ΓΑΛΛΙΑΙ

Σαρκοζί, ο «αγράμματος»

ΠΑΡΙΣΙ Πριν από τον Νικολά Σαρκοζί, όλοι οι πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας έκλιναν ορθώς τα ρήματα, χρησιμοποιούσαν τις κατάλληλες αντωνυμίες και πρόφεραν σωστά τη γαλλική γλώσσα. Την ώρα που η χώρα γιορτάζει την ετήσια Εβδομάδα Γαλλικής Γλώσσας, ο κ. Σαρκοζί εξοργίζει δασκάλους και θιασώτες του «καθαρού λόγου» με την επιμονή του να μιλάει σαν τον «άνθρωπο της διπλανής πόρτας» χρησιμοποιώντας εκφράσεις της καθομιλουμένης, και συχνά της αργκό. Η συνήθεια του προέδρου …

Σαρκοζί, ο «αγράμματος» | tovima.gr

ΠΑΡΙΣΙ Πριν από τον Νικολά Σαρκοζί, όλοι οι πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας έκλιναν ορθώς τα ρήματα, χρησιμοποιούσαν τις κατάλληλες αντωνυμίες και πρόφεραν σωστά τη γαλλική γλώσσα.

Την ώρα που η χώρα γιορτάζει την ετήσια Εβδομάδα Γαλλικής Γλώσσας, ο κ. Σαρκοζί εξοργίζει δασκάλους και θιασώτες του «καθαρού λόγου» με την επιμονή του να μιλάει σαν τον «άνθρωπο της διπλανής πόρτας» χρησιμοποιώντας εκφράσεις της καθομιλουμένης, και συχνά της αργκό.

Η συνήθεια του προέδρου να «παίζει» με τη γαλλική γλώσσα τον βοήθησε μεν να εκλεγεί το 2007, αλλά σήμερα ενισχύει την πεποίθηση ότι είναι «αγράμματος», παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της συζύγου του Κάρλα Μπρούνι να τον παρουσιάσει ως λάτρη των γραμμάτων.

«Τα κόκαλα του Μολιέρου τρίζουν » έγραψε η εφημερίδα «Le Ρarisien» σχολιάζοντας τους «σαρκοζισμούς», όπως είναι γνωστά τα συντακτικά λάθη του προέδρου.

Δικηγόρος με λαμπρές σπουδές, ο κ. Σαρκοζί χρησιμοποιεί «λαϊκή» γλώσσα προκειμένου να γίνει αρεστός στον λαό. Αλλά αυτός ο εσκεμμένος λαϊκισμός έχει μετατραπεί σε μπούμερανγκ, καθώς πολλοί άνθρωποι των γαλλικών γραμμάτων τον κατηγορούν ότι «δίνει το κακό παράδειγμα» στη νεολαία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk