Προάγγελος χαμηλής κερδοφορίας και για το 2009 τα μειωμένα μερίσματα αλλά και ένδειξη περιορισμένης προβλεπτικής ικανότητας των εταιρειών

Η ύφεση οδήγησε σε πτώση 50% τα κέρδη των εισηγμένων

Το περιβάλλον ύφεσης της οικονομίας άρχισε να αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών. Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων, οι αυξημένες επισφάλειες και προβλέψεις, το αυξημένο κόστος χρήματος, η πιστωτική δυστοκία, η δραστική μείωση της ρευστότητας και των περιθωρίων κέρδους επέφεραν ένα άκρως αρνητικό δ΄ τρίμηνο του 2008 κατά το οποίο βγήκαν «οι σκελετοί από την ντουλάπα», οδηγώντας σε πτώση των καθαρών κερδών περίπου κατά 50%. Η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί το 2009, ενώ η μείωση περισσότερο από 3 δισ.

Το περιβάλλον ύφεσης της οικονομίας άρχισε να αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών. Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων, οι αυξημένες επισφάλειες και προβλέψεις, το αυξημένο κόστος χρήματος, η πιστωτική δυστοκία, η δραστική μείωση της ρευστότητας και των περιθωρίων κέρδους επέφεραν ένα άκρως αρνητικό δ΄ τρίμηνο του 2008 κατά το οποίο βγήκαν «οι σκελετοί από την ντουλάπα», οδηγώντας σε πτώση των καθαρών κερδών περίπου κατά 50%. Η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί το 2009, ενώ η μείωση περισσότερο από 3 δισ. ευρώ των μερισμάτων δεν είναι μόνο προάγγελος χαμηλής κερδοφορίας, αλλά κυρίως ένδειξη της περιορισμένης προβλεπτικής ικανότητας των εταιρειών η οποία τους απαγορεύει να «δεσμευτούν» σε μια σταθερή διανομή εισοδήματος στους επενδυτές.

«Το καθαρό περιθώριο κέρδους των εισηγμένων συρρικνώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αρκετές εισηγμένες επέλεξαν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους τους στο δ΄ τρίμηνο ώστε να μπουν με καλύτερες προοπτικές στο 2009», παρατηρεί ο κ. Χρήστος Ελαφρός της Εurobank Χρηματιστηριακής. Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου μόνο τους τελευταίους έξι μήνες τα στοιχεία της Τhomson Financial δείχνουν ότι οι πτωτικές αναθεωρήσεις κερδών κυμάνθηκαν στο 41%, ενώ ακόμη και η αναθεωρημένη μέση εκτίμηση των αναλυτών για εταιρική κερδοφορία στο-11% (-15% για τις ελληνικές εισηγμένες) το 2009 φαντάζει μάλλον αισιόδοξη, τα δεδομένα δεν αναμένονται καλά και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η «ατμομηχανή» των ελληνικών αποτελεσμάτων εξάλλου παραμένουν οι τράπεζες οι οποίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο περιβάλλον και το 2009.«Αναμένουμε συνέχιση εφέτος των περυσινών τάσεων και θεωρούμε απίθανη την επίτευξη του στόχου για πιστωτική επέκταση 10% υπό τις παρούσες συνθήκες», σημειώνει η κυρία Ελένη Χέρρα της ΕFG Εurobank Χρηματιστηριακή. Η μέση εκτίμηση της ΕFG Εurobank Χρηματιστηριακή για μηνιαία αύξηση των υπολοίπων δανείων μεταξύ 570-650 εκατ. ευρώ ως τον Δεκέμβριο υπονοεί ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης για το σύνολο της χρονιάς δεν θα ξεπεράσει το 3%. Στις χώρες τις ΝΑ Ευρώπης η πιστωτική επέκταση θα κινηθεί ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης καταθέσεων στο 8%. Η αύξηση του ποσοστού δανείων σε καθυστέρηση κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008 οφείλεται εν μέρει στην επιβράδυνση έκδοσης νέων δανείων, αλλά και στις δυσκολίες που προέκυψαν στη συγκέντρωση οφειλών τους τελευταίους μήνες του έτους κυρίως στον τομέα των πιστωτικών καρτών και των στεγαστικών δανείων.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση αναμένεται να αυξηθούν κοντά στο 5% ως το τέλος του έτους από περίπου 4% στο τέλος του 2008, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τη ΝΑ Ευρώπη, ενώ το κόστος των προβλέψεων θα κυμανθεί μεταξύ 125 και 130 μονάδων βάσης επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου.

Σε λειτουργικό επίπεδο, το 2009 προτεραιότητα θα δοθεί στην ενίσχυση της κερδοφορίας προ προβλέψεων, η οποία θα επιτευχθεί με τη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους, καθώς όλα τα επιχειρηματικά σχέδια έχουν παγώσει. Επιπλέον επιβάλλεται η ταχύτερη ανατιμολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού, καθώς η γρήγορη μείωση των επιτοκίων δυσκολεύει τη μείωση του κόστους των καταθέσεων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα συνεχίσουν να πιέζονται ως και τα μέσα του β΄ τριμήνου, αλλά η κατάσταση θα εξισορροπήσει ως το τέλος της χρονιάς. Οσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ουσιώδη ενδυνάμωση των ισολογισμών τους, καθώς στο δ΄ τρίμηνο του 2008 είχαν σημαντικές απώλειες κεφαλαίων από εξαγορά ιδίων μετοχών, από τη μειωμένη ανατιμολόγηση των διαθέσιμων προς πώληση στοιχείων χαρτοφυλακίου και των αποθεματικών συναλλάγματος και, τέλος, από τις αυξημένες προβλέψεις του τριμήνου. Με δεδομένο ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τα κέρδη παραμένουν θολές και καθώς η ιστορία δείχνει ότι οι μετοχές δεν επιδεικνύουν διατηρήσιμη ανοδική κίνηση παρά μόνο λίγους μήνες προτού τα κέρδη φθάσουν στο χαμηλότερο σημείο τους, όσο τα ερωτήματα (και στην Ελλάδα) σχετικά με το εύρος της πτώσης των κερδών και κυρίως σχετικά με τη χρονική στιγμή που αυτά θα βρεθούν στο χαμηλό τους επίπεδο παραμένουν, τα χρηματιστήρια θα συνεχίζουν μάλλον τα πάνω- κάτω.

Η τελευταία ανοδική αντίδραση των χρηματιστηρίων (bear market rally), προϊόν και του short covering (αγορές μετοχών λόγο αντίθετων θέσεων στα παράγωγα) σε μια εξαιρετικά υπερπουλημένη αγορά είναι δύσκολο να έχει συνέχεια, καθώς η ύφεση συνεχίζεται και τα εταιρικά κέρδη υποχωρούν, έστω και αν η μείωση των δεικτών πιστωτικών παραγώγων το τελευταίο διάστημα εκφράζει τη μερική υποχώρηση του αισθήματος ανασφάλειας από την αγορά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk