ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

«Νομοθεσία που αντίκειται στην ισότητα των δύο φύλων»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε χθες ότι ο ελληνικός Κώδικας πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων- ο οποίος ορίζει ότι οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος της ηλικίας τους και οι άνδρες στο 65ο, με αποτέλεσμα μια γυναίκα που έκανε την ίδια δουλειά με ένα άνδρα να λαμβάνει στο τέλος της σταδιοδρομίας της σύνταξη μικρότερη από αυτή που λαμβάνει ο άνδρας- αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία περί ισότητας των δύο φύλων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο …

«Νομοθεσία που αντίκειται στην ισότητα των δύο φύλων» | tovima.gr

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε χθες ότι ο ελληνικός Κώδικας πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων- ο οποίος ορίζει ότι οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος της ηλικίας τους και οι άνδρες στο 65ο, με αποτέλεσμα μια γυναίκα που έκανε την ίδια δουλειά με ένα άνδρα να λαμβάνει στο τέλος της σταδιοδρομίας της σύνταξη μικρότερη από αυτή που λαμβάνει ο άνδρας- αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία περί ισότητας των δύο φύλων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει στη χθεσινή απόφασή του ότι «ο καθορισμός προϋποθέσεων περί ηλικίας και κανόνων περί ελάχιστης προαπαιτούμενης υπηρεσίας διαφορετικών, αναλόγως του φύλου, για τη χορήγηση συντάξεων με βάση σχέση εργασίας σε ευρισκόμενους σε απολύτως όμοιες ή παρόμοιες καταστάσεις εργαζομένους, αντιβαίνει στην αρχή της ίσης μεταχειρίσεως των δύο φύλων».

Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση οφείλει μέσα στους επόμενους μήνες να συντάξει νέο κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι ανεξαρτήτως φύλου οι δημόσιοι υπάλληλοι που εκτέλεσαν την ίδια εργασία και εργάστηκαν λίγο- πολύ τα ίδια χρόνια, θα λαμβάνουν πάνω- κάτω την ίδια σύνταξη. Στη συνέχεια ο νέος αυτός κώδικας θα αξιολογηθεί από τις κοινοτικές υπηρεσίες και σε περίπτωση που αυτές τον εκτιμήσουν συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, η υπόθεση θα κλείσει. Αν όμως δεν θεωρηθεί συμβατός, τότε η Επιτροπή θα ξεκινήσει νέα διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, αποτέλεσμα της οποίας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η επ΄ απειλή προστίμου συμμόρφωση της χώρας εντός μιας διετίας, το πολύ.

Υπό κανονικές συνθήκες, πάντως, μετά τη χθεσινή πολυαναμενόμενη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, το ελληνικό Δίκαιο θα εναρμονισθεί σε γενικές γραμμές με τα Δίκαια των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ τα οποία δεν προβλέπουν σημαντικές διαφορές στις ηλικίες συνταξιοδότησης- και κυρίως στα ύψη των συντάξεωνανδρών και γυναικών. Σημειωτέον ότι, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, μόνο στις 12 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ υπάρχει απόλυτη ισότητα στις ηλικίες συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών (βλ. πίνακα στη διπλανή σελίδα). Στις άλλες 15 χώρες-μέλη υπάρχουν διαφορές (όχι πάντοτε τόσο σημαντικές όσο στην περίπτωση της Ελλάδας) οι οποίες σε γενικές γραμμές οφείλονται στο γεγονός ότι βάσει του κοινοτικού Δικαίου τα κράτη-μέλη μπορούν να λαμβάνουν κάποια μέτρα υπέρ της επαγγελματικής ανέλιξης των γυναικών.

Επί του θέματος αυτού η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθιστά σαφές ότι η κοινοτική νομοθεσία για την ισότητα των δύο φύλων «δεν εμποδίζει τα κράτη-μέλη να θεσπίζουν ρυθμίσεις που προβλέπουν ειδικά πλεονεκτήματα,τα οποία διευκολύνουν το λιγότερο εκπροσωπούμενο φύλο να συνεχίσει μια επαγγελματική δραστηριότητα ή προλαμβάνουν ή αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα στην επαγγελματική σταδιοδρομία» . Εξάλλου, όπως τονίζει στη χθεσινή απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «για να μην έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της ίσης μεταχειρίσεως,οι εθνικές ρυθμίσεις πρέπει, εν πάση περιπτώσει,να βελτιώνουν την ικανότητα των γυναικών να ανταγωνίζονται τους άνδρες στην αγορά εργασίας και να ακολουθούν σταδιοδρομία υπό συνθήκες ισότητας με αυτούς».

Στην περίπτωση του ελληνικού κώδικα, η γενικώς υποχρεωτική συνταξιοδότηση των γυναικών στα 60 τους χρόνια, με υποχρεωτικώς μικρότερη σύνταξη από αυτή του άνδρα, δεν θεωρήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «μέτρο που ενισχύει τις γυναίκες στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους».

Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, και το γεγονός ότι ανεξάρτητα από τις εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις, στην πράξη σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ άνδρες και γυναίκες συνταξιοδοτούνται λίγο- πολύ στην ίδια ηλικία (βλ. πίνακα). Με βάση αυτή την αντικειμενική- και στην Ελλάδα- πραγματικότητα, αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες εκτιμούσαν χθες από τις Βρυξέλλες ότι τελικώς το πραγματικό «κοινωνικό κόστος» από την επικείμενη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή δεν θα είναι υπέρογκο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk