Σημειωτόν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στα 1.060 μεγαβάτ φθάνει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας σήμερα, μαζί με τη συμπαραγωγή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ). Ωστόσο η χώρα μας παραμένει στα «χαμηλά» της Ευρώπης όσον αφορά τις ΑΠΕ, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλες ενεργειακές δυνάμεις της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, αλλά και χώρες με μεθοδικότητα στον σχεδιασμό και ιδιαίτερο σεβασμό στο περιβάλλον, όπως η Δανία, έχουν αναγάγει την αιολική ενέργεια σε ακρογωνιαίο λίθο της ενεργειακής πολιτικής τους.

Σημειωτόν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας | tovima.gr

Στα 1.060 μεγαβάτ φθάνει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας σήμερα, μαζί με τη συμπαραγωγή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ).

Ωστόσο η χώρα μας παραμένει στα «χαμηλά» της Ευρώπης όσον αφορά τις ΑΠΕ, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλες ενεργειακές δυνάμεις της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, αλλά και χώρες με μεθοδικότητα στον σχεδιασμό και ιδιαίτερο σεβασμό στο περιβάλλον, όπως η Δανία, έχουν αναγάγει την αιολική ενέργεια σε ακρογωνιαίο λίθο της ενεργειακής πολιτικής τους.

Τροχοπέδη στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα αποτελεί το ίδιο το κράτος που, αντί να λειτουργεί ως συντεταγμένη πολιτεία, χωρίζεται σε τσιφλίκια και αντίπαλα… κρατίδια, ένα για κάθε συναρμόδιο υπουργείο. Κάθε συναρμόδιο υπουργείο ερμηνεύει στην πράξη αποσπασματικά, ελλιπώς και κατά το δοκούν τη νομοθεσία για τις ΑΠΕ, με αποτέλεσμα ασυνεννοησία, επικάλυψη αρμοδιοτήτων, αντιφατικότητα των αποφάσεων, αλληλοαναίρεση και αποτελμάτωση των ΑΠΕ. Γι΄ αυτό και έργα υλοποιούνται πλέον με τα σταγονόμετρο, ενώ καθ΄ όλα ώριμες επενδύσεις ΑΠΕ, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, έχουν ανασταλεί, μπλεγμένες στα γρανάζια της αδειοδοτικής γραφειοκρατίας, των τοπικιστικών αντιθέσεων και μικροπολιτικών συμφερόντων, αλλά και της συνεχιζόμενης απουσίας εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού επί μία τριετία, τη στιγμή που οι ΑΠΕ είναι πλέον ιδιαίτερα ελκυστικές κοστολογικά.

Τον Φεβρουάριο προστέθηκαν στο εγχώριο σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού νέα αιολικά πάρκα ισχύος 19 μεγαβάτ, φωτοβολταϊκά ισχύος 3 μεγαβάτ, καθώς και ισχύς 4 μεγαβάτ από βιοαέριο και βιομάζα. Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο του ΔΕΣΜΗΕ, τον Φεβρουάριο τα εγκατεστημένης ισχύος 831,21 μεγαβάτ αιολικά έδωσαν 181.521 μεγαβατώρες ενέργειας, δηλαδή 7,5% λιγότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω καιρικών συνθηκών. Στα μικρά υδροηλεκτρικά η εγκατεστημένη ισχύς παρέμεινε στα 170 μεγαβάτ, ωστόσο ήταν αυξημένη κατά 11,5% η παραγωγή ενέργειας, η οποία άγγιξε τις 70.000 μεγαβατώρες.

Ως προς το βιοαέριο- βιομάζα, η εγκαταστημένη ισχύς αυξήθηκε σχεδόν κατά 12%, ξεπερνώντας τα 40 μεγαβάτ, αλλά μειώθηκε και εδώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, υπερτριπλάσια ήταν σε σχέση με τον Ιανουάριο η παραγωγή ενέργειας από έργα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού/θερμότητας, η εγκατεστημένη ισχύς των οποίων έχει υπερβεί τα 115 μεγαβάτ και η συμβολαιοποιημένη προσεγγίζει τα 80 μεγαβάτ. Ως προς τα φωτοβολταϊκά, διαφαίνεται μικρή τάση επιτάχυνσης των εντάξεων στο σύστημα. Αν και ακόμη οι επιδόσεις είναι πολύ μικρές, η εγκατεστημένη ισχύς έχει αυξηθεί στα 17 μεγαβάτ, έναντι 14 μεγαβάτ κατά τον προηγούμενο μήνα.

Σήμερα βρίσκονται στο διασυνδεδεμένο σύστημα σε εμπορική λειτουργία 931 μεγαβάτ. Αλλα 208 βρίσκονταν σε δοκιμαστική λειτουργία, 283 μεγαβάτ διέθεταν εμπορική σύμβαση αλλά δεν λειτουργούσαν, 58 διέθεταν σύμβαση σύνδεσης, για 876 μεγαβάτ είχαν δοθεί άδειες εγκατάστασης, ενώ τα 5.416 μεγαβάτ έφθαναν οι άδειες παραγωγής.

Προβλήματα στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών
Τον «κίνδυνο να ακυρωθούν τα ελκυστικά κίνητρα που προβλέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς » επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά και Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη για τις πολεοδομικές ρυθμίσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ερώτησή του αναφέρει ότι παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την ταχύτερη υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, όπως είναι η οριστικοποίηση των πολεοδομικών ρυθμίσεων που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε εκτός σχεδίου περιοχές. Η ανυπαρξία σχετικού θεσμικού πλαισίου έχει αποτέλεσμα οι κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες να αποφασίζουν κατά το δοκούν ή να αρνούνται να αδειοδοτήσουν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, προτού εκδοθεί η σχετική νομοθεσία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk