαθεί να τους περάσει.

Ανευ @gmail.com

***
Ο καταλληλότερος μας προέκυψε κουρασμένος. Δεν ανησυχώ όμως: έχει δίπλα του τη Δρα Ιατρικής. Πιστεύω ότι τον παρακολουθεί και δεν θα τον αφήσει να πάθει υπερκόπωση. Μνήμων @gmail.com

***
Για τους μιαρούς αντεθνικούς ισχυρισμούς σας περί αποτυχίας της σοφής «διπλωματίας του βέτο» θα ήθελα να σας επισημάνω ότι πλανάσθε πλάνην οικτράν- εδώ κοτζάμ Νικολά Σαρκοζί τάχθηκε αλληλέγγυος εις την μεγάλην αυτήν εθνική μας υπόθεσιν, εσείς θα διαφωνήσετε; Και μη διανοηθείτε να μου αντιπαραθέσετε το ζήτημα της αγοράς των γαλλικών φρεγατών, πολλώ δε μάλλον να υπαινιχθείτε κάτι δυσοίωνον σχετικά με το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Διότι εις αυτήν την περίπτωσιν θα καταστείτε εθνικός μειοδότης και θα παραδοθείτε εφ΄ όρου ζωής εις την χλεύην και την περιφρόνησιν των ελλήνων πολιτών (ιδιωτών).

Κυριάκος Χρηστέας, Νέα Σμύρνη

***
Κουράστηκα, δήλωσε. Και όλοι κατάλαβαν ότι ούτε τη σημασία της λέξης δεν έχει κατανοήσει, πόσο μάλλον την ουσία.

Δημήτριος Τσεχίας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk