Μια άνιση κοινωνία σε ηθική κατάπτωση είναι η Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ Εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τα φαινόμενα της κοινωνικής ανισότητας γίνονται όλο και πιο έκδηλα στη Βρετανία. Οι διαφορές στην ποιότητα ζωής που απολαμβάνει η αστική και η εργατική τάξη είναι τεράστιες, ενώ πρόσφατη έρευνα της London School Οf Εconomics αποκάλυψε ότι η Βρετανία έχει να επιδείξει τη δεύτερη χειρότερη κοινωνική ανισότητα μεταξύ των πλούσιων χωρών του κόσμου. Σε μια κοινωνία που νοσεί συνολικά πολλοί Βρετανοί έχουν φτάσει στο σημείο να μιλούν για «κατάρρευση του κοινωνικού ιστού».

ΛΟΝΔΙΝΟ Εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τα φαινόμενα της κοινωνικής ανισότητας γίνονται όλο και πιο έκδηλα στη Βρετανία. Οι διαφορές στην ποιότητα ζωής που απολαμβάνει η αστική και η εργατική τάξη είναι τεράστιες, ενώ πρόσφατη έρευνα της London School Οf Εconomics αποκάλυψε ότι η Βρετανία έχει να επιδείξει τη δεύτερη χειρότερη κοινωνική ανισότητα μεταξύ των πλούσιων χωρών του κόσμου. Σε μια κοινωνία που νοσεί συνολικά πολλοί Βρετανοί έχουν φτάσει στο σημείο να μιλούν για «κατάρρευση του κοινωνικού ιστού». Η εφημερίδα «Τhe Ιndependent» επικαλείται δύο πρόσφατες πολύκροτες υποθέσεις που δείχνουν την ηθική κατάπτωση των πολιτών της χώρας.

Η πρώτη αφορά την Τζέιντ Γκούντι, πρώην παίκτρια του ριάλιτι τηλεπαιχνιδιού «Βig Βrother». Η νεαρή γυναίκα αρχικά συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας για την αμάθεια και τα ρατσιστικά σχόλιά της προς μια ινδή συμπαίκτριά της. Η Τζέιντ μετατράπηκε σε «εθνική ηρωίδα» όταν αποκαλύφθηκε ότι πάσχει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αντί να αποτραβηχθεί από τη δημόσια ζωή, η 27χρονη προτίμησε να δημοσιοποιήσει την περιπέτεια της υγείας της και να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα οικονομικά οφέλη από αυτό.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά τον Αλφι Πάτεν, ο οποίος έγινε διάσημος ως ο «13χρονος πατέρας». Παρ΄ ότι είχαν εμφανιστεί άλλοι έξι «μνηστήρες» που διεκδικούσαν την πατρότητα της μικρής Μέισι-Ροξάν, της κόρης που γέννησε η 15χρονη φίλη του Αλφι, οι γονείς των δύο παιδιών φέρεται ότι τα έπεισαν να ισχυριστούν πως ο Αλφι είναι ο πατέρας προκειμένου να πουλήσουν την ιστορία κατ΄ αποκλειστικότητα έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ. Τα αποτελέσματα του τεστ DΝΑ έδειξαν ότι ο 13χρονος έπεσε θύμα πλεκτάνης: το παιδί δεν είναι δικό του.

Οσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα των Βρετανών, η ψαλίδα είναι τεράστια: ο μέσος πλούσιος έχει οκτώ φορές μεγαλύτερο εισόδημα από έναν μέσο φτωχό και φυσικά απολαμβάνει ευκαιρίες ευθέως ανάλογες προς το εισόδημά του. Οπως αποδεικνύουν έρευνες, τα φτωχά παιδιά δεν έχουν τις ίδιες εκπαιδευτικές ευκαιρίες με τα πλούσια. Ο τομέας της εκπαίδευσης μπορεί να αποτελεί το καμάρι της Βρετανίας λόγω της ποιότητας της μάθησης που παρέχεται στα βρετανικά πανεπιστήμια, αποτελεί όμως και χώρο μεγάλων ανισοτήτων.

Εφηβικές εγκυμοσύνες, ποσοστά αλκοολισμού στην εφηβεία και εγκληματική δραστηριότητα που σημειώνουν δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια αποτελούν ένδειξη ότι η βρετανική κοινωνία έχει χάσει τον δρόμο της, γράφει ο «Ιndependent».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk