Ακόμη 4.000 στέλνει ο Ομπάμα στο Αφγανιστάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Παρουσιάζοντας τη νέα στρατηγική της χώρας του για «οριστική νίκη» στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, και έχοντας δίπλα του την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ «θα διασπάσουν, θα νικήσουν και θα διαλύσουν» την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αλλά και στο Πακιστάν. Ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κεντρική Ασία «ολοένα και πιο επικίνδυνη», ανακοινώνοντας παράλληλα την αποστολή ακόμη 4.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Παρουσιάζοντας τη νέα στρατηγική της χώρας του για «οριστική νίκη» στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, και έχοντας δίπλα του την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ «θα διασπάσουν, θα νικήσουν και θα διαλύσουν» την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αλλά και στο Πακιστάν.

Ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κεντρική Ασία «ολοένα και πιο επικίνδυνη», ανακοινώνοντας παράλληλα την αποστολή ακόμη 4.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, πέραν των 17.000 επιπλέον που είχαν ήδη ανακοινωθεί. Σκοπός τους, όπως είπε, θα είναι να εκπαιδεύσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας και να θέσουν τις βάσεις για πρόοδο στον αγώνα που δίνουν κατά των ανταρτών. Η Καμπούλ θα λάβει πλέον όλους τους πόρους που ζητούσε, τους οποίους δεν έπαιρνε όλα αυτά τα χρόνια από την Ουάσιγκτον διότι, όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος, αν η αφγανική κυβέρνηση ανατραπεί από τους Ταλιμπάν, τότε «η χώρα θα μετατραπεί σε βάση τρομοκρατών που θέλουν να μας σκοτώσουν (…) Η ασφάλεια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε κίνδυνο». Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ουάσιγκτον «θα υπογράψει νέο συμβόλαιο» με την αφγανική κυβέρνηση και θα επιβάλει «την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα» από την Καμπούλ.

Ειδικά για το Πακιστάν και την ανεξέλεγκτη μεθοριακή «ζώνη των φυλών» του, ο κ. Ομπάμα υποστήριξε με νόημα ότι αποτελεί πλέον «θεμιτό» πεδίο για συμμαχικές επιθέσεις. Οπως είπε, οι εκθέσεις των αμερικανικών υπηρεσιών προειδοποιούν πως η Αλ Κάιντα «σχεδιάζει ενεργά επιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ από το ασφαλές καταφύγιό της στο Πακιστάν». Η κυβέρνηση του Πακιστάν «χρειάζεται τη βοήθεια μας» για να πολεμήσει τους τρομοκράτες, είπε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας ότι θα αυξήσει την «οικονομική και αναπτυξιακή» βοήθεια προς το Ισλαμαμπάντ σε 1,5 δισ. δολάρια ετησίως για την επόμενη πενταετία, με αντάλλαγμα την εκκαθάριση των ανταρτών. «Μην κάνετε λάθος:η Αλ Κάιντα και οι εξτρεμιστές σύμμαχοί της είναι ένας καρκίνος που μπορεί να σκοτώσει το Πακιστάν από μέσα» είπε ο πρόεδρος. Η επιτυχία του νέου σχεδίου εξαρτάται, πάντως, σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας- και ιδιαίτερα των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, η πλειοψηφία των οποίων δεν επιθυμεί την αποστολή πρόσθετων δυνάμεων. «Κανείς από τους στόχους που υπογράμμισα δεν είναι εύκολος και κανέναν δεν πρέπει να τον αναλάβει μόνη της η Αμερική» είπε ο κ. Ομπάμα. Ετσι, η Ουάσιγκτον φέρεται πλέον διατεθειμένη να προσεγγίσει τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, αλλά ακόμη και το Ιράν, για να συμμετάσχουν σε μια «επιθετική περιφερειακή προσπάθεια» που θα συμπεριλαμβάνει πλέον επισήμως και περιοχές του Πακιστάν ως τμήμα του θεάτρου του πολέμου. Σημειώνεται ότι, αν και ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε ξανά να ορίσει χρονοδιάγραμμα εξόδου από το Αφγανιστάν για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, προχθεσινό δημοσίευμα του «Ιndependent» ανέφερε πως «ρεαλιστικός» στόχος είναι η αποχώρηση στα πέντε χρόνια.

Εκτός από τους 4.000 στρατιωτικούς εκπαιδευτές εκατοντάδες μέλη του κυβερνητικού πολιτικού προσωπικού των ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν προγράμματα ανοικοδόμησης και ανάπτυξης στο Αφγανιστάν. Σε υλικοτεχνικό επίπεδο, άλλωστε, το νέο σχέδιο προβλέπει την αύξηση κατά 60% των συνολικών πόρων για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν Οι ΗΠΑ ως τώρα διέθεταν 2 δισ. δολάρια τον μήνα.

Η Βρετανία προτίθεται επίσης να στείλει περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, όπως αποκάλυψε στους «Τimes» ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Ντάνατ. Ορισμένοι εξ αυτών προορίζονταν για το Ιράκ. Οπως είπε, ο αριθμός τους θα είναι «κάπου ανάμεσα» σε 8.300 στρατιώτες που βρίσκονται σήμερα στο Αφγανιστάν και σε 12.000.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας το έλλειμμα ασφαλείας του Πακιστάν, καμικάζι πραγματοποίησε χθες βομβιστική επίθεση σε τέμενος στην περιοχή Χιμπέρ, στα βορειοδυτικά της χώρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 70 προσκυνητές. Η επίθεση αυτοκτονίας έγινε σε περιοχή όπου δρουν Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk