Υποχώρησε κατά 12,9%ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης

Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης στην ελληνική οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης της οποίας έχει υποχωρήσει πλέον στο μισό σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, γεγονός που έχει περιορίσει δραματικά τη ρευστότητα που κυκλοφορεί στο σύστημα, σε μια περίοδο όπου οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, αναζητούν κεφάλαια για να κινηθούν και τα «φέσια» έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των δανειοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα, ενώ στα νοικοκυριά κατεγράφη η 12η συνεχής μηνιαία υποχώρηση.

Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης στην ελληνική οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης της οποίας έχει υποχωρήσει πλέον στο μισό σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, γεγονός που έχει περιορίσει δραματικά τη ρευστότητα που κυκλοφορεί στο σύστημα, σε μια περίοδο όπου οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, αναζητούν κεφάλαια για να κινηθούν και τα «φέσια» έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των δανειοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα, ενώ στα νοικοκυριά κατεγράφη η 12η συνεχής μηνιαία υποχώρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η ετήσια μεταβολή των υπολοίπων χρηματοδότησης έπεσε στο 12,9% από 14,6% έναν μήνα νωρίτερα, 15,9% στο τέλος του 2008 και 23% τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, με την καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να ανέρχεται σε 307 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής ροής-169 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και θετικής ροής 1,95 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Θετικό πάντως χαρακτηρίζεται από τις τράπεζες το γεγονός ότι ο ρυθμός ανόδου των υπολοίπων παραμένει πάνω από τον στόχο του 10%, στο εμπόριο παρουσιάζει οριακή υποχώρηση, ενώ υπάρχει σαφής αύξηση της ρευστότητας που διοχετεύθηκε στην πραγματική οικονομία, μετά τον πρώτο δραματικό μήνα της νέας χρονιάς.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση, καθώς θα αρχίσει από τις μεγαλύτερες κυρίως τράπεζες η χορήγηση νέων κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης αρκετών δισ. ευρώ που έχουν ήδη εξαγγελθεί από τις διοικήσεις τους.

Επιπλέον τονίζουν ότι ειδικά στη λιανική τραπεζική η υποχώρηση των δανειοδοτήσεων οφείλεται περισσότερο στον περιορισμό της ζήτησης για δανεικά, λόγω της αναβολής επενδύσεων και της μείωσης της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά, παρά στην αυστηροποίηση των κριτηρίων αξιολόγησής των αιτημάτων δανειοδότησης.

Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες ανήλθε τον Φεβρουάριο σε 259 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 10,3%, έναντι 11,8% τον Ιανουάριο, 12,8% τον Δεκέμβριο και 22,2% τον Φεβρουάριο του 2008. Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 190 εκατ. ευρώ, με τον δωδεκάμηνο ρυθμό ανόδου τους να επιβραδύνεται σε 9,6% από 10,6% τον αμέσως προηγούμενο μήνα και 11,5% στο τέλος του 2008. Τα καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν καθαρή ροή 107 εκατ. ευρώ και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε σε 12,3%, έναντι 14,7% τον Ιανουάριο του 2009 (Δεκέμβριος 2008:

16,0%).

Τέλος, τα «λοιπά» δάνεια προς τα νοικοκυριά σημείωσαν καθαρή μείωση κατά 39 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2009 και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους επιβραδύνθηκε σε 5,8% από 8,9% τον προηγούμενο μήνα.

Από την άλλη, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο σε 48 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 15,3% από 17,2% τον προηγούμενο μήνα, 18,7% τον Δεκέμβριο και 23,7% τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ότι από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας προκύπτει ότι την εξεταζόμενη περίοδο επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς όλους τους κλά δους με εξαίρεση τους «λοιπούς», όπου επιταχύνθηκε ελαφρά.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τη βιομηχανία υποχώρησε σε 13,1% τον Φεβρουάριο του 2009 από 15,2% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2008: 15,8%), ενώ στο εμπόριο η επιβράδυνση ήταν πολύ μικρή (Φεβρουάριος 2009:

19,3%, Ιανουάριος 2009: 19,6% και Δεκέμβριος 2008: 19,5%).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk