Η άγνοια και η απροσεξία κατά το e-banking δίνουν πόντους σε επίδοξους ηλεκτρονικούς ληστές

Παράλληλα με την αύξηση της χρήσης των εναλλακτικών τραπεζικών δικτύων από τους έλληνες καταναλωτές, πολλαπλασιάζονται οι επίδοξοι ηλεκτρονικοί ληστές, οι οποίοι εκσυγχρονίζονται και ανακαλύπτουν συνεχώς νέες μεθόδους προκειμένου να παραπλανήσουν τα υποψήφια θύματά τους. Αν και τα συστήματα ασφαλείας των τραπεζών είναι εξελιγμένα, η άγνοια ή η απροσεξία των πελατών των τραπεζών δίνει τη δυνατότητα στους απατεώνες να κάνουν τελικώς με άνεση τη «δουλειά» τους. Οι συμβουλές της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για τους χρήστες των υπηρεσιών Ιnternet banking και του Διαδικτύου είναι οι εξής: – Μην αποκαλύπτετε ποτέ και σε κανέναν τους προσωπικούς σας κωδικούς.

Η άγνοια και η απροσεξία κατά το e-banking  δίνουν πόντους σε επίδοξους ηλεκτρονικούς ληστές | tovima.gr

Παράλληλα με την αύξηση της χρήσης των εναλλακτικών τραπεζικών δικτύων από τους έλληνες καταναλωτές, πολλαπλασιάζονται οι επίδοξοι ηλεκτρονικοί ληστές, οι οποίοι εκσυγχρονίζονται και ανακαλύπτουν συνεχώς νέες μεθόδους προκειμένου να παραπλανήσουν τα υποψήφια θύματά τους. Αν και τα συστήματα ασφαλείας των τραπεζών είναι εξελιγμένα, η άγνοια ή η απροσεξία των πελατών των τραπεζών δίνει τη δυνατότητα στους απατεώνες να κάνουν τελικώς με άνεση τη «δουλειά» τους.

Οι συμβουλές της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για τους χρήστες των υπηρεσιών Ιnternet banking και του Διαδικτύου είναι οι εξής:

– Μην αποκαλύπτετε ποτέ και σε κανέναν τους προσωπικούς σας κωδικούς. Σε περίπτωση που υποπτεύεστε διαρροή του κωδικού πρόσβασής σας, επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζά σας.

– Αγνοήστε και διαγράψτε αμέσως «ύποπτα» e-mail με τα οποία σας ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία ή περιέχουν συνδέσμους (links) σε «άγνωστες» ιστοσελίδες. Οι τράπεζες δεν πρόκειται για κανένα λόγο να σας ζητήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία μέσω e-mail ή τηλεφώνου. Για τον λόγο αυτόν να διαγράφετε τα e-mail αυτά ως πλαστά και να αγνοείτε αντίστοιχες πιθανές τηλεφωνικές κλήσεις. – Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στη σωστή διεύθυνση της τράπεζάς σας. Μη συνδεθείτε ποτέ με την ιστοσελίδα της τράπεζάς σας μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link) που σας παρέχει κάποιος τρίτος και ιδιαίτερα μέσω e-mail. Βεβαιωθείτε ότι στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικής τραπεζικής της τράπεζάς σας εμφανίζεται το εικονίδιο με το «λουκέτο» μέσω του οποίου μπορείτε, ανοίγοντάς το με διπλό κλικ, να επιβεβαιώσετε ότι βρίσκεστε στο ασφαλές περιβάλλον της τράπεζάς σας.

– Ρυθμίστε το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας και το πρόγραμμα antivirus που χρησιμοποιείτε, ώστε να ενημερώνονται αυτόματα. Αν δεν γνωρίζετε πώς να το κάνετε, συμβουλευθείτε τον προμηθευτή του υπολογιστή σας.

Εξάλλου η ΕΕΤ δίνει ορισμένες πάγιες οδηγίες και συστάσεις προς το καταναλωτικό κοινό για τη χρήση των ΑΤΜ. Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής: ▅ Χειριστείτε την κάρτα σας όπως και τα μετρητά. Ελέγχετε συχνά ότι η κάρτα βρίσκεται στο πορτοφόλι σας.

▅ Αποστηθίστε τον Προσωπικό Αριθμό Αναγνώρισης (ΡΙΝ) και σε κάθε περίπτωση μην τον σημειώνετε με οποιονδήποτε τρόπο σε μέσο που μπορεί να συνδυαστεί με την κάρτα. Η κάρτα σε συνδυασμό με το ΡΙΝ είναι μετρητά.

▅ Προσέχετε κατά τη διάρκεια της συναλλαγής. Αν υπάρχει επόμενος πελάτης βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας ώστε να μην μπορεί να αντιληφθεί τι πληκτρολογείτε. Αν προηγείται άλλος συναλλασσόμενος, φροντίστε να διατηρείτε λογική απόσταση από αυτόν. Χρησιμοποιήστε το σώμα σας με τρόπο ώστε να μη φαίνεται η συναλλαγή. ▅ Μην ανακοινώνετε το ΡΙΝ σε τρίτα πρόσωπα, ακόμη και συγγενείς, και ποτέ μην επιλέγετε ΡΙΝ που μπορεί να προβλεφθεί. Επίσης αλλάζετε συχνά το ΡΙΝ σας.

▅ Μη γνωστοποιείτε το ΡΙΝ σε πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο επιδιώκουν να σας αποσπάσουν αυτή την πληροφορία, ισχυριζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι τραπεζών ή άλλων φορέων ή Αρχών. Οι τράπεζες δεν αναθέτουν ποτέ σε υπαλλήλους τους ή σε τρίτους τέτοια καθήκοντα. ▅ Κάνετε οι ίδιοι τις συναλλαγές σας. Μην επιτρέπετε να σας βοηθήσουν τη στιγμή της συναλλαγής δίνοντας κάρτα ή κωδικό.

▅ Οταν πληκτρολογείτε το ΡΙΝ καλύπτετε πάντα το χέρι σας με το άλλο χέρι ή κάποιο έγγραφο ή αντικείμενο. Αποφεύγετε έτσι να δουν το ΡΙΝ σας. ▅ Αν η κάρτα σας παρακρατηθεί από το ΑΤΜ, βεβαιωθείτε γι΄ αυτό και επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζα. ▅ Αν χάσετε ή σας κλέψουν την κάρτα σας, δηλώστε αμέσως την απώλεια ή την κλοπή στην τράπεζα και μόνο στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στις οθόνες των ΑΤΜ. Στα ίδια τηλέφωνα αναφέρατε στην τράπεζά σας οτιδήποτε ασυνήθιστο παρατηρήσετε στο ΑΤΜ ή κατά τη διάρκεια της συναλλαγής σε αυτό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk