Μικρά και επί Παντός

Μικρά και επί Παντός | tovima.gr

▅ Ο εγκέφαλος και η κατάθλιψη

Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ αφού μελέτησε εγκεφαλικές τομογραφίες διαπίστωσε ότι η διανομή της εγκεφαλικής ουσίας σχετίζεται με την εμφάνιση της κατάθλιψης. Ειδικοί του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πολιτειακού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι τα άτομα που έχουν λιγότερη εγκεφαλική ουσία στο δεξί ημισφαίριο έχουν αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης. Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό της νόσου έχουν 28% λιγότερη εγκεφαλική ουσία στο δεξί ημισφαίριο απ΄ ό,τι τα άτομα που δεν έχουν τέτοιο ιστορικό. «Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που όταν την εντοπίσαμε,στην αρχή δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μπράντλεϊ Πέτερσον, επικεφαλής της έρευνας.

▅ Αστρο πέθανε πριν από την… ώρα του

Ενα σπάνιο κοσμικό φαινόμενο μελετούν επιστήμονες του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann στο Ισραήλ. Μελετούν την καταστροφή ενός γιγαντιαίου άστρου σε απόσταση 200 εκατ. φωτός από εμάς το οποίο εξερράγη (καλλιτεχνική απεικόνιση της έκρηξης) αν και ήταν σε πολύ νεαρή ηλικία, ενώ κατά κανόνα τα άστρα αυτοκαταστρέφονται στο τέλος της μακρόχρονης ζωής τους. Η μελέτη του φαινομένου θα αποκαλύψει πιθανώς άγνωστα στοιχεία για τους μηχανισμούς των άστρων.

▅ Περιτομή εναντίον κονδυλωμάτων

Τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό) και σε αυτήν πήραν μέρος 1.000 άνδρες δείχνουν ότι η περιτομή προστατεύει από τη μόλυνση με κονδυλώματα που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗΡV). Ο ΗΡV είναι ένα από τα συχνότερα αίτια σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης. Υπάρχουν πολλοί τύποι του ιού. Μερικοί τύποι μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και μερικοί προκαλούν τα γεννητικά κονδυλώματα (μεμονωμένες ή πολλαπλές βλάβες που αναπτύσσονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σε άνδρες και γυναίκες). Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ΗΡV δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες που δείχνουν ότι η περιτομή αποτελεί ασπίδα κατά διαφόρων ασθενειών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk