Παιχνίδι καθυστερήσεων για τις συντάξεις

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται και πάλι η κυβέρνηση εξαιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων, που κατ΄ ουσίαν έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση, για 140.000 γυναίκες, του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης από πέντε ως 15 επιπλέον έτη. Η κυβέρνηση ουσιαστικά βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο» και αναζητεί τρόπους να καθυστερήσει την εφαρμογή της«δεσμευτικής κρίσης»του Ευρωδικαστηρίου, καθώς τυχόν άμεση εφαρμογή της θα προκαλέσει κύμα φυγής γυναικών από το Δημόσιο, βουλιάζοντας περαιτέρω το ήδη χρεοκοπημένο Ταμείο Προνοίας που χορηγεί το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται και πάλι η κυβέρνηση εξαιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων, που κατ΄ ουσίαν έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση, για 140.000 γυναίκες, του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης από πέντε ως 15 επιπλέον έτη.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο» και αναζητεί τρόπους να καθυστερήσει την εφαρμογή της«δεσμευτικής κρίσης»του Ευρωδικαστηρίου, καθώς τυχόν άμεση εφαρμογή της θα προκαλέσει κύμα φυγής γυναικών από το Δημόσιο, βουλιάζοντας περαιτέρω το ήδη χρεοκοπημένο Ταμείο Προνοίας που χορηγεί το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Προς τούτο ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου έσπευσε αργά χθες το βράδυ να «χρυσώσει το χάπι» δηλώνοντας ότι «δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός,αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έπειτα από διαβουλεύσεις τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με την ΑΔΕΔΥ».

Ωστόσο η άμεση εφαρμογή της αποφάσεων αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους ασφαλισμένους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, οι οποίες ήδη κατηγορούν την κυβέρνηση για «ολιγωρία,παραλείψεις και λάθη» που οδήγησαν στη χθεσινή απόφαση. Κάτι τέτοιο στη «μακρά προεκλογική περίοδο» που διέρχεται η χώρα θα είχε ολέθρια αποτελέσματα για το κυβερνητικό κόμμα.

Ετσι η κυβέρνηση. προσπαθώντας να «αγοράσει πολιτικό χρόνο», ετοιμάζεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Βλαντίμιρ Σπίντλα, ο οποίος έρχεται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, τόσο γύρω από τον χρόνο εφαρμογής της απόφασης όσο και για το εύρος της. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παράταση στο μέλλον της εφαρμογής της απόφασης, ακολουθώντας το προηγούμενο της Ιταλίας όπου ανάλογη απόφαση ελήφθη προ ενός έτους και οι διαβουλεύσεις μεταξύ ιταλικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο εφαρμογής της συνεχίζονται ακόμη.

Παραλλήλως η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει την ερμηνεία της απόφασης ώστε αυτή να ισχύσει για τις νεοπροσλαμβανόμενες υπαλλήλους, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Πάντως επιχειρεί να καθησυχάσει τις γυναίκες υπογραμμίζοντας ότι δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καθώς περισσότερες από 100.000 γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν δημιουργώντας οικονομικά αδιέξοδα στο Ταμείο αλλά και στον προϋπολογισμό.

«Δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός» διαβεβαίωνε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου , προσθέτοντας ότι «το θέμα δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση και μικροκομματικές αντιπαραθέσεις». Προσπαθώντας να αποτρέψει τη δημιουργία κλίματος πανικού, σημειώνει ότι θα συνεργαστεί στενά με την ΑΔΕΔΥ «προκειμένου να βρεθεί λύση συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο αλλά και δίκαιη για τα δικαιώματα των γυναικών».

Στο μεταξύ θύελλα αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει η εν λόγω απόφαση καθώς τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και τα συνδικάτα τής επιρρίπτουν ουσιαστικές ευθύνες για την εξέλιξη αυτή. ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ σημειώνουν ότι θα υπάρξουν οξύτατες αντιδράσεις σε ενδεχόμενη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με απαρχή τη γενική απεργία στις 2 Απριλίου.

Oπρόεδρος της της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «οι εξελίξεις θα κριθούν από τις αποφάσεις της κυβέρνησης» και τονίζει ότι «η κυβέρνηση έχει ευθύνη για αυτή την εξέλιξη με τους ως τώρα χειρισμούς της.Οφείλει να εγγυηθεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος, μιλώντας για «εγκληματικά λάθη- παραλείψεις, ενδεχομένως και σκοπιμότητες της κυβέρνησης». «Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση φαίνεται να μη στέκεται στο επίπεδο των προσδοκιών των εργαζομένων» σημειώνει, προσθέτοντας ότι υπάρχει «σοβαρός ο κίνδυνος να επιχειρηθεί γενικευμένη ρύθμιση». «Υπήρξε απουσία πυγμής και διαπραγματευτικής ικανότητας της κυβέρνησης» τονίζει η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου , επισημαίνοντας «η καταδικαστική απόφαση αποτελεί τεκμήριο αμαχητί παράδοσης του ελληνικού Δημοσίου». Το ΚΚΕ μιλάει για «εχθρική και αντιλαϊκή απόφαση, που πρέπει να απορριφθεί από το σύνολο των εργαζομένων» , ενώ ο Συνασπισμός καλεί την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την απόφαση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk