Προειδοποιήσεις για το ευρώ

Οι φόβοι ως προς την αξιοπιστία του ευρώ σάρωσαν χθες τις αγορές συναλλάγματος και πυροδότησαν το ξεπούλημα του κοινού νομίσματος. Το ευρώ βούτηξε έναντι του δολαρίου από τα 1,3591 δολάρια ως τα 1,3277 δολάρια χάνοντας σε μία ημέρα το 2,35% της αξίας του. Τους φόβους αυτούς προκάλεσαν οι προειδοποιήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ ότι κινδυνεύει το ευρώ αν δεν διαφυλαχθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο ο κ.

Οι φόβοι ως προς την αξιοπιστία του ευρώ σάρωσαν χθες τις αγορές συναλλάγματος και πυροδότησαν το ξεπούλημα του κοινού νομίσματος. Το ευρώ βούτηξε έναντι του δολαρίου από τα 1,3591 δολάρια ως τα 1,3277 δολάρια χάνοντας σε μία ημέρα το 2,35% της αξίας του. Τους φόβους αυτούς προκάλεσαν οι προειδοποιήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ ότι κινδυνεύει το ευρώ αν δεν διαφυλαχθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο ο κ. Στάινμπρουκ επεσήμανε ότι η Γερμανία ως χώρα-μέλος της ΕΕ έχει «τεράστιο συμφέρον» ως προς τη διατήρηση της αξιοπιστίας του Συμφώνου, αλλά ορισμένες χώρες δεν το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους κατά την άσκηση της δημοσιονομικής τους πολιτικής.

Επίσης ο γερμανός υπουργός εξήρε την προτεινόμενη σαρωτική μεταρρύθμιση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Προσέθεσε δε ότι η κίνηση του κ. Ομπάμα του ήταν γνωστή από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ στο πλαίσιο των εργασιών του G20. Πάντως οι προειδοποιήσεις του γερμανού αξιωματούχου για το μέλλον του ευρώ έγιναν σε μια ημέρα όπου τα οικονομικά στοιχεία από την ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η κρίση στις οικονομίες των 16 χωρών-μελών γίνεται όλο και βαθύτερη. Η βουτιά των παραγγελιών στις βιομηχανίες της ευρωζώνης τον Ιανουάριο ήταν της τάξεως του 34,1% επί ετησίας βάσεως και ήταν η χειρότερη από το 1996 που άρχισαν να καταγράφονται αυτά τα στοιχεία.

Το δολάριο χθες επωφελήθηκε και από τις δηλώσεις του οικονομικού ιθύνοντος της Ιαπωνίας ότι στην ατζέντα των συζητήσεων των ηγετών των χωρών-μελών του ομίλου των 20 την προσεχή Πέμπτη στο Λονδίνο δεν θα υπάρχει η πρόταση της Κίνας για εκτενή αναδιάρθρωση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. «Κανείς δεν συζητεί τώρα την αναγκαιότητα αντικατάστασης του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος-κλειδιού» τόνισε ο ιάπωνας αξιωματούχος. Διευκρίνισε δε ότι οι ηγέτες των σημαντικότερων αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών θα συζητήσουν τους τρόπους τόνωσης της παγκόσμιας ζήτησης και την αποτροπή του εφιάλτη του προστατευτισμού. Κύριο ζήτημα στην ατζέντα του G20 θα είναι η υιοθέτηση νέων κανονισμών για την προστασία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Θα προσπαθήσουν επίσης να άρουν τις σοβαρές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών ως προς τις δημοσιονομικές δαπάνες.

Εκμεταλλευόμενη την ύφεση που σαρώνει τις ΗΠΑ η Κίνα προσπάθησε να αμφισβητήσει την 50χρονη κυριαρχία των Αμερικανών στην παγκόσμια οικονομία μέσω της αμφισβήτησης του θεσμικού ρόλου του δολαρίου. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας Τζου Ξιαοτσουάν έκανε κριτική κατά της υπόστασης του δολαρίου ως του κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος στα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών όλου του κόσμου προτείνοντας την αντικατάστασή του από ένα νέο παγκόσμιο σύστημα υπό τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σημειωτέον ότι η άρνηση του Πεκίνου να ανατιμήσει το νόμισμά του έναντι του δολαρίου έχει εκτινάξει το διμερές εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα στο ύψος των 266 δισ. δολαρίων. Το τεράστιο αυτό έλλειμμα εκτιμάται ότι είναι η πλέον κρίσιμη από τις «παγκόσμιες ανισορροπίες» που συνθέτουν την τρέχουσα θυελλώδη οικονομική κρίση. Παρ΄ όλα αυτά, η κινεζική ηγεσία προκαλεί εξοργίζοντας το αμερικανικό Κογκρέσο. Ερωτώμενοι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ και ο κεντρικός τραπεζίτης Μπεν Μπερνάνκι από τους νομοθέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων για το αν θα εναντιώνονταν σε μια κίνηση εγκατάλειψης του δολαρίου χάριν ενός παγκόσμιου νομίσματος απήντησαν με ένα ξεκάθαρο «ναι».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk