Πολεοδομική οργάνωση για τα κέντρα διακίνησης εμπορευμάτων

Το «πράσινο φως» για την ίδρυση και τη λειτουργία των εμπορευματικών κέντρων δίδει ουσιαστικά η κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς , η οποία καθορίζει τις προδιαγραφές για την εκπόνηση πολεοδομικών μελετών. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία κέντρων διακίνησης και αποθήκευσης εμπορευμάτων που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον. Οι όροι και οι προϋποθέσεις διέπονται από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία αποτελεί τον βασικό γνώμονα της πολιτικής του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Πολεοδομική  οργάνωση για  τα κέντρα  διακίνησης  εμπορευμάτων | tovima.gr

Το «πράσινο φως» για την ίδρυση και τη λειτουργία των εμπορευματικών κέντρων δίδει ουσιαστικά η κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς , η οποία καθορίζει τις προδιαγραφές για την εκπόνηση πολεοδομικών μελετών. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία κέντρων διακίνησης και αποθήκευσης εμπορευμάτων που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον. Οι όροι και οι προϋποθέσεις διέπονται από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία αποτελεί τον βασικό γνώμονα της πολιτικής του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Στην απόφαση ορίζονται οι γενικές κατευθύνσεις για την πολεοδομική οργάνωση των εμπορευματικών κέντρων όπως, για παράδειγμα, η επιφάνεια των ελεύθερων χώρων (οδικό δίκτυο, χώροι στάθμευσης, χώροι πρασίνου κτλ.) δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 40% της συνολικής επιφάνειας.

Στα εμπορευματικά κέντρα επιτρέπεται να εκτελούνται εργασίες διακίνησης, αποθήκευσης, μεταφόρτωσης και διάθεσης εμπορευμάτων, καθώς και μεταποιητική διαδικασία όπως συσκευασία, αποσυσκευασία, etiquetage, ανατυποποίησηpaquetage και κάθε συναφής διεργασία. Επιτρέπεται επίσης η μεταφορά, αποθήκευση και διάθεση φρέσκων και κατεψυγμένων τυποποιημένων πάσης φύσεως τροφίμων. Απαγορεύεται όμως η μεταφορά, αποθήκευση και διάθεση χύδην ποσοτήτων πάσης φύσεως τροφίμων. Οι χρήσεις αυτές πρέπει να αναπτύσσονται τουλάχιστον στο 70% της συνολικής επιφάνειας των οικοδομήσιμων χώρων. Επιπλέον στην υπόλοιπη επιφάνεια επιτρέπονται ορισμένες υποστηρικτικές λειτουργίες, όπως τράπεζες, ιατρεία- φαρμακεία, εστιατόρια, καταστήματα τροφίμων, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, ξενοδοχεία, εκθεσιακοί χώροι, χώροι συνάθροισης κοινού, σταθμός αυτοκινήτων.

Απαγορεύονται χρήσεις που σχετίζονται με τη μεταφορά και την αποθήκευση εκρηκτικών και εύφλεκτων ουσιών, με εξαίρεση τα πρατήρια καυσίμων για τις ανάγκες εφοδιασμού των οχημάτων που εξυπηρετούν τα εμπορευματικά κέντρα.

Οι όροι δόμησης καθορίζονται ως εξής: Ο συντελεστής δεν υπερβαίνει το 0,6 επί της συνολικής επιφάνειας. Η επιτρεπόμενη κάλυψη δεν υπερβαίνει το 60% επί της συνολικής επιφάνειας. Τα κτίρια τοποθετούνται σε απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων από τα όρια των οικοπέδων. Το ύψος των εμπορευματικών κτιρίων δεν υπερβαίνει τα 12 μέτρα. (Είναι δυνατή η προσαύξηση του ύψους κατά 3 μ. με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών, εφόσον αιτιολογείται από τη λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου.) Για τα κτίρια των υποστηρικτικών λειτουργιών ισχύει ο ΓΟΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk