Ο Ανδρέας, η γηραιότερη καφέ αρκούδα της Ευρώπης, «ξύπνησε» στο καταφύγιο του Αρκτούρου στο Νυμφαίο

Ο Ανδρέας, η γηραιότερη καφέ αρκούδα της Ευρώπης, «ξύπνησε» στο καταφύγιο του Αρκτούρου στο Νυμφαίο | tovima.gr

Ο Ανδρέας είναι η γηραιότερη καφέ αρκούδα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στα 44 του χρόνια ζει στο καταφύγιο της μη κυβερνητικής περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος» στο Νυμφαίο της Φλώρινας, σε ξεχωριστό μέρος από τα υπόλοιπα ζώα, τρέφεται με φρούτα, λαχανικά, μέλι, ενώ αγαπάει ιδιαίτερα το ψωμί.
Και φέτος την άνοιξη ο Ανδρέας «ξύπνησε», κάνοντας τους υπευθύνους του περιβαλλοντικού κέντρου ιδιαίτερα χαρούμενους, καθώς φόβος τους είναι να μην χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια του χειμέριου λήθαργου.

Με βάση τα στοιχεία της οργάνωσης, ο Ανδρέας είναι 44 χρόνων και έχει τα διπλάσια χρόνια από ό,τι μια καφέ αρκούδα που ζει ελεύθερη στα βουνά.

Κατασχέθηκε τον Ιανουάριο του 1993 από αρκουδιάρη στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας και έφτασε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του «Αρκτούρου» υποσιτισμένος, φοβισμένος και σε άθλια κατάσταση. Το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα 90 κιλά, είχε αλυσίδα περασμένη με δύο χαλκάδες που του τρυπούσαν τη μύτη, θαμπό και μαδημένο τρίχωμα και κατεστραμμένη όραση.

«Ο Ανδρέας είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία καφέ αρκούδος στην Ευρώπη. Η ηλικία του ζώου διαπιστώνεται συνήθως μετά το θάνατο, όμως γνωρίζουμε πως κατασχέθηκε σε ηλικία 28 ετών και τα τελευταία 15 – 16 χρόνια τα έχει περάσει στο Νυμφαίο. Συνήθως μία ελεύθερη αρκούδα που διατρέχει τους γνωστούς κινδύνους από τον άνθρωπο ζει έως 20 – 25 χρόνια. Ο Ανδρέας έχει τα διπλάσια έτη», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Νίκος Γραμμενόπουλος, υπεύθυνος του Περιβαλλοντικού Κέντρου στο Νυμφαίο.

Οι εθελοντές του «Αρκτούρου» κάθε άνοιξη που ξυπνούν οι αρκούδες από το χειμέριο λήθαργο στήνουν «πάρτι», βλέποντας τον Ανδρέα ν’ ανοίγει τα μάτια του, καθώς φοβούνται μήπως δεν μπορέσει να ξυπνήσει, λόγω κυρίως της ηλικίας του. «Κάθε χρόνο έχουμε αυτό το φόβο, διότι οι αρκούδες που έχουν φτάσει σε μια τόσο μεγάλη ηλικία, συνήθως πεθαίνουν στη διάρκεια του λήθαργου», προσθέτει ο κ.Γραμμενόπουλος.

Στη διάρκεια της παραμονής του στο Νυμφαίο, ο Ανδρέας εμβολιάστηκε και σιτίστηκε. Του αφαιρέθηκαν όλα τα χαλασμένα δόντια και υποβλήθηκε σε επέμβαση καταρράκτη και στα δύο μάτια από γιατρούς που ήρθαν ειδικά από την Αγγλία, για την περίπτωσή του. Σήμερα, η γηραιότερη αρκούδα ζυγίζει περίπου 200 κιλά και λόγω των συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας ζει σε ξεχωριστό χώρο, ενός στρέμματος, μέσα στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του «Αρκτούρου», μακριά από τις υπόλοιπες αρκούδες.

«Εξαιτίας του προβλήματος με την όραση ζει μόνος του για να μην ενοχλείται από τις άλλες αρκούδες και τους ανθρώπους που επισκέπτονται το χώρο. Έχουμε φροντίσει να μην έρχεται σε επαφή για να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα και να παρατείνουμε τη ζωή του. Είναι ο πρώτος που πέφτει σε λήθαργο από τις αρχές Δεκεμβρίου και ξυπνάει με το που «μυρίζεται» την άνοιξη», καταλήγει ο κ.Γραμμενόπουλος.

Στο καταφύγιο του «Αρκτούρου» σήμερα ζουν 13 αρκούδες που προέρχονται από αιχμαλωσία, δεν αναπαράγονται και δεν θα επιστρέψουν ποτέ ελεύθερες στη φύση, αφού απομακρύνθηκαν από τη μητέρα τους πριν προλάβουν να διδαχθούν τους βασικούς κανόνες επιβίωσης.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως ζουν γύρω στα 200 ελεύθερα ζώα, στις απόμερες περιοχές των οροσειρών της Πίνδου και της Ροδόπης, σχηματίζοντας δύο μικρούς πληθυσμούς, που δεν επικοινωνούν πλέον μεταξύ τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk