ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Τα κέρδη και τα μερίσματα

Η Ιστορία διδάσκει ότι οι περίοδοι πτώσης των μετοχών συμπίπτουν με τις περιόδους υποχώρησης των εταιρικών κερδών. Ετσι οι τιμές των μετοχών καταρρέουν, τα κέρδη υποβαθμίζονται και η οικονομική συγκυρία καθίσταται ιδιαίτερα αρνητική. Κατά τη μεταπολεμική ιστορία των υφέσεων τα στοιχεία δείχνουν πως τα εταιρικά κέρδη υποχωρούν κατά μέσο όρο 33%, ενώ την ίδια περίοδο οι μετοχές χάνουν το 36% της αξίας τους, στατιστικές οι οποίες κατά την παρούσα κρίση αποτελούν ήδη παρελθόν. Μόνο …

Τα κέρδη και  τα μερίσματα | tovima.gr

Η Ιστορία διδάσκει ότι οι περίοδοι πτώσης των μετοχών συμπίπτουν με τις περιόδους υποχώρησης των εταιρικών κερδών. Ετσι οι τιμές των μετοχών καταρρέουν, τα κέρδη υποβαθμίζονται και η οικονομική συγκυρία καθίσταται ιδιαίτερα αρνητική. Κατά τη μεταπολεμική ιστορία των υφέσεων τα στοιχεία δείχνουν πως τα εταιρικά κέρδη υποχωρούν κατά μέσο όρο 33%, ενώ την ίδια περίοδο οι μετοχές χάνουν το 36% της αξίας τους, στατιστικές οι οποίες κατά την παρούσα κρίση αποτελούν ήδη παρελθόν.

Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες τα στοιχεία της Τhomson Financial δείχνουν πως οι πτωτικές αναθεωρήσεις κερδών κυμάνθηκαν στο 41%, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών για τα εταιρικά κέρδη του 2009 παγκοσμίως από +4% στην αρχή του έτους έχει αναθεωρηθεί στο-11% σήμερα. Ωστόσο, η εικόνα μάλλον θα αποδειχθεί χειρότερη του αναμενομένου, καθώς η πτώση των κερδών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη αναμένεται να φθάσει σύμφωνα με την ΗSΒC το-35% εφέτος, έναντι-8% της μέσης εκτίμησης των αγορών.

Από την άλλη πλευρά, κατά παράδοση τα μερίσματα είναι πιο σταθερά από ό,τι τα κέρδη, δείχνοντας ότι η αναλογία των διανεμόμενων μερισμάτων τείνει να ανεβαίνει σε περιόδους ύφεσης της κερδοφορίας. Ωστόσο το 2009 τα μερίσματα αναμένεται να πέσουν κατά 23% στις ΗΠΑ (η μεγαλύτερη πτώση από το 1938) και κατά 31% στην Ευρώπη, καθώς πάνω από τις μισές εταιρείες έχουν μειώσει ή διακόψει τη διανομή μερισμάτων. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι μόνο προάγγελος χαμηλής κερδοφορίας αλλά κυρίως ένδειξη της πολύ χαμηλής προβλεπτικής ικανότητας των εταιρειών η οποία τους απαγορεύει στο να «δεσμευτούν» σε μια σταθερή διανομή εισοδήματος στους επενδυτές.

Με δεδομένο το ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τα κέρδη παραμένουν θολές και καθώς η ιστορία δείχνει πως οι μετοχές δεν επιδεικνύουν διατηρήσιμη ανοδική κίνηση, παρά μόνο λίγους μήνες προτού τα κέρδη φθάσουν στο χαμηλότερο σημείο τους, όσο τα ερωτήματα (και στην Ελλάδα) σχετικά με το εύρος της πτώσης των κερδών και κυρίως σχετικά με τη χρονική στιγμή που αυτά θα βρεθούν στο χαμηλό τους επίπεδο παραμένουν, τα χρηματιστήρια θα συνεχίζουν μάλλον τα πάνω-κάτω.

mantik@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk