ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Οικειοθελώς και ελευθέρως

Εξ όσων γνωρίζω, οικειοθελώς (και μάλιστα στο παρακαλετό) μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, εισπράττουμε επιχορηγήσεις και «πακέτα» δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία εδώ και 30 χρόνια κυριολεκτικώς συντηρούν και εκσυγχρονίζουν τη χώρα μας. Εξ όσων γνωρίζω, οικειοθελώς και ελευθέρως υπογράψαμε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές συνθήκες, τις οποίες οικειοθελώς και ελευθέρως επικύρωσε το ελληνικό Κοινοβούλιο με ευρύτατες διακομματικές πλειοψηφίες. Εξ όσων γνωρίζω, οικειοθελώς (και μάλιστα στο παρακαλετό) μπήκαμε στην ΟΝΕ και αποδεχτήκαμε τη συμμετοχή μας στο ευρώ.

Εξ όσων γνωρίζω, οικειοθελώς (και μάλιστα στο παρακαλετό) μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, εισπράττουμε επιχορηγήσεις και «πακέτα» δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία εδώ και 30 χρόνια κυριολεκτικώς συντηρούν και εκσυγχρονίζουν τη χώρα μας.

Εξ όσων γνωρίζω, οικειοθελώς και ελευθέρως υπογράψαμε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές συνθήκες, τις οποίες οικειοθελώς και ελευθέρως επικύρωσε το ελληνικό Κοινοβούλιο με ευρύτατες διακομματικές πλειοψηφίες.

Εξ όσων γνωρίζω, οικειοθελώς (και μάλιστα στο παρακαλετό) μπήκαμε στην ΟΝΕ και αποδεχτήκαμε τη συμμετοχή μας στο ευρώ. Ετσι, διαθέτουμε σήμερα, σε καιρό παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, την προστασία ενός μεγάλου οικονομικού συνόλου και ενός ισχυρού νομίσματος- γι΄ αυτό άλλωστε κάθε Κυριακή ανάβουμε ένα κεράκι στον Σημίτη…

Οικειοθελώς, λοιπόν, και συνήθως στο παρακαλετό γίναμε μέρος μιας υπερεθνικής ένωσης κρατών, από την οποία αποκομίζουμε μια σειρά πλεονεκτήματα.

Εχουμε όμως και μια σειρά υποχρεώσεις. Με σημαντικότερη από όλες την εφαρμογή των κανόνων της Ενωσης. Αν οι κανόνες δεν μας αρέσουν και αυτό έχει προβλεφθεί: υπάρχουν όργανα,όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο,όπου προσφεύγεις για να βρεις το δίκιο σου. Αν δεν το βρεις ούτε εκεί, αυτό σημαίνει ότι κατά τα ισχύοντα δεν έχεις δίκιο και συνεπώς πρέπει να εφαρμόσεις τους κανόνες, είτε σου αρέσουν είτε δεν σου αρέσουν.

Τα υπόλοιπα είναι κολοκύθια τούμπανα. Αυτή η ιστορία με το συνταξιοδοτικό των γυναικών σέρνεται στις Βρυξέλλες τουλάχιστον 10 χρόνια. Ολες οι απόψεις ήταν αρνητικές και όλοι συμφωνούσαν ότι πρόκειται για καραμπινάτη παραβίαση των κοινοτικών κανόνων. Ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είχε ήδη δημοσιοποιήσει προ μηνών την καταδικαστική εισήγησή του.

Αρα, όλοι ξέραμε πού πηγαίνει το πράγμα. Και ότι, αργά ή γρήγορα, θα έλθει το μπουγιουρντί. Δυστυχώς ή ευτυχώς η θεωρία «στην υγεία των κορόιδων» έχει όλο και λιγότερο εφαρμογή στις Βρυξέλλες. Ακριβώς όπως με τον βασικό μέτοχο.

Γι΄ αυτό, προσοχή: οι υποκριτικές αντιδράσεις που εκδηλώνονται σήμερα είναι αντιδράσεις αποκλειστικά εσωτερικής κατανάλωσης. Διάφοροι εργατοπατέρες και δικηγόροι που εξηγούν ότι «θα τα έκαναν διαφορετικά» κοροϊδεύουν απλώς τον κόσμο εκ των υστέρων, εκ του ασφαλούς και δωρεάν.

Παρακαλούνται, λοιπόν, οι αναγνώστες να μη λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτά τα καραγκιοζιλίκια. Η εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων είναι δεδομένη και αναπόφευκτη. Ας μετριαστούν, τουλάχιστον, οι κοινωνικές επιπτώσεις της. Είτε εξασφαλίζοντας κάποια στοιχειώδη μεταβατική περίοδο είτε διασφαλίζοντας ότι δεν θα θιχτούν τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ενδιαφερομένων. Και αυτό, στις παρούσες συνθήκες, είναι το μείζον.

jpretenteris@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk