Επικοινωνιακή επίθεση ΗΠΑ και Βρετανίας

Συντονισμένη επικοινωνιακή και διπλωματική επίθεση με στόχο την επικράτηση του αγγλοσαξονικού σχεδίου δράσης για την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση εξαπολύουν Ουάσιγκτον και Λονδίνο εν όψει της συνάντησης κορυφής του G20, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου στη βρετανική πρωτεύουσα. Χθες, μία ημέρα μετά το εντυπωσιακό σχέδιο του 1 τρισ. δολαρίων για την «αποτοξικοποίηση» του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού τομέα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών των …

Συντονισμένη επικοινωνιακή και διπλωματική επίθεση με στόχο την κατίσχυση του αγγλοσαξονικού σχεδίου δράσης για την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση εξαπολύουν Ουάσιγκτον και Λονδίνο εν όψει της συνάντησης κορυφής του G20, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου στη βρετανική πρωτεύουσα. Χθες, μία ημέρα μετά το εντυπωσιακό σχέδιο του 1 τρισ. δολαρίων για την «αποτοξικοποίηση» του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού τομέα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt»- διόλου τυχαία η επιλογή του μέσουαπευθύνει έκκληση προς τους εταίρους του ομίλου για συντονισμό των πολιτικών και εν γένει των προσπαθειών τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Επίσης χθες ο Γκόρντον Μπράουν μετέβη στο Στρασβούργο για να απευθύνει από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ίδια έκκληση: συντονισμό των ενεργειών της διεθνούς κοινότητας για την υπέρβαση της κρίσης. Από το Στρασβούργο ο βρετανός πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν ΚιΜουν και στη συνέχεια θα «πετάξει» στη Λατινική Αμερική για συνομιλίες με τους ηγέτες της Βραζιλίας και της Χιλής που επίσης θα συμμετάσχουν στο G20. Προετοιμάζοντας τη διπλωματική περιοδεία του, με συνεντεύξεις και δηλώσεις του στον διεθνή Τύπο ο Μπράουν επιχειρεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα για την ορθότητα της αγγλοσαξονικής πρότασης για την αναθέρμανση του διεθνούς εμπορίου και την υπέρβαση της κρίσης.

«Στο G20 θα αποκρυσταλλώσουμε μια συγκεκριμένη πρόταση για τους τρόπους με τους οποίους θα αποκατασταθεί η ροή των πιστώσεων που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του εξαγωγικού εμπορίου.Στην παρούσα φάση είναι πολύ σημαντική η τόνωση των διεθνών εμπορικών δεσμών.Είναι σημαντική για όλους και κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες» σημείωσε ο Μπράουν στην ιταλική εφημερίδα «Ιl Sole 24 Οre». Είναι προφανές ότι στην αμερικανοβρετανική πρόταση για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το σκέλος «συντονισμός σε επίπεδο διεθνούς εμπορίου» το ανέλαβε ο βρετανός πρωθυπουργός. Το δυσκολότερο σκέλος της πρότασης, αυτό του «συντονισμού σε επίπεδο οικονομικών μέτρων», το ανέλαβε ο αμερικανός πρόεδρος.

Στο άρθρο του στην «Die Welt» ο Μπαράκ Ομπάμα περιγράφει με σαφήνεια την αγγλοσαξονική πρόταση για την αναθέρμανση της αναπτυξιακής διαδικασίας σε ολόκληρο τον πλανήτη. «Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να αναλάβουμε επείγοντα και συντονισμένα μέτρα τόνωσης των οικονομιών» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Τα μέτρα αυτά βασίζονται στην αύξηση των δημοσίων δαπανών. Στην πεποίθηση, δηλαδή, ότι σε μια περίοδο κατά την οποία το ηθικό όλων των οικονομικών παραγόντων, παραγωγών και καταναλωτών, έχει πέσει στο ναδίρ, η υποχρέωση για την ανάληψη οικονομικής δράσης περιέρχεται στο κράτος. Ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών των οικονομιών. Ετσι ο προϋπολογισμός εξόδου από την ύφεση που κατήρτισε η κυβέρνηση Ομπάμα προβλέπει εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ πάνω από το 12%! Σημειωτέον ότι πιστός αρωγός στην προσπάθεια που αναλαμβάνει η αμερικανική κυβέρνηση για να βγάλει την οικονομία από το τέλμα της ύφεσης είναι και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ορισμένοι οικονομικοί σχολιαστές έσπευσαν, μάλιστα, να διαπιστώσουν την παραβίαση, ακόμη και την κατάργηση της περίφημης ανεξαρτησίας της Fed. Θα έλεγε κανείς ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία, που κατάφεραν να μετατρέψουν τις νεοφιλελεύθερες αρχές της οικονομικής Σχολής του Σικάγου σε νέα παγκόσμια οικονομική ορθοδοξία (πρόκειται για ένα επίτευγμα της κοινής οικονομικής διπλωματίας Ουάσιγκτον και Λονδίνου που εγκαινίασαν τη δεκαετία του 1980 ο Ρόναλντ Ρίγκαν και η Μάργκαρετ Θάτσερ ), έχουν κάνει μια ιδεολογικοπολιτική στροφή 180 μοιρών για να ανακαλύψουν εκ νέου τις αρετές του κεϊνσιανισμού- ο διάσημος οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς ήταν άλλωστε Βρετανός. Οι ιδέες του Μίλτον Φρίντμαν και άλλων θεωρητικών του οικονομικού φιλελευθερισμού που υποστήριζαν ότι όσο μικρότερη είναι η ανάμειξη του κράτους στην οικονομία τόσο το καλύτερο για όλους εγκαταλείπονται από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη βαθύτερη κρίση από τη δεκαετία του 1930 που της κληροδότησε η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου. Το μόνο που μένει πλέον στον Μπαράκ Ομπάμα είναι να διακηρύξει, όπως είχε κάνει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πριν ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον πάλι εν καιρώ κρίσεως- πετρελαϊκής εκείνη τη φορά-, «we are all Κeynesians now» («είμαστε όλοι κεϊνσιανιστές τώρα» )!

Τη δεκαετία του 1980 η νέα αγγλοσαξονική οικονομική ορθοδοξία της απελευθέρωσης ή «απορρύθμισης» (deregulation) των αγορών επεκτάθηκε και στην ηπειρωτική Ευρώπη συνδέοντας στη συνείδηση των κυβερνώντων τις ιδέες του Κέινς- οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, συνέβαλαν τα μάλα στην υπέρβαση της μεγάλης οικονομικής κρίσης του Μεσοπολέμου και στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ευρωπαϊκών οικονομιών- με την αποτυχία μιας «έωλης» ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Τις τελευταίες εβδομάδες φάνηκε καθαρά η οιονεί θρησκευτική προσήλωση της Ευρώπης στις αρχές του νεοφιλελευθερισμού. Η ευρωπαϊκή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τους ενδεδειγμένους τρόπους εξόδου από την κρίση αποκάλυψε τις διαφορές «οικονομικής φιλοσοφίας» που χωρίζουν πλέον τις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης από τον σχηματικά οριζόμενο ως «αγγλοσαξονικό κόσμο», δηλαδή από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Αποκάλυψε επίσης τον πολιτικό φανατισμό και τον ιδεολογικό δογματισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που τις εμποδίζει να συγχρονίσουν το βήμα με τους πολύ πιο προσαρμοστικούς και ευέλικτους Αγγλοσάξονες.

Η θρησκευτική προσκόλληση της Ευρώπης στο περιβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας φαίνεται να στερεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την απαραίτητη ευελιξία που απαιτείται για τη διαχείριση τις κρίσης. Η… εμμονή του 3%- του ανωτάτου επιτρεπτού ορίου δημοσιονομικού ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ για κάθε χώρα-μέλος της ευρωζώνης- έφθασε να ναρκοθετεί τη σύνοδο κορυφής του G20 στο Λονδίνο, στο μέτρο που απομακρύνει (προσώρας…) την ελπίδα ανάληψης κοινής δράσης για την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από τη μεγαλύτερη κρίση μεταπολεμικώς- τα τελευταία 60 χρόνια είναι η πρώτη φορά που βυθίζονται σε ύφεση ταυτοχρόνως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία. Το ιδεολογικοπολιτικό τέλμα της Ευρώπης επιδεινώνεται και από τη στάση των τραπεζιτών. Διότι είναι πλήρως διαπιστωμένες και επανειλημμένως επιβεβαιωμένες οι αντιπληθωριστικές εμμονές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που αναζητώντας μια ιδεατή δημοσιονομική ευταξία καταλήγουν ενίοτε να μετατρέπονται σε αντιαναπτυξιακά βαρίδια.

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ
«Είναι πολύ νωρίς για να κλείσουμε τα δημοσιονομικά μας ανοίγματα»
Στους Ευρωπαίους «Ταλιμπάν των δημοσίων οικονομικών» ο Μπαράκ Ομπάμα απαντά ότι «στη φάση του οικονομικού κύκλου που βρισκόμαστε είναι πολύ νωρίς για να κλείσουμε τα δημοσιονομικά μας ανοίγματα». Και τους καλεί να τολμήσουν νέα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Διότι η ατολμία των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζιτών τροφοδοτεί τον πεσιμισμό των πολιτών. Και ο πεσιμισμός των πολιτών ανατροφοδοτεί τον φόβο για το μέλλον και εν τέλει την κρίση καθιστώντας την ύφεση μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Η αγγλοσαξονική πλευρά εκτιμά ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο: «Αν στη συνάντηση κορυφής του Λονδίνου αποφασίσουμε να αναλάβουμε άμεσα κοινές πρωτοβουλίες,τότε θα έχουμε χαράξει έναν ασφαλή δρόμο που θα μας οδηγήσει στην ανάκαμψη από τη σοβούσα κρίση και στην αποτροπή μελλοντικών κρίσεων» υπογραμμίζει στο άρθρο του προς τους Ευρωπαίους ο αμερικανός πρόεδρος.

Προσώρας η Ευρώπη φαίνεται να συμφωνεί σε έναν ευρωατλαντικό συντονισμό των προσπαθειών χάραξης κοινής πολιτικής ελέγχου και εποπτείας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών θεσμών. Αυτό διεφάνη σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε προχθές σε οικονομική συνδιάσκεψη που έγινε στην Πράγα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνεργασία αυτή όμως αφορά τις κρίσεις του μέλλοντός μας. Για τη σοβούσα τι θα κάνουμε;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk