Η κρίση χτυπάει τα παιδιά του Πειραιά

Συρρίκνωση των θέσεων εργασίας στον τομέα των ναυτικών πρακτορείων διεθνών τακτικών γραμμών κατά 12% τουλάχιστον καταγράφουν την τελευταία περίοδο παρατηρητές της αγοράς, από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και ύστερα, οπότε και κορυφώθηκε η κόντρα της κυβέρνησης με τους εργαζομένους στα λιμάνια, εξαιτίας της απόφασής της να προχωρήσει στην παραχώρηση της διαχείρισης των κοντέινερ τέρμιναλ. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ως σήμερα στον κλάδο αυτόν, αλλά κυρίως στον κλάδο …

Συρρίκνωση των θέσεων εργασίας στον τομέα των ναυτικών πρακτορείων διεθνών τακτικών γραμμών κατά 12% τουλάχιστον καταγράφουν την τελευταία περίοδο παρατηρητές της αγοράς, από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και ύστερα, οπότε και κορυφώθηκε η κόντρα της κυβέρνησης με τους εργαζομένους στα λιμάνια, εξαιτίας της απόφασής της να προχωρήσει στην παραχώρηση της διαχείρισης των κοντέινερ τέρμιναλ.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ως σήμερα στον κλάδο αυτόν, αλλά κυρίως στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που συνδέονται με τα εμπορικά λιμάνια της χώρας, έχουν χαθεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ενώ θέσεις από τις οποίες αποχώρησαν εργαζόμενοι, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν, καταργήθηκαν και δεν αναπληρώθηκαν ξανά από νέους εργαζομένους, με συνέπεια η έλευση νέου αίματος στον κλάδο να κινείται σήμερα σε μηδενικά επίπεδα.

Σχεδόν η πλειονότητα των 60 και πλέον εταιρειών διεθνών τακτικών γραμμών που αναπτύσσουν δραστηριότητα από την Ελλάδα παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας έχουν προχωρήσει σε αναδιοργάνωση των επιτελείων τους, μειώνοντας σημαντικά τις θέσεις εργασίας.

Σε πρώτη φάση η μείωση αυτή ήταν ελεγχόμενη και προήλθε από το κλείσιμο των λιμενικών πυλών της Ελλάδας σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, που με τη σειρά του (το κλείσιμο αυτό) μείωσε δραστικά το παραγόμενο έργο. Η κρίση που ακολούθησε, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο, όπου ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός στελεχών, μεσαίου και μικρού κυρίως επιπέδου, είδαν τις θέσεις εργασίας τους να εξαφανίζονται υπό το βάρος των κινητοποιήσεων.

Οπως αναφέρουν οι πηγές του «Βήματος», «αν στον κλάδο των τακτικών γραμμών η κατάσταση θεωρείται προς το παρόν ελεγχόμενη, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον ευρύτερο κλάδο των logistics,αλλά και των διαμεταφορέων,όπου η απώλεια των θέσεων εργασίας έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αυτοί οι δύο κλάδοι είναι και οι πρώτοι που θίχτηκαν άμεσα από τις κινητοποιήσεις, και αυτό διότι οι διαμεταφορείς δεν διαθέτουν δικές τους τακτικές γραμμές να εξυπηρετούν και εξαρτώνται άμεσα από την καλή λειτουργία των λιμένων. Ανοιχτά λιμάνια σημαίνουν ότι υπάρχει ένα μεταφορικό έργο που κινείται εκτός των ορίων των τακτικών γραμμών και είναι ικανό να διατηρήσει στη ζωή έναν αρκετά μεγάλο αριθμό εταιρειών διαμεταφορών.

Εκτός όμως από τους διαμεταφορείς, τις τακτικές γραμμές, αλλά και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών logistics, σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων που καταγράφονται στον λιμενικό τομέα εδώ και περισσότερο από 15 μήνες αντιμετωπίζει και ένα ευρύ φάσμα άλλων υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα και καθοριστικά με τον κλάδο αυτόν και κυρίως με τα λιμάνια, όπως οι εταιρείες εφοδίων, επισκευών πλοίων, ρυμούλκησης σκαφών, βοηθητικών υπηρεσιών, εξοπλισμών πλοίων κ.ά. Οι κύκλοι εργασιών των παραπάνω εταιρειών ύστερα από μια μακρά περίοδο έντονων διακυμάνσεων λόγω της πολύ καλής πορείας των ναυλαγορών διάγουν περίοδο καθίζησης συμπαρασύροντας μαζί τους και τις θέσεις εργασίας.

Προς το παρόν η κρίση φαίνεται ότι έχει χτυπήσει ανεπανόρθωτα τον κλάδο της παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τον λιμενικό τομέα, ο οποίος συνεχίζει να μαστίζεται από κινητοποιήσεις. Πολλοί όμως είναι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι η κρίση αυτή θα επεκταθεί και στον κλάδο της ναυτιλίας αυτής καθαυτής, καθώς στην Ελλάδα εδρεύει περίπου το 95% της διαχείρισης του ελληνικού και ελληνόκτητου στόλου.

Σημαντικοί παράγοντες της ποντοπόρου ναυτιλίας πάντως απορρίπτουν το ενδεχόμενο να δούμε φαινόμενα άλλων εποχών όπου κατεγράφησαν μαζικές απολύσεις στελεχών γραφείων, αλλά και ναυτικών, και αυτό διότι εκτιμούν πως οι περισσότερες εταιρείες είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος της κρίσης χωρίς να υπάρξουν απώλειες κυρίως στον ευαίσθητο τομέα του ανθρώπινου δυναμικού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk