Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Σε αυξημένη εγρήγορση, ώστε να αντιδράσουν εγκαίρως στο ενδεχόμενο διόρθωσης ύστερα από το αδιάλειπτο ράλι του 15νθημέρου, βρίσκονται οι επενδυτές, οι οποίοι πλέον αποτιμούν τις εξελίξεις από ημέρα σε ημέρα και από στιγμή σε στιγμή. Εμφανή τα στοιχεία «κόπωσης» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου το κλίμα ήταν μεικτό, με κυρίαρχη τάση την αρνητική, η οποία συνέχισε να υπερισχύει ακόμη και μετά το ανοδικό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ. Τουλάχιστον στη χθεσινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές …

Σε αυξημένη εγρήγορση, ώστε να αντιδράσουν εγκαίρως στο ενδεχόμενο διόρθωσης ύστερα από το αδιάλειπτο ράλι του 15νθημέρου, βρίσκονται οι επενδυτές, οι οποίοι πλέον αποτιμούν τις εξελίξεις από ημέρα σε ημέρα και από στιγμή σε στιγμή. Εμφανή τα στοιχεία «κόπωσης» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου το κλίμα ήταν μεικτό, με κυρίαρχη τάση την αρνητική, η οποία συνέχισε να υπερισχύει ακόμη και μετά το ανοδικό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ. Τουλάχιστον στη χθεσινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές επιχείρησαν να «προλάβουν» τυχόν διόρθωση των δεικτών της Νέας Υόρκης, καθώς πυκνώνουν οι εκτιμήσεις αναλυτών που προτρέπουν σε κατοχύρωση των κερδών τα οποία ήδη απέδωσαν πολλές μετοχές. Ωστόσο οι επενδυτές εξακολουθούν να λαμβάνουν υπ΄ όψιν τα όποια θετικά, μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και να αγνοούν τα όποια αρνητικά, όπως η ανεργία, η καταναλωτική δαπάνη, η συρρίκνωση του ΑΕΠ, εξελίξεις που θα προκαλούσαν καταιγισμό ρευστοποιήσεων πριν από λίγες εβδομάδες. Δεδομένου ότι σχεδόν όλοι οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας βρίσκονται σε χαμηλά δεκαετιών ή και ιστορικά χαμηλά, οι επενδυτές προτιμούν να προεξοφλούν, εάν όχι την ανάκαμψη, τουλάχιστον τη μη επιδείνωση των μεγεθών της οικονομίας.

Σε αυτές τις συνθήκες, όπου οι επενδυτές «διψούν» για ανάκαμψη, τα χρηματιστήρια βρίσκονται στο μεταίχμιο του να προεξοφλήσουν το πραγματικό τέλος της ύφεσης ή να «περιορίσουν» την αντίδραση των τελευταίων ημερών σε ένα ακόμη σύντομο «bear market rally» που θα ενταχθεί στον ευρύτερο πτωτικό κύκλο της κρίσης.

Με κυρίαρχη την ελπίδα ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα αρχίσουν να γίνονται ορατά, συνέχισε να κερδίζει έδαφος για πέμπτη στη σειρά συνεδρίαση και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης επανέκτησε με άνεση τις 1.700 μονάδες, περιοχή την οποία είχε απολέσει στις 13 Φεβρουαρίου, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε αισθητά και η συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά.

Αναλυτικά, ο γενικός δείκτης διατήρησε ως βάση τις 1.700 μονάδες σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και, αφού ωθήθηκε ως το υψηλό των 1.724 μονάδων, έκλεισε στις 1.714 μονάδες, με άνοδο 1,16% που ανεβάζει τα συνολικά κέρδη του στο τελευταίο ανοδικό πενθήμερο σε 8,58%.

Οι τράπεζες συνέχισαν να μονοπωλούν το αγοραστικό ενδιαφέρον και με τον κλαδικό δείκτη να υπεραποδίδει με ημερήσια κέρδη 4,36%, τα οποία ανέβασαν τη συνολική απόδοσή του στο πενθήμερο στο 19,52%. Ισχυρή ώθηση έδωσαν οι τράπεζες και στον δείκτη FΤSΕ 20, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 2,01%, ενώ υψηλότερα, σε ποσοστό 1,15% και 0,75% αντίστιχα, έκλεισαν οι δείκτες FΤSΕ 40 και FΤSΕ 80.

Ο τζίρος ανήλθε σε 161,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα, ενώ η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 121 ανοδικές, 74 καθοδικές και 137 αμετάβλητες μετοχές. Μετοχές
Εθνική Τράπεζα: Η μετοχή εμφανίζει θετική εικόνα στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις δίνοντας συνέχεια στο θετικό κλίμα της αγοράς, ενώ επανέκτησε ήδη τα 12,32 ευρώ με άνοδο 2,84%.

Αlpha Βank: Τη θεαματική απόδοση της τάξεως του 27,52% εμφανίζει στο πενθήμερο η μετοχή, η οποία ωθήθηκε ως τα 5,12 ευρώ προτού κλείσει στα 5,05 ευρώ με άνοδο 6,32%.

ΟΤΕ: Τα εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου blue chips (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Coca-Cola) δέχθηκαν πιέσεις, αλλά ο συγκεκριμένος τίτλος αντέδρασε στο τέλος και με τη βοήθεια των δημοπρασιών έκλεισε κατά 1,16% υψηλότερα, στα 11,38 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk