Ελαστικές μορφές απασχόλησης από βιομηχανίες σε Θεσσαλία – Στερεά

Η μείωση της ζήτησης στο εσωτερικό, η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και η πρόσφατη δυσκολία πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση αποτελούν τους τρεις κυριότερους λόγους για τους οποίους οι βιομηχανίες της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας αντιμετωπίζουν πλέον τεράστια προβλήματα, ως και προβλήματα επιβίωσης. Δραματικές διαστάσεις αρχίζει να προσλαμβάνει επίσης η ρήξη στην εμπιστοσύνη παραγωγών- εμπόρων με την αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και με την αποφυγή εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων των πελατών.

Η μείωση της ζήτησης στο εσωτερικό, η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και η πρόσφατη δυσκολία πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση αποτελούν τους τρεις κυριότερους λόγους για τους οποίους οι βιομηχανίες της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας αντιμετωπίζουν πλέον τεράστια προβλήματα, ως και προβλήματα επιβίωσης.

Δραματικές διαστάσεις αρχίζει να προσλαμβάνει επίσης η ρήξη στην εμπιστοσύνη παραγωγών- εμπόρων με την αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και με την αποφυγή εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων των πελατών.

Θέμα μαζικών απολύσεων δεν έχει ακόμη τεθεί, αλλά έχει ξεκινήσει η διαδικασία για ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

Η βασική λύση που προκρίνεται έστω και προσωρινά για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι (τι άλλο;) η παρέμβαση του Δημοσίου με παροχή εγγυήσεων για κεφάλαια κίνησης, με εξόφληση των χρεών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και με βελτίωση των όρων συμμετοχής στα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), σε συνδυασμό με την άμεση ενεργοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης). Είναι φανερό ότι η κρίση στη διεθνή οικονομία και η σταδιακή «εισβολή» της στην Ελλάδα πλήττουν τον εγχώριο παραγωγικό κορμό.

Οι επιχειρήσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκαν σε ένα νέο, αρνητικό περιβάλλον, με τα χαρακτηριστικά των αγορών να ανατρέπονται ριζικά, τις πιέσεις να εντείνονται και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί. Εξαίρεση αποτελούν οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον κατασκευαστικό κλάδο, οι οποίες βρέθηκαν σε καταστάσεις δύσκολες πριν από το 2008. Το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ των μελών του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας επιδιώκοντας να αποτυπώσει την κατάσταση που επικρατεί στη βιομηχανία της περιφέρειας και την οποία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα «Το Βήμα».

Η έρευνα έγινε σε επιλεγμένο δείγμα 183 επιχειρήσεων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες αποτελούν κάτι λιγότερο από το 50% της δύναμής του, το διάστημα 2-25 Φεβρουαρίου 2009.

Τα βασικά της συμπεράσματα της έρευνας είναι:

1. Οι επιχειρήσεις βιώνουν χαρακτηριστικά της κρίσης, αλλά σε πρώτη φάση δεν επιλέγουν λύσεις που αφορούν μείωση του προσωπικού τους. Προκρίνουν λύσεις οι οποίες υποβοηθούν τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, μέσω της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. 2. Οι επιχειρήσεις, με βάση τις παραγγελίες τους, εκτιμούν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2009 θα καταγράψουν οικονομικές και παραγωγικές επιδόσεις δυσμενέστερες από εκείνες του 2008.

3. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μείωση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά, την οποία υφίστανται και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στις διεθνείς αγορές.

4. Ο βασικός κανόνας της αγοράς, που είναι η εμπιστοσύνη, έχει αρχίσει να αλλοιώνεται σοβαρά, με δεδομένο ότι τόσο οι ακάλυπτες επιταγές όσο και η μη ανταπόκριση των πελατών των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους καταστρέφουν τους όρους των συναλλαγών.

5. Η πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, αφού πλέον το πιστωτικό σύστημα περιορίζει τις χρηματοδοτήσεις.

6. Η πλήρης απαισιοδοξία των επιχειρήσεων φανερώνεται όταν εκτιμούν πως το αμέσως επόμενο διάστημα η κρίση θα γίνει εντονότερη απ΄ ό,τι είναι σήμερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk