Τα μάθατε τα νέα;

Ανήκετε σε εκείνους που αντιλαμβάνονται την επερχόμενη 1η Ιουλίου 2009 σαν την τελευταία ημέρα της Γης; Αναφέρομαι στους φανατικούς καπνιστές οι οποίοι παθαίνουν ήδη στερητικό σύνδρομο μόνο και μόνο όταν σκέφτονται ότι σε 95 ημέρες από σήμερα θα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους της υπερήφανης πατρίδας μας. Ως πρώην καπνιστής συμμερίζομαι απόλυτα τον πανικό τους. Αν και νομίζω ότι τελικά τα πράγματα δεν θα είναι τόσο τραγικά όσο μοιάζουν. Μην ξεχνάτε, στην Ελλάδα ζούμε.

Ανήκετε σε εκείνους που αντιλαμβάνονται την επερχόμενη 1η Ιουλίου 2009 σαν την τελευταία ημέρα της Γης; Αναφέρομαι στους φανατικούς καπνιστές οι οποίοι παθαίνουν ήδη στερητικό σύνδρομο μόνο και μόνο όταν σκέφτονται ότι σε 95 ημέρες από σήμερα θα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους της υπερήφανης πατρίδας μας. Ως πρώην καπνιστής συμμερίζομαι απόλυτα τον πανικό τους. Αν και νομίζω ότι τελικά τα πράγματα δεν θα είναι τόσο τραγικά όσο μοιάζουν. Μην ξεχνάτε, στην Ελλάδα ζούμε.

Πληροφορούμαι λοιπόν ότι οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και μπαρ φοβούμενοι ότι το «απαγορεύεται αυστηρώς το κάπνισμα» θα αποτρέψει τα πλήθη από την μπουζουκοκατάνυξη πλήττοντας ανεπανόρθωτα τα ταμεία τους, αναζητούν ήδη «παράθυρο» στον νόμο, το οποίο θα επιτρέπει πότε πότε μερικές τζούρες, έτσι για εκτόνωση. Μια από τα ίδια και οι εστιάτορες καθώς και οι ιδιοκτήτες πρακτορείων του ΟΠΑΠ οι οποίοι θεωρούν ότι ο πελάτης που δεν θα μπορεί να καπνίσει δεν θα έχει την απαιτούμενη έμπνευση για να συμπληρώσει το «Στοίχημα» ή το «Λόττο» του. Επειδή λοιπόν του Ελληνος ο τράχηλος αντικαπνιστικό ζυγό δεν υπομένει, όλο και κάτι θα βρεθεί. Αν δεν βρεθεί και η καταπιεστική Ευρώπη επιβάλει τον αντικαπνιστικό νόμο της… ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το παράδειγμα του Κρυφού Σχολειού. Εμπρός λοιπόν για τους «κρυφούς τεκέδες»! Για ξεχαρμάνιασμα και αντίσταση, ταυτοχρόνως.

Σ ε επιδότηση θέσεων εργασίας στα ανά την Ελλάδα ξενοδοχεία προχωρεί το υπουργείο Απασχόλησης, στο πλαίσιο προσπάθειας τονώσεως του τουρισμού μας που ως φαίνεται πλήττεται αγρίως από την οικονομική κρίση. Κάποιοι όμως θεωρούν ότι και αυτό το πολύ αναμενόμενο μέτρο δεν θα είναι αρκετά δελεαστικό. Στο μεταξύ η ζήτηση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μειωμένη και οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους τις αργίες του Πάσχα. Στις εκκλησιές των χωριών βλέπω τους εκδρομείς να κοιμούνται, τσουβαλιασμένοι κατάχαμα όπως κάποτε οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να γίνεται κουβέντα για τον περιορισμό του χρόνου εργασίας των τουριστικών υπαλλήλων, οι οποίοι μπορεί να κληθούν από τα αφεντικά τους να εργάζονται μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, για να μη γίνουν απολύσεις. Οπότε, και αν βρείτε ανοιχτό ξενοδοχείο με διαθέσιμα δωμάτια μη βιαστείτε να χαρείτε. Ρωτήστε πρώτα αν προβλέπεται προσωπικό για να καθαρίζει το δικό σας δωμάτιο ή αν θα πρέπει να ασχοληθείτε εσείς με το σπορ. Αν είναι να τα σκάσετε για να κάνετε λάντζα, κάθεστε και στο σπίτι σας, όχι;

Ολα και πιο γκρίζα τα νέα. Ως φαίνεται δεν θα πούμε μόνο το ψωμί ψωμάκι, θα πούμε και το γάλα γαλατάκι. Καταρρέει με γοργούς ρυθμούς η αγελαδοτροφία στην Ελλάδα, καθώς οι γαλακτοβιομηχανίες, η μία μετά την άλλη, επικαλούμενες την παγκόσμια ύφεση μεταθέτουν για μερικούς μήνες πίσω τις πληρωμές των παραγωγών και περιορίζουν τη συλλογή φρέσκου γάλατος. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η κυβέρνηση σκέφτεται να ανακηρύξει τις αγελάδες μας ιερά ζώα- όπως στην Ινδία-, να απαγορεύσει εκτός από τη σφαγή και το άρμεγμά τους και να λήξει εκεί το θέμα. Ετσι και αλλιώς υπάρχει η άποψη που θέλει τον άνθρωπο το μοναδικό θηλαστικό που δεν απογαλακτίζεται, πράγμα που θεωρείται επιβλαβές για τον οργανισμό του. Μήπως ήρθε η ώρα να απογαλακτιστείτε, θέλετε δεν θέλετε;

Πάντως, για να πούμε και το καλό νέο της ημέρας, η τρέχουσα κρίση σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) δεν επηρέασε σημαντικά τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών τουλάχιστον για το 2008. Και να μην την επηρεάσει!

Αντιθέτως, σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην αγορά γραφείων και καταστημάτων, ενώ η πτώση που παρατηρείται στους τζίρους των επιχειρήσεων και στις πωλήσεις διαφόρων αγαθών έχει επηρεάσει αρνητικά τα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων.

Δεν τις έχουμε, βεβαίως, τις έννοιες μόνο στην Ελλάδα. Αυξημένη η ανησυχία στο Λονδίνο για το ενδεχόμενο βίαιων επιθέσεων όσο πλησιάζει η σύνοδος της Ομάδας των 20 ισχυρότερων κρατών (των επονομαζόμενων G20). Η Αστυνομία φοβάται και τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων εναντίον τραπεζικών μετά τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν στο σπίτι του Φρεντ Γκούντγουιν, πρώην προέδρου της βρετανικής τράπεζας RΒS. Γι΄ αυτό και καλεί τις εταιρείεςστόχους που εδρεύουν στο λονδρέζικο Σίτι (την περιοχή όπου χτυπάει η καρδιά της βρετανικής οικονομίας) να είναι περισσότερο προσεκτικές και «να μην προκαλούν».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι αν ως μεγαλοστέλεχος κάθε μεσημέρι φορούσατε την Βurberry καμπαρντίνα σας των 800 στερλινών και πηγαίνατε για γεύμα στο ακριβότερο εστιατόριο της περιοχής, από τούδε και στο εξής καλύτερα να την αφήνετε στο γραφείο, να βάζετε κάτι που δεν βγάζει μάτι και να τρώτε fish and chips στην παμπ της γωνίας όπου συχνάζει το χαμηλόμισθο προσωπικό. Γιατί οι καιροί είναι περίεργοι. Και στους δρόμους κυκλοφορεί κόσμος που πεινάει και που έχει αρχίσει να μη βλέπει με καλό μάτι την επίδειξη πλούτου…

«Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει διάλογο με τον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς. Και μετά θα κάνει ό,τι νομίζει εκείνος; Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να κάνεις διάλογο, αλλά και να τον λαμβάνεις υπόψη σου.

Και δεύτερο παιδί από το Μαλάουι θέλει να υιοθετήσει η Μαντόνα. Γιατί όχι;

Μακάρι να γλιτώσει μία ακόμη ψυχούλα από την πείνα και την εξαθλίωση. Να της ευχηθούμε μόνο να τη βγάλει καθαρή και από τον τυφώνα που ακούει στο όνομα Μαντόνα.

Οχι, δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις της (άλλοι το κάνουν αυτό), απλώς δεν θεωρώ ότι είναι ο ευκολότερος άνθρωπος στη συμβίωση. Λέτε να την αδικώ;

Κύριε διευθυντά

θα έχετε ενημερωθεί, υποθέτω, για την ένοπλη ληστεία από κουκουλοφόρο στο ΙΚΑ του Αιγάλεω, χθες το πρωί, λίγο προτού επισκεφθεί το υποκατάστημα η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Σας ερωτώ τώρα, εσείς ποιος θεωρείτε ότι ήταν ο τυχερός; Η Φάνη που έφτασε στο κατάστημα όταν ο ληστής είχε διαφύγει ή ο ληστής που πρόλαβε να διαφύγει προτού τον κάνει τσακωτό η Φάνη; Μετά τιμής

ΠΑΝΔΩΡΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk