«Οδικός χάρτης» εξόδου από την κρίση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Oδικό χάρτη για την έξοδο από την οικονομική κρίση προτείνουν με άρθρο τους στους «Νew Υork Τimes», εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των «20» (G20) στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε. Σύμφωνα με τους δύο ηγέτες: «Κάθε κρίση εμπεριέχει μιαν ευκαιρία για την αλλαγή των πραγμάτων προς το καλύτερο». Και αυτή η ιδέα θα πρέπει να πρυτανεύσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

«Οδικός χάρτης» εξόδου από την κρίση | tovima.gr

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Oδικό χάρτη για την έξοδο από την οικονομική κρίση προτείνουν με άρθρο τους στους «Νew Υork Τimes», εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των «20» (G20) στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

Σύμφωνα με τους δύο ηγέτες: «Κάθε κρίση εμπεριέχει μιαν ευκαιρία για την αλλαγή των πραγμάτων προς το καλύτερο». Και αυτή η ιδέα θα πρέπει να πρυτανεύσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Οπως σημειώνουν: «Η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στο Λονδίνο είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο οικονομικό οικοδόμημα που θα καλύπτει τις ανάγκες του 21ου αιώνα».

«Η αξιοπιστία της διαδικασίας της Ομάδας των 20 εξαρτάται από το αν θα εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας προς την Ουάσιγκτον:ότι όλες οι διεθνείς χρηματαγορές,τα προϊόντα και οι εταίροι πρέπει να υπόκεινται σε κατάλληλη επίβλεψη και έλεγχο,χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς να λαμβάνεται υπ΄ όψιν η χώρα τους ή η προέλευσή τους.Αυτό ισχύει ειδικά για εκείνες τις ιδιωτικές δεξαμενές κεφαλαίου,περιλαμβανομένων και των hedge funds,που μπορεί να εκπροσωπούν έναν συστημικό κίνδυνο».

Επιπλέον, ζητούν την καταπολέμηση των «φορολογικών παραδείσων» και να τερματιστεί το καθεστώς των μπόνους που οδηγεί σε απαράδεκτους κινδύνους. Η υφιστάμενη κρίση αποκάλυψε ότι η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί να συνεχιστεί «αν οι κύριοι παράγοντες της αγοράς δεν διέπονται από βασικές αρχές οικονομικής συμπεριφοράς».

Ηκυρία Μέρκελ και ο κ. Μπαλκενέντε ζητούν τον έλεγχο της οικονομίας της αγοράς- εκτός από τους κανόνες λειτουργίας και την επιτήρηση και «από ένα εύρωστο παγκόσμιο πλαίσιο κοινών αξιών που θα θέτει σαφή όρια σε ανεύθυνες και υπερβολικές ενέργειες».

Για τον λόγο αυτό τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός Παγκόσμιου Καταστατικού Χάρτη για τη Στήριξη της Οικονομικής Δραστηριότητας, «με στόχο την ανάπτυξη ενός μοναδικού πλαισίου που θα βασίζεται στις δυνάμεις της αγοράςαλλά θα διασφαλίζει και τη σταθερή,κοινωνικά ισορροπημένη και ανθεκτική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας».

Στόχος τού εν λόγω Παγκόσμιου Καταστατικού Χάρτη θα είναι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία και το να καταστεί ο κόσμος λιγότερο ευάλωτος σε κρίσεις». Θα πρέπει, δε, να αποτελέσει μια συλλογή αρχών που θα συντεθούν από κοινού.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Σύνοδος Κορυφής του Λονδίνου μπορεί να αποτελέσει ορόσημο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργεί αυτή η κρίση» καταλήγουν οι δύο ηγέτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk