Μυτιληναίος: μείωση λειτουργικών κερδών

Το αδύνατο δολάριο, τα αυξημένα ενεργειακά κόστη και η κατακόρυφη πτώση στις τιμές των μετάλλων επηρέασαν τα αποτελέσματα του ομίλου Μυτιληναίου το 2008, αν και οι θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου που δημιούργησε ο όμιλος για τον τομέα των μετάλλων και η περικοπή στα κόστη μείωσε τις επιπτώσεις. Γι΄ αυτό και σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας τα μεγέθη του ομίλου ήταν καλύτερα από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 976 εκατ. ευρώ έναντι 912,6 εκατ.

Μυτιληναίος: μείωση  λειτουργικών κερδών | tovima.gr

Το αδύνατο δολάριο, τα αυξημένα ενεργειακά κόστη και η κατακόρυφη πτώση στις τιμές των μετάλλων επηρέασαν τα αποτελέσματα του ομίλου Μυτιληναίου το 2008, αν και οι θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου που δημιούργησε ο όμιλος για τον τομέα των μετάλλων και η περικοπή στα κόστη μείωσε τις επιπτώσεις. Γι΄ αυτό και σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας τα μεγέθη του ομίλου ήταν καλύτερα από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 976 εκατ. ευρώ έναντι 912,6 εκατ. ευρώ το 2007 ενώ τα ΕΒΙΤDΑ από 153,7 εκατ. ευρώ υποχώρησαν στα 117,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ύστερα από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν στα 18,5 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η επίδραση στον τζίρο από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου 1,48 το 2008 υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ. Επίσης τα ΕΒΙΤDΑ έχουν επηρεαστεί κατά 29 εκατ. ευρώ.

Κατά το 2008 ενσωματώθηκαν μόνο 10 εκατ. ευρώ κεφαλαιακά κέρδη από τη συμφωνία με την Εndesa Ηellas, «με αποτέλεσμα η σημαντική συνεισφορά από τον τομέα της ενέργειας να αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του 2009». Αντιθέτως, η ΜΕΤΚΑ εμφάνισε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς συνεχίζει να αναλαμβάνει την κατασκευή ενεργειακών έργων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk