Συγκροτήθηκε νέο προεδρείο στην ΠΟΣΔΕΠ

Μέσα σε κλίμα έντασης που θύμιζε στιγμές του πρόσφατου συνεδρίου εξελέγη χθες το νέο προεδρείο της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).

Συγκροτήθηκε νέο προεδρείο στην ΠΟΣΔΕΠ | tovima.gr

Μέσα σε κλίμα έντασης που θύμιζε στιγμές του πρόσφατου συνεδρίου εξελέγη χθες το νέο προεδρείο της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ). Το προεδρείο συγκροτήθηκε από τη συνεργασία της Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ- πρόσκειται στο ΠαΣοΚ), της Αριστερής Μεταρρύθμισης (ΑΡΜΕπρόσκειται στην ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ) και της κεντροδεξιάς παράταξης Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επιστημόνων Υγείας. Οι εκπρόσωποι της Συσπείρωσης (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) και της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑΚ- πρόσκειται στο ΚΚΕ) που συγκροτούσαν το απερχόμενο προεδρείο αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Τη θέση του προέδρου κατέλαβε ο επικεφαλής της ΚΙΠΑΝ κ. Ν.Σταυρακάκης και τη θέση του αντιπροέδρου ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος της ίδιας παράταξης κ. Σ. Κάτσικας. Η επικεφαλής της ΑΡΜΕ κυρία Ευγενία Μπουρνόβα εξελέγη γενική γραμματέας, ενώ τις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου κατέλαβαν από την Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επιστημόνων Υγείας ο κ. Π.Σακκάς (ειδικός γραμματέας), από την ΑΡΜΕ ο κ. Χρ. Κουρουνιώτης (ταμίας) και από την ΚΙΠΑΝ ο κ. Σπ.Σφενδουράκης (δημόσιες σχέσεις).

Τα μέλη της Συσπείρωσης αναφέρθηκαν σε «προαποφασισμένες πλειοψηφίες» και της ΔΗΠΑΚ σε «σχεδιασμένες και τακτικές κινήσεις» και αρνήθηκαν να ψηφίσουν τον προγραμματισμό δράσης θεωρώντας ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί αρμοδιότητα του συνεδρίου και όχι της διοικούσας επιτροπής. Ειδικότερα σε ανακοίνωση της Συσπείρωσης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το προεδρείο διαμορφώθηκε βάσει μιας προαποφασισμένης πλειοψηφίας, πολιτικά ετερόκλητης, η οποία,υπό το πρόσχημα του προγραμματισμού, επεδίωξε με συνοπτικές και αιφνιδιαστικές διαδικασίες να ανατρέψει την πάγια τοποθέτηση του κλάδου απέναντι στη νεοφιλελεύθερη μετεξέλιξη του πανεπιστημίου (διαδικασία της Μπολόνια). Η Συσπείρωση αρνήθηκε να συμμετάσχει σ΄ αυτή τη μεθόδευση και αποχώρησε από τη συνεδρίαση». Από την πλευρά τους, μέλη της ΔΗΠΑΚ ανέφεραν χθες στο «Βήμα» ότι «το ζήτημα της ψήφισης του προγραμματισμού δράσης που δεν έγινε,ως θα όφειλε,στο τελευταίο συνέδριο θα μπορούσε να λυθεί είτε με έκτακτο συνέδριο είτε με θεματικά έκτακτα συνέδρια και όχι από τη διοικούσα επιτροπή που δεν είναι αρμοδιότητά της».

Σήμερα εκπρόσωποι του νέου προεδρείου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου όπου θα αναπτύξουν τον προγραμματισμό και τον προσανατολισμό της Ομοσπονδίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο προεδρείο θα επιδιώξει να «ανοίξει» έναν διάλογο στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας για όλα τα ζητήματα που θεωρούνται σημαντικά. Επίσης θα θέσει το ζήτημα της αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια ως κεντρικό αίτημα, ενώ σκοπεύει να αποστείλει και επιστολή στον υπουργό Παιδείας με όλα τα αιτήματα του κλάδου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk