Ο προστατευτισμός στις ΗΠΑ καθιστά ελκυστική τη Βρετανία

Το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να προχωρήσει σε έναν αντίστροφο προστατευτισμό, καθώς δείχνει αποφασισμένο να κάμψει τον υπεροπτικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Στις 19 Μαρτίου η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα νομοσχέδιο για να φορολογηθούν τα διάφορα μπόνους που απολαμβάνει η μεγάλη πλειονότητα των απασχολουμένων στη Wall Street. Και μάλιστα αφού έχουν επιβάλει και ανώτατο όριο για τις αμοιβές των πλέον υψηλών στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η βούληση είναι να φορολογηθούν ορισμένα μπόνους ως και 90%.

Ο προστατευτισμός στις ΗΠΑ  καθιστά ελκυστική τη Βρετανία | tovima.gr

Το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να προχωρήσει σε έναν αντίστροφο προστατευτισμό, καθώς δείχνει αποφασισμένο να κάμψει τον υπεροπτικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στις 19 Μαρτίου η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα νομοσχέδιο για να φορολογηθούν τα διάφορα μπόνους που απολαμβάνει η μεγάλη πλειονότητα των απασχολουμένων στη Wall Street. Και μάλιστα αφού έχουν επιβάλει και ανώτατο όριο για τις αμοιβές των πλέον υψηλών στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η βούληση είναι να φορολογηθούν ορισμένα μπόνους ως και 90%. Ο ιδιαίτερα αυστηρός αυτός φόρος αφορά αυτούς που αμείβονται με ποσά άνω των 250.000 δολαρίων (185.000 ευρώ) ετησίως, με την προϋπόθεση ότι δουλεύουν σε εταιρείες που έχουν στηριχτεί από το κράτος με τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια μέσα από το πακέτο σωτηρίας ΤΑRΡ. Ο φόρος αυτός μάλιστα θα είχε αναδρομική ισχύ από τις 31 Δεκεμβρίου 2008, ενώ επίσης θα εξακολουθεί να ισχύει για όσο το αντίστοιχο τραπεζικό ίδρυμα θα συνεχίζει να εξοφλεί τη δημόσια ενίσχυση που θα έχει πάρει.

Ισως το νομοσχέδιο αυτό να μετριαστεί κάπως από τη Γερουσία. Και ίσως τελικά ακόμη και να μην ψηφιστεί. Αλλά αυτό που είναι ήδη σίγουρο είναι ότι τα καλύτερα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα που σήμερα δουλεύουν στην Goldman Sachs, στη Citigroup και στις άλλες όπως JΡ Μorgan, Chase κτλ. δεν θα περιμένουν και πολύ για να δουν τι θα κάνουν. Στο Μανχάταν η Βarclays, η Credit Suisse, η Deutsche Βank και η Νomura ήδη χαίρονται ιδιαίτερα που κατάφεραν ως τώρα να γλιτώσουν από τις κρατικές ενισχύσεις.

Πολύ περισσότερο, όμως, ίσως επωφεληθεί το Λονδίνο από την οργή που έχει καταλάβει την Ουάσιγκτον. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ προανήγγειλε ήδη ότι, αντίθετα από τις ΗΠΑ, η Βρετανία δεν θα επιβάλει όριο στις αμοιβές του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Ακόμη πιο παράδοξο είναι το γεγονός ότι στη Βρετανία το Συντηρητικό Κόμμα ετοιμάζει καμπάνια για να απαιτήσει να φορολογηθούν τα πιο μεγάλα εισοδήματα, όμως απλώς κατά 45%. Σε σχέση έτσι με τις συζητήσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ακόμη και ένας τέτοιος συντελεστής μοιάζει εξαιρετικά ελκυστικός. Για τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα που είναι αμερικανικής εθνικότητας δεν ωφελεί και πολύ να μετακομίσουν, αφού οι υπήκοοι των ΗΠΑ υποβάλλονται σε φορολόγηση στη χώρα τους, ανεξαρτήτως πού διαμένουν. Οσο για τους άλλους, ακόμη και αυτούς που δουλεύουν στα ιδρύματα που βρέθηκαν στο στόχαστρο, είναι πολύ πιθανόν ότι δεν θα υπομείνουν στωικά να φορολογούνται κατά 90%.

Την ίδια ώρα που η οργή επικρατεί στις αντιδράσεις των ΗΠΑ, το Λονδίνο παρουσιάζει την ελκυστικότητα ενός ιδεώδους καταφύγιου: οι προοπτικές καριέρας είναι καλύτερες, οι τιμές των σπιτιών μειώνονται και τίποτε δεν προοιωνίζεται μια οποιαδήποτε εχθρότητα προς τους ξένους. Πολλοί θα είναι έτσι αυτοί που θα επιλέξουν να αλλάξουν ήπειρο, τουλάχιστον για όσο καιρό η βρετανική κυβέρνηση δεν θα ενδίδει στη λαϊκή οργή.

«Ηθικό» το θέμα για την Ευρώπη
Αντίθετα από την επιδεικτική αποφασιστικότητα των Αμερικανών για να πάρουν πίσω αμοιβές και μπόνους ιδιαίτερα από τραπεζικά στελέχη που «χρεώνονται» για την κρίση, στην Ευρώπη η κατακραυγή είναι κυρίως «ηθική». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει κυρίως το «κίνητρο» για να επιστραφούν γρηγορότερα τα δημόσια χρήματα, αλλά «υπάρχουν και άλλα κίνητρα και εμείς δεν επιβάλλουμε στις χώρες-μέλη τι να κάνουν» , είπε ο εκπρόσωπος της ΕΕ Τζόναθαν Τοντ. Στη Βρετανία η γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ιβέτ Κούπερ συμφώνησε με την «ηθική ευθύνη» των στελεχών για τα εφετινά τους μπόνους, αλλά διευκρίνισε ότι «υπάρχουν και νομικές δεσμεύσεις που δεν μπορούν να ακυρωθούν».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk