Ο κ. Αλμούνια απαιτεί μέτρα διαρκείας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Eν αναμονή νέων μέτρων τελεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σήμερα το απόγευμα από το Στρασβούργο θα δηλώσει και επισήμως πλέον ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει υπερβολικά ελλείμματα επί τρία συνεχή χρόνια και ότι αν η Αθήνα δεν λάβει «πρόσθετα, γενναία μέτρα» η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Κατά την Επιτροπή, χωρίς την υιοθέτηση νέων μέτρων, το 2010 το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα όχι μόνο δεν θα πέσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ, αλλά θα υπερβεί το 4%.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Eν αναμονή νέων μέτρων τελεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σήμερα το απόγευμα από το Στρασβούργο θα δηλώσει και επισήμως πλέον ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει υπερβολικά ελλείμματα επί τρία συνεχή χρόνια και ότι αν η Αθήνα δεν λάβει «πρόσθετα, γενναία μέτρα» η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Κατά την Επιτροπή, χωρίς την υιοθέτηση νέων μέτρων, το 2010 το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα όχι μόνο δεν θα πέσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ, αλλά θα υπερβεί το 4%. Κατόπιν όλων αυτών ο επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι οι Βρυξέλλες θα αναμείνουν ως τον Οκτώβριο, οπότε με την ευκαιρία του σχεδίου του νέου προϋπολογισμού, το οποίο στο μεταξύ θα έχουν λάβει από την Αθήνα, θα αποφανθούν αν και κατά πόσον τα μέτρα που αυτός περιλαμβάνει είναι επαρκή για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 3% εντός του επόμενου έτους.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, το κλίμα που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες έναντι της ελληνικής οικονομίας κάθε άλλο παρά θετικό είναι. Τα μέτρα που προσφάτως ανακοίνωσε η κυβέρνηση θεωρήθηκαν ως έναν βαθμό θετικά, πλην όμως ανεπαρκή σε σχέση με τον βασικό επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή τη συρρίκνωση του ελλείμματος στο 3% το 2010.

Η εμμονή των Βρυξελλών στην ανάγκη επίτευξης αυτού του στόχου και η άρνησή τους να παράσχουν στην ελληνική κυβέρνηση κάποια πρόσθετα χρονικά περιθώρια, όπως για παράδειγμα θα συμβεί στην περίπτωση της Γαλλίας, οφείλεται κατά βάση σε δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι, ότι συνεπεία των εγχειρημάτων της δημοσιονομικής απογραφής και της αναθεώρησης του ΑΕΠ η κυβέρνηση έχει ακυρώσει την όποια αξιοπιστία διέθετε η χώρα και ουδείς είναι πλέον διατεθειμένος, είτε στις Βρυξέλλες είτε στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, να τείνει ευήκοον ους στις ελληνικές εκκλήσεις για χαλαρότερη αντιμετώπιση. Ο δεύτερος και σημαντικότερος ίσως λόγος είναι ότι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ανώτατος παράγοντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, « οι διεθνείς αγορές αναφορικά με την Ελλάδα διψούν για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει αντιληφθεί το μεγάλο μέγεθος των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και είναι διατεθειμένη να τα αντιμετωπίσει ».

Η διατύπωση « οι αγορές διψούν για διαρθρωτικές αλλαγές » υποκρύπτει ως έναν βαθμό τις ανησυχίες των ηγετικών κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς τις πιθανότητες που έχει η ελληνική οικονομία να εξέλθει αβρόχοις ποσί από την οικονομική κρίση, δηλαδή χωρίς να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των διεθνών δανειακών αναγκών της. Χθες άλλωστε, συνεχίζοντας το σίριαλ των αρνητικών για την Ελλάδα δημοσιευμάτων των τελευταίων μηνών, η γενικώς αξιόπιστη ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι ο επίτροπος κ. Αλμούνια δήλωσε « εξαιρετικά ανήσυχος » για την τύχη της Ελλάδας και της Ιταλίας. Το δημοσίευμα διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από την κυρία Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπο Τύπου του κ. Αλμούνια, η οποία κατηγόρησε την εφημερίδα ότι «παίζει εν ου παικτοίς», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι για την περίπτωση της Ιταλίας η Επιτροπή δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

Σε αυτό το κλίμα ο ισπανός επίτροπος αναμένεται λοιπόν αύριο να αρχίσει, για την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, τη λεγόμενη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, απευθύνοντας τις σχετικές συστάσεις προς το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ. Οι συστάσεις θα επικυρωθούν από το Συμβούλιο στις 4 Απριλίου στην Πράγα, με την ελληνική πλευρά να ελπίζει ότι αυτή τη φορά δεν θα σκληρύνει τις προτάσεις της Επιτροπής. Κάτι που ως γνωστόν συνέβη στην περίπτωση της έγκρισης του ελληνικού Προγράμματος Οικονομικής Σταθερότητας, όπου παραδόξως τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ εμφανίστηκαν ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας απαιτητικότερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζήτησαν από την Αθήνα να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της ανεξαρτήτως της οικονομικής συγκυρίας και όχι αναλόγως προς αυτήν, όπως η Επιτροπή τους είχε εισηγηθεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk