γνώμη

Γράμμα από το Λονδίνο

Η κλασική εικόνα του City του Λονδίνου είναι γνωστή στους περισσότερους. Γύρω στις 5 το απόγευμα η ζώνη του χρηματοπιστωτικού κέντρου της βρετανικής μεγαλούπολης μεταμορφωνόταν. Χιλιάδες καλοντυμένοι νέοι, άνδρες και γυναίκες, οι μεν με τα συνήθη τραπεζικά γκρίζα κοστούμια, τα άσπρα πουκάμισα, τις ριγέ γραβάτες και οι δε με τα κλασικά σκούρα μπλε ταγέρ, τα μεταξωτά επώνυμα μαντίλια, τις καμπαρντίνες και τους χαρτοφύλακες στα χέρια, ξεχύνονταν θορυβωδώς στους δρόμους. Για …

Η κλασική εικόνα του City του Λονδίνου είναι γνωστή στους περισσότερους. Γύρω στις 5 το απόγευμα η ζώνη του χρηματοπιστωτικού κέντρου της βρετανικής μεγαλούπολης μεταμορφωνόταν. Χιλιάδες καλοντυμένοι νέοι, άνδρες και γυναίκες, οι μεν με τα συνήθη τραπεζικά γκρίζα κοστούμια, τα άσπρα πουκάμισα, τις ριγέ γραβάτες και οι δε με τα κλασικά σκούρα μπλε ταγέρ, τα μεταξωτά επώνυμα μαντίλια, τις καμπαρντίνες και τους χαρτοφύλακες στα χέρια, ξεχύνονταν θορυβωδώς στους δρόμους. Για μισή ώρα, ίσως και παραπάνω, όλη η ζώνη του χρηματοπιστωτικού κέντρου οριζόταν από τα νεανικά δυναμικά πρόσωπα, που φανέρωναν την ισχύ, το ρίσκο, τη μεταβλητότητα των αγορών και των συναλλαγών σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Η τυπική συμβατική σοφία θεωρούσε δεδομένη και αναλλοίωτη την παραπάνω εικόνα. Ουδείς μπορούσε να φαντασθεί πριν από έναν χρόνο ότι αυτή η ξεχωριστή, αλλά καθημερινή, εικόνα θα μπορούσε να διασαλευθεί. Ωσπου ήλθαν η κρίση και η κατάρρευση. Η χαρούμενη έξοδος των «5» είναι περιορισμένη και λιγότερο θορυβώδης. Τη βεβαιότητα των προηγούμενων ετών διαδέχθηκαν η απογοήτευση, η ανησυχία, η ανασφάλεια και ο φόβος για το μέλλον. Και, το κυριότερο, η κρίση έφερε την αμφισβήτηση του έργου χιλιάδων καλοσπουδαγμένων και φιλόδοξων νέων που θεωρούσαν ότι κινούν και ορίζουν τον κόσμο ολόκληρο.

Τώρα, πέρα από τις μαζικές απολύσεις, τις απώλειες θέσεων εργασίας, τις περικοπές μισθών και μπόνους, ο κύκλος του City καλείται να αρνηθεί ακόμη και την αμφίεση, να αφαιρέσει όλα εκείνα τα στοιχεία που συμβόλιζαν την ισχύ του.

Μόλις προχθές οι αρχές, εν όψει της επερχόμενης συνόδου του G20, μετέφεραν οδηγίες στα άλλοτε «χρυσά» παιδιά του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου να αλλάξουν ρούχα. Κινδυνεύουν τις ημέρες της πιθανής έντασης, αν κυκλοφορούν με τα ακριβά κοστούμια και τα όμορφα ταγέρ, να δεχθούν επιθέσεις οργισμένων και αγανακτισμένων πολιτών, σύμφωνα πάντα με όσα μετέδωσαν οι αστυνομικές αρχές. Δεν είναι τυχαίο δε ότι οι εγγλέζικες εφημερίδες αντιμετωπίζουν τη βρετανική κοινωνία ως μία από τις πιο άνισες και πιο ασταθείς του πλανήτη.

Συνιστούν τα παραπάνω σοβαρή ένδειξη της μεγάλης αλλαγής που φέρνει η κρίση. Και βεβαιώνουν την κατάρρευση των προτύπων της μιας και μόνης άποψης, της καλούμενης τυπικής συμβατικής σοφίας, που θεωρούσε- οι αμετανόητοι εκπρόσωποί της θεωρούν ακόμη- τα πάντα δεδομένα και αναλλοίωτα…

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk