Αισιοδοξούν οι αγορές ότι έχει ολοκληρωθεί ο καθοδικός κύκλος

Αραγε πόσο πειστικό είναι το εντυπωσιακό ράλι με το οποίο η Wall Street υποδέχθηκε το νέο σχέδιο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ να καθαρίσει τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα τοξικά χρεόγραφα, δημιουργώντας τελικά μια αγορά για αυτά ύψους 1 τρισ. δολαρίων; Ο ευρύτερος αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης Standard & Ρoor΄s 500 κατέγραψε προχθές κέρδη 9,5%, τα οποία ήταν τα υψηλότερα από τη χρεοκοπία της Lehman Βrothers τον περασμένο Οκτώβριο, με συνέπεια να παρουσιάσει την ισχυρότερη 15ήμερη κερδοφορία από το 1938.

Αραγε πόσο πειστικό είναι το εντυπωσιακό ράλι με το οποίο η Wall Street υποδέχθηκε το νέο σχέδιο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ να καθαρίσει τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα τοξικά χρεόγραφα, δημιουργώντας τελικά μια αγορά για αυτά ύψους 1 τρισ. δολαρίων; Ο ευρύτερος αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης Standard & Ρoor΄s 500 κατέγραψε προχθές κέρδη 9,5%, τα οποία ήταν τα υψηλότερα από τη χρεοκοπία της Lehman Βrothers τον περασμένο Οκτώβριο, με συνέπεια να παρουσιάσει την ισχυρότερη 15ήμερη κερδοφορία από το 1938. Οι αμερικανικές και άλλες αγορές του κόσμου όμως έχουν καλωσορίσει τα μέτρα διάσωσης με ενθουσιασμό και εντυπωσιακά ράλι αρκετές φορές τους τελευταίους 18 μήνες. Γιατί αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά και δεν θα ξεφουσκώσουν όπως τις προηγούμενες;

Η χθεσινή έλλειψη δυναμικής στις αγορές- η Wall Street άνοιξε με πτώση πάνω από 1%, το Λονδίνο έχανε 1,20% και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κινούνταν σε οριακά επίπεδα- ενδεχομένως να οφείλεται σε αποκόμιση των τεράστιων κερδών που καταγράφηκαν προχθές και όχι σε κάτι σοβαρότερο. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από όλον τον κόσμο παρουσιάζονται όχι και τόσο δυσοίωνα όσο αναμενόταν καθώς δείχνουν φρενάρισμα στους ρυθμούς της ραγδαίας οικονομικής επιδείνωσης σε όλον τον κόσμο. Οι οικονομίες όμως των ΗΠΑ, της Ευρώπης και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία βρίσκονται στη μέση της χειρότερης κρίσης από τη δεκαετία του 1930 και δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, καμία ξεκάθαρη ένδειξη ότι έχουν πιάσει πάτο, παρά τις δραματικές προσπάθειες που γίνονται σε όλον τον κόσμο και κυρίως στις ΗΠΑ. Ολα ωστόσο εξαρτώνται από την επιτυχία του σχεδίου διάσωσης του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος που παρουσίασε προχθές ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκάιτνερ.

Το σχέδιο Γκάιτνερ, απομακρύνοντας τον κίνδυνο εθνικοποίησης των αμερικανικών τραπεζών, πυροδότησε τον αγοραστικό πυρετό για τις μετοχές του τραπεζικού τομέα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Βοήθησαν επίσης και οι αισιόδοξες δηλώσεις των δύο εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, της Deutsche Βank και της Credit Suisse. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Βank Ζόζεφ Ακερμαν ανακοίνωσε ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας είχε «μια καλή αρχή» το 2009 και αναμένει επιστροφή στην κερδοφορία μετά τη σημαντική μείωση της δραστηριότητας σε ρισκαδόρικες επενδύσεις και τοξικά χρεόγραφα. «Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι για τις ζημιές που σημειώσαμε το 2008 αλλά είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιστρέψουμε σε κέρδη» έγραψε προς τους μετόχους ο κ. Ακερμαν. Να θυμίσουμε ότι η Deutsche Βank ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο καθαρές ζημιές-ρεκόρ 4,8 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και το πρώτο ετήσιο έλλειμμα στα τελευταία 50 και πλέον χρόνια κυρίως εξαιτίας των κερδοσκοπικών παιχνιδιών της στη subprime αγορά των ΗΠΑ.

Και η Credit Suisse στην ετήσια έκθεση ανακοίνωσε ισχυρό ξεκίνημα το 2009 αλλά μείωσε τις εντυπώσεις ζητώντας παράλληλα από τους μετόχους την option για αύξηση κεφαλαίων. Παρόμοια μηνύματα αισιοδοξίας έχουν ήδη στείλει και τα αφεντικά των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών, όπως ο Τζέιμι Ντάιμον της JΡ Μorgan Chase. Ο διευθύνων σύμβουλος της Βank of Αmerica Κένεθ Λούις δήλωσε ότι η τράπεζά του επέστρεψε στην κερδοφορία τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους και ότι πιστεύει πως θα μείνει κερδοφόρα στο σύνολο του 2009. Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Citigroup Βίκραμ Πάντιτ απέστειλε προς τους 300.000

εργαζομένους της τράπεζας σε όλον τον κόσμο υπηρεσιακό σημείωμα που έλεγε ότι η τράπεζα πέρασε σε κέρδη το πρώτο δίμηνο του 2009. Ηταν η πρώτη φορά έπειτα από πέντε ζημιογόνα τρίμηνα που η Citigroup καταγράφει κέρδη.

Από το μέτωπο των οικονομιών, τέλος, τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι ο τεράστιος επιχειρηματικός τομέας της ζώνης του ευρώ σημείωσε κάποια βελτίωση τον Μάρτιο καθώς ανέβηκε στα επίπεδα του 40,1 από 39,2 τον Φεβρουάριο. Είναι όμως ακόμη μεγάλη η απόσταση ως το 50, τα επίπεδα δηλαδή που αρχίζουν να σηματοδοτούν την επιχειρηματική ανάκαμψη. Εδειξαν επίσης ότι η απρόσμενη αναζωπύρωση του πληθωρισμού στη Βρετανία ενδεχομένως να υποδηλώνει πως απομακρύνεται ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Σημειώθηκε άνοδος των τιμών του δείκτη καταναλωτή κατά 3,2% τον Φεβρουάριο και όχι περαιτέρω υποχώρηση, όπως αναμενόταν, στο 2,6% από 3% τον Ιανουάριο. Αλλά και στις ΗΠΑ τα στοιχεία έδειξαν απροσδόκητη άνοδο των τιμών λιανικής για δεύτερο κατά σειρά μήνα, τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% από 0,3% τον Ιανουάριο. Επίσης ο πυρήνας του πληθωρισμού, δηλαδή ο επί μέρους δείκτης που δεν συμπεριλαμβάνει τις ασταθείς τιμές τροφίμων και ενέργειας, σημείωσε αύξηση 0,2%. Παρόμοια ήταν η εξέλιξη και στον δείκτη τιμών παραγωγού καθώς σημείωσε άνοδο και τον Φεβρουάριο κατά 0,1%, ενώ ο πυρήνας του δείκτη αυξήθηκε 0,2% τον ίδιο μήνα.

Οι φόβοι ότι οι οικονομίες της Δύσης οδηγούνται σε αποπληθωριστική κρίση έχουν ιδιαίτερα πλήξει τα χρηματιστήρια. Πράγματι η κατρακύλα στις τιμές του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων, η δραματική εξασθένηση στις τιμές των τροφίμων και τα άλματα της ανεργίας εξαιτίας της σοβαρής συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε όλον τον κόσμο έριξαν τον πληθωρισμό σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk