γνώμη

Οταν ο μύθος σβήνει

Στην πολιτική το τι λέει κάποιος και κυρίως το πότε το λέει έχει μεγάλη σημασία. Ειδικά το στοιχείο του χρόνου και της συγκυρίας είναι το κρισιμότερο. Μια φράση, ένα μήνυμα, ένα σήμα μπορούν να χαθούν, να περάσουν απαρατήρητα σε εποχές ακμής ή σε καιρούς ευφορίας. Συνήθως σε τέτοιες καλές στιγμές και περιόδους όλα συγχωρούνται ή στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν καταγράφονται καν. Ο χρόνος λοιπόν είναι κρίσιμο μέγεθος για την έκφραση απόψεων, ανησυχιών, διαπιστώσεων ή για τη διατύπωση και μεταφορά κρίσεων και προσωπικών σχολίων για έναν ηγέτη.

Στην πολιτική το τι λέει κάποιος και κυρίως το πότε το λέει έχει μεγάλη σημασία. Ειδικά το στοιχείο του χρόνου και της συγκυρίας είναι το κρισιμότερο. Μια φράση, ένα μήνυμα, ένα σήμα μπορούν να χαθούν, να περάσουν απαρατήρητα σε εποχές ακμής ή σε καιρούς ευφορίας. Συνήθως σε τέτοιες καλές στιγμές και περιόδους όλα συγχωρούνται ή στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν καταγράφονται καν.

Ο χρόνος λοιπόν είναι κρίσιμο μέγεθος για την έκφραση απόψεων, ανησυχιών, διαπιστώσεων ή για τη διατύπωση και μεταφορά κρίσεων και προσωπικών σχολίων για έναν ηγέτη.

Οσοι κατά καιρούς είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον κ. Πρωθυπουργό γνωρίζουν ότι δεν διακρίνεται για την αυστηρότητα του λόγου και την πειθαρχία της επαφής, σαν εκείνη που είχε π.χ. ο προκάτοχός του κ. Κ. Σημίτης. Ο κ. Καραμανλής είναι πιο άνετος, πιο εκδηλωτικός, θα πει και έναν λόγο παραπάνω, θα μιλήσει πιο ελεύθερα.

Δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που σε συζητήσεις του είχε προβεί σε προσωπικές αναφορές. Στα χρόνια της αντιπολίτευσης πολλές φορές είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους και είχε μεταδώσει διάθεση ανεξαρτησίας, ότι δεν είναι δεμένος με την εξουσία και πως, αν δεν καταφέρει να κάνει αυτά που έχει κατά νου, δεν θα διστάσει να φύγει. Τότε εκείνες οι αναφορές προσέθεταν, ενίσχυαν και έχτιζαν θετικό μύθο για τον επελαύνοντα ηγέτη. Αλλά και αργότερα, όταν κέρδισε την εξουσία, οι ασκήσεις θάρρους στις οποίες κατά καιρούς προέβαινε αποκτούσαν διάσταση μεγάλη, έγιναν πρώτα θέματα, απασχόλησαν και τέλος πάντων ενίσχυσαν το προφίλ του δήθεν ασυμβίβαστου ηγέτη, που συγκρούεται και δεν διαπραγματεύεται.

Οσο τα πράγματα κυλούσαν σχετικά ομαλά και οι πολλοί λιβανιστές δρούσαν ανενόχλητοι ουδέν πρόβλημα είχε ο κ. Καραμανλής.

Τώρα όμως που ο χρόνος παρήλθε, η σκόνη και ο αχός της φήμης κατακάθησαν και φάνηκε πως οι επιδόσεις ηγέτη δεν ήταν λαμπρές, όπως πολλοί υπέθεταν και ακόμη περισσότεροι προπαγάνδιζαν, οι ίδιοι λόγοι απεδείχθησαν προβληματικοί και ζημιογόνοι.

Στην παρούσα συγκυρία της μεγάλης κρίσης όσα μετέδωσε ο κ. Καραμανλής διά των συνομιλητών του, ότι έχει κουρασθεί και ότι αν χάσει τις εκλογές θα φύγει, απέκτησαν άλλη διάσταση τόσο στην κοινωνία όσο και στο κόμμα του. Και μπορεί το δεύτερο σκέλος των ακριτομυθιών του για τη Νέα Δημοκρατία να μην απασχολεί τους πάντες και να μην τρελαίνει την κοινωνία, αλλά το πρώτο, όλα εκείνα περί κούρασης, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Ο ελληνικός λαός όταν ακούει εν μέσω κρίσεως ότι ο ηγέτης και καθοδηγητής του είναι κουρασμένος και πιθανώς απογοητευμένος με όσα συμβαίνουν κλονίζεται, ανησυχεί και μαζί εξοργίζεται. Ισως στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως συνήθως συμβαίνει με όλα τα προστατευμένα κάστρα, να μην αισθάνονται το κόστος. Οφείλουν όμως να γνωρίζουν ότι τα ανέκδοτα τελειωμό δεν έχουν.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk