Με σαρωτική μεταρρύθμιση θωρακίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε ένα πρόγραμμα σαρωτικής αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ζήτησε από το Κογκρέσο περαιτέρω εξουσίες προκειμένου να αποτρέψει τυχόν επανάληψη της χειρότερης τραπεζικής κρίσης που πλήττει τους τελευταίους 18 μήνες τις ΗΠΑ και όλον τον κόσμο. Μια κρίση που γκρέμισε τα κάποτε πανίσχυρα τραπεζικά ιδρύματα της Wall Street και εξάλειψε πλούτο αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τους επενδυτές. Καταθέτοντας στο Κογκρέσο χθες ο …

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε ένα πρόγραμμα σαρωτικής αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ζήτησε από το Κογκρέσο περαιτέρω εξουσίες προκειμένου να αποτρέψει τυχόν επανάληψη της χειρότερης τραπεζικής κρίσης που πλήττει τους τελευταίους 18 μήνες τις ΗΠΑ και όλον τον κόσμο. Μια κρίση που γκρέμισε τα κάποτε πανίσχυρα τραπεζικά ιδρύματα της Wall Street και εξάλειψε πλούτο αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τους επενδυτές. Καταθέτοντας στο Κογκρέσο χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ επεσήμανε προς τους αμερικανούς νομοθέτες ότι οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες προκειμένου να διορθωθούν τα αδύνατα στοιχεία του συστήματος, τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά την τρέχουσα θυελλώδη κρίση, τη χειρότερη των τελευταίων επτά δεκαετιών στις ΗΠΑ.

Παρ΄ ότι οι προτάσεις του κ. Γκάιτνερ έχουν στόχο να θέσουν αυστηρούς κανόνες στο σχεδόν ασύδοτο παιχνίδι που κάνουν οι ισχυρότεροι παίκτες της Wall Street, όπως τα hegde funds και οι traders των διαφόρων εξωτικών επενδυτικών προϊόντων, οι αμερικανικές αγορές προσπαθούσαν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Και οι δύο κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες, ο Dow Jones και ο Standard & Ρoor΄s 500, άρχισαν να μειώνουν τα υψηλά κέρδη του 2% που νωρίτερα κατέγραφαν, χωρίς ωστόσο να τα μηδενίσουν. Μία ώρα πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών σημείωναν άνοδο γύρω στο 1,35%. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης παρουσίασαν μεικτή εικόνα: το Λονδίνο και η Φραγκφούρτη έκλεισαν με άνοδο 0,64% και 0,85%, αντίστοιχα, αλλά το Παρίσι πέρασε σε αρνητικό πρόσημο.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες μιλώντας στα μέλη της αρμόδιας Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής ότι στόχος είναι να διορθωθεί ένα σύστημα που έχει αποδειχθεί «ιδιαίτερα ασταθές και ευάλωτο» και τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών βιώνουμε την πλέον σοβαρή παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πολλών γενεών». Επεσήμανε εξάλλου ο κ. Γκάιτνερ ότι «η αντιμετώπισή της απαιτεί εκτενή μεταρρύθμιση.Οχι συντηρητικές λύσεις,αλλά νέους κανόνες παιχνιδιού». Για τον λόγο αυτόν ο υπουργός ζήτησε τη σαρωτική μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν το τραπεζικό σύστημα. Σημειωτέον ότι οι προτάσεις του κ. Γκάιτνερ πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο διότι αποβλέπουν σε σημαντική επέκταση των αρμοδιοτήτων ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Θα είναι η πρώτη φορά όπου θα τεθούν κανόνες στις συναλλαγές στις ρισκαδόρικες προθεσμιακές αγορές και στα εξωτικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως τα γνωστά τοξικά χρεόγραφα, τα οποία κυρίως ευθύνονται για το χάος που προκλήθηκε στις αμερικανικές πιστωτικές αγορές και έσυρε σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Η υποδοχή των προτάσεων του κ. Γκάιτνερ από τους αμερικανούς νομοθέτες δεν ήταν ενθουσιώδης καθώς ο υπουργός δεν ανέφερε λεπτομέρειες για το πώς θα «δουλέψει» το σχέδιο αυτό. Ανέφερε μόνο τη δημιουργία ενός ελεγκτικού φορέα, ο οποίος θα ελέγχει τους επενδυτικούς κινδύνους. Ο ρόλος όμως αυτός ελέγετο ότι θα δινόταν στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Εκτιμάται ότι πίσω από την εσπευσμένη κίνηση του υπουργού Οικονομικών βρίσκεται η επιθυμία του προέδρου Ομπάμα να κλέψει την παράσταση των πρωτοβουλιών εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ομίλου των 20 πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου (G20) την προσεχή Πέμπτη στο Λονδίνο.

Πάντως τα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας είναι αμφιλεγόμενα. Τα πολυαναμενόμενα χθεσινά τελικά στοιχεία έδειξαν ότι υπήρξε συρρίκνωση κατά 6,3% επί ετησίας βάσεως του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το τέταρτο τρίμηνο στις ΗΠΑήταν οι χειρότεροι ρυθμοί συρρίκνωσης από το 1982. Σημειωτέον ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων βούτηξαν με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 55 ετών, ενώ αυξήθηκαν οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας. Από την άλλη, ωστόσο, τα προχθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι ο βιομηχανικός τομέας, ένας από τους πυλώνες της αμερικανικής οικονομίας, πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν και για τον λόγο αυτόν στηρίχθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον και για το δολάριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk