Χρηματοδότηση με την εγγύηση του Δημοσίου

Σχέδιο για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ και την ταχύτερη διοχέτευσή του στην οικονομία μελετά το υπουργείο Οικονομίας. Πρόκειται για πρόταση που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλας και η οποία έχει στόχο να αντιμετωπίσει με άμεσο τρόπο τα προβλήματα επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται από την κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση σχετίζεται με την αξιοποίηση των εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις τράπεζες ύψους 15 δισ.

Χρηματοδότηση με την εγγύηση του Δημοσίου | tovima.gr

Σχέδιο για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ και την ταχύτερη διοχέτευσή του στην οικονομία μελετά το υπουργείο Οικονομίας.

Πρόκειται για πρόταση που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλας και η οποία έχει στόχο να αντιμετωπίσει με άμεσο τρόπο τα προβλήματα επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται από την κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση σχετίζεται με την αξιοποίηση των εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις τράπεζες ύψους 15 δισ. ευρώ που παραμένουν σε αδράνεια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί.

Εως σήμερα από το σκέλος αυτό του πακέτου οι τράπεζες έχουν κάνει χρήση μόλις το 10%, δηλαδή 1,5 δισ. ευρώ και μόνο τρεις (Εθνική, Αlpha Βank και Εurobank, από 500 εκατ. ευρώ η καθεμία), καθώς η άντληση ρευστότητας με αυτόν τον τρόπο κρίνεται ακριβή και ασύμφορη.

Αλλωστε σήμερα το ζήτημα δεν είναι η εξεύρεση ρευστότητας, όπως ήταν τον περασμένο Οκτώβριο όταν σχεδιάστηκε το πακέτο, αλλά η ανάληψη ρίσκου.

Το σχέδιο προβλέπει την παροχή αυτών των εγγυήσεων σε πληττόμενους από την κρίση κλάδους απευθείας από το Δημόσιο στις επιχειρήσεις, με τη συνεργασία των τραπεζών. Δηλαδή, οι τράπεζες θα χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις με βάση το ποσό των εγγυήσεων που αυτές θα λαμβάνουν από το κράτος και με βασικό κριτήριο τον αριθμό των απασχολουμένων. Με τον τρόπο αυτόν, εκτός από την αξιοποίηση των 15 δισ. ευρώ που σήμερα λιμνάζουν, θα ενισχυθούν επιχειρήσεις και κλάδοι που λόγω της κρίσης αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, όπως π.χ. ο τουρισμός, η βιοτεχνία, το εμπόριο κτλ., και θα στηριχθεί η απασχόληση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση Σάλλα προβλέπει χρηματοδότηση 35.000-40.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, που σημαίνει ότι με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλισθούν χιλιάδες θέσεις εργασίαςμπορεί να ξεπεράσουν τις 425.000. Παράλληλα, η διοχέτευση των 15 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία θα τονώσει τη ζήτηση με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για το σύνολο της οικονομίας, τα δημόσια οικονομικά και την απασχόληση.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις στην πραγματική οικονομία έχουν κάνει οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν ήδη πάρει ανάλογα μέτρα ενίσχυσης των δοκιμαζόμενων από την κρίση επιχειρήσεων, ενώ φαίνεται ότι παρόμοιο σχέδιο μελετά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk