Προς αριστερό… ακροδεξιό κυβερνητικό σχήμα στο Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ Σε μια «ανίερη συμμαχία» μεταξύ του δεξιού κόμματος Λικούντ, του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, του ακροδεξιού Γισραέλ Μπεϊτένου και του υπερορθόδοξου θρησκευτικού Σας φαίνεται ότι θα θεμελιωθεί η επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου. Χθες το πρωί ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο ηγέτης των Εργατικών Εούντ Μπαράκ υπέγραψαν τελικά συμφωνία συνεργασίας, η οποία επρόκειτο να τεθεί αργά το απόγευμα σε ψηφοφορία ενώπιον εκτάκτου συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος στο Τελ Αβίβ.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ Σε μια «ανίερη συμμαχία» μεταξύ του δεξιού κόμματος Λικούντ, του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, του ακροδεξιού Γισραέλ Μπεϊτένου και του υπερορθόδοξου θρησκευτικού Σας φαίνεται ότι θα θεμελιωθεί η επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου.

Χθες το πρωί ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο ηγέτης των Εργατικών Εούντ Μπαράκ υπέγραψαν τελικά συμφωνία συνεργασίας, η οποία επρόκειτο να τεθεί αργά το απόγευμα σε ψηφοφορία ενώπιον εκτάκτου συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος στο Τελ Αβίβ. Ψηφοφορία η οποία επρόκειτο να είναι ταραχώδης καθώς τουλάχιστον επτά από τους 13 βουλευτές του κόμματος ήταν αντίθετοι στη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Αρχικώς ο κ. Μπαράκ είχε αποκλείσει κάθε συνεργασία με τη Δεξιά. Τώρα ωστόσο υποστηρίζει ότι μια «ευρεία κυβέρνηση» με τη συμμετοχή των Εργατικών θα υπηρετήσει το Ισραήλ καλύτερα από μια αμιγώς «σκληροπυρηνική» κυβέρνηση.

Για να εξασφαλίσει τη συ γκατάθεσή του ο κ. Νετανιάχου αφενός του υποσχέθηκε πως θα παραμείνει στο νευραλγικό υπουργείο Αμυνας και αφετέρου φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους. O λόγος για τη φραστική έστω «παραχώρηση» του ηγέτη του Λικούντ είναι ότι δεν θέλει να βρεθεί «όμηρος» της σκληροπυρηνικής εθνικιστικής και υπερορθόδοξης ισραηλινής Ακροδεξιάς και γι΄ αυτό χρειάζεται τους Εργατικούς ως «αντίβαρο».

Οι κκ. Νετανιάχου και Μπαράκ συμφώνησαν σε κάτι ακόμη: στην εφαρμογή του περιβόητου νόμου κατά των παλαιστινιακών αυθαιρέτων κτισμάτων, που είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει στην κατεδάφιση εκατοντάδων παλαιστινιακών σπιτιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε άλλα κατεχόμενα εδάφη.

Οι Παλαιστίνιοι, ωστόσο, απειλούν προκαταβολικά με νέα «ιντιφάντα».

Αναλυτές εκτιμούν ότι, ακόμη και αν το Εργατικό Κόμμα διασπαστεί, το κομμάτι που θα παραμείνει θα συμμετάσχει τελικά στην κυβέρνηση.

Ακτιβιστές εναντίον Ακροδεξιάς
Αγριες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και σε ισραηλινούς και παλαιστίνιους διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν επιτυχώς να εμποδίσουν πορεία κομμάτων της ισραηλινής Ακρας Δεξιάς στην αραβική πόλη Ουμ-ελ-Φάχεμ, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Δυτική Οχθη. Η ισραηλινή αυτή πόλη, στην οποία κατοικούν κυρίως Αραβες, κηρύχθηκε «κλειστή στρατιωτική ζώνη». Η ισραηλινή αστυνομία, η οποία είχε αναπτύξει δύναμη 3.000 ανδρών, αντιμετώπισε τους διαδηλωτές με δακρυγόνα, βομβίδες κρότουλάμψης και αντλίες νερού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk