«Να πάει σπίτι του όποιος κουράστηκε!»

Την ιστορική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το ΠαΣοΚ εν όψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων περιέγραψε χθες ο κ. Γ.Παπανδρέου και, απευθυνόμενος εμμέσως στον κ. Καραμανλή, με αφορμή τη φημολογούμενη δήλωσή του περί προσωπικής του κοπώσεως, τόνισε: «Είναι τεράστια η ευθύνη σήμερα της νεοσυντήρησης γενικώς, αλλά και ειδικότερα της ηγεσίας της χώρας,να μιλά και να μας λέει ότι είναι κουρασμένη.Οποιος είναι κουρασμένος να πάει σπίτι του!».

Την ιστορική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το ΠαΣοΚ εν όψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων περιέγραψε χθες ο κ. Γ.Παπανδρέου και, απευθυνόμενος εμμέσως στον κ. Καραμανλή, με αφορμή τη φημολογούμενη δήλωσή του περί προσωπικής του κοπώσεως, τόνισε: «Είναι τεράστια η ευθύνη σήμερα της νεοσυντήρησης γενικώς, αλλά και ειδικότερα της ηγεσίας της χώρας,να μιλά και να μας λέει ότι είναι κουρασμένη.Οποιος είναι κουρασμένος να πάει σπίτι του!». Στο ΠαΣοΚ έγινε χθες ευρεία συζήτηση για τη φράση αυτή περί κούρασης, όπως αποδόθηκε στον κ. Καραμανλή. Επισήμως διατυπώθηκε διά του εκπροσώπου Τύπου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου η επισήμανση ότι η δήλωση αυτή δεν διαψεύστηκε και ότι «δεν έχει την πολυτέλεια αυτή η χώρα, εν μέσω κρίσης, να έχει έναν πρωθυπουργόο οποίος δηλώνει “κούραση”». Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο να μην είναι ο κ. Καραμανλής εκείνος που θα ηγείται της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο και απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να πάμε σε εκλογές και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε όποιον και να έχουμε απέναντί μας».

Κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συνεδριάσεων του Πολιτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠαΣοΚ, ο κ. Παπανδρέου κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και ζήτησε από τα στελέχη και τους συνεργάτες του αυξημένη εγρήγορση. «Σε αυτό θα παίξει ρόλο ο καθένας σας με τις ευθύνες που αναλαμβάνετε πέρα από τις τρέχουσες ευθύνες,και τώρα για τον εκλογικό αγώνα» τόνισε. Ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας των ευρωεκλογών υπογραμμίστηκε και χθες, καθώς σε περίπτωση που δεν έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές το ΠαΣοΚ επενδύει στην καταγραφή μιας δυσαρμονίας μεταξύ εκλογικού σώματος και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των κομμάτων. Μιλώντας σχετικά, ο κ. Α. Λοβέρδος έθεσε τον πήχη για τη διαφορά που θα πρέπει να επιδιώξει το ΠαΣοΚ στο 5%. «Μια διαφορά στο 4,5%-5%, όπως φαίνεται σήμερα,όταν ερωτούνται οι πολίτες μόνο για τις ευρωεκλογές, είναι ένα αποτέλεσμα που αποδεικνύει δυσαρμονία» είπε ο βουλευτής από τη συχνότητα του Καναλιού 1. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την κυβέρνηση ότι μετατρέπει τις δικές της αποτυχίες σε εκβιαστικά διλήμματα για τον πολίτη και μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε εκτενώς στις εργασιακές σχέσεις. Είπε ότι η ΝΔ σχεδιάζει την απαξίωσή τους και ενθαρρύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία και προσέθεσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και εν όψει ευρωεκλογών η ΕΕ χρειάζεται ένα «“κοινωνικό Μάαστριχτ” με μετρήσιμους στόχους για την ανάπτυξη και την απασχόληση» .

Ως προς την αντιπρόταση του κόμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε λίγη ώρα αργότερα ότι προ του 2004 το ΠαΣοΚ ως κυβέρνηση είχε βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο παρέχοντας τη δυνατότητα ελαστικής απασχόλησης για τους εργαζομένους που το επιθυμούν, «αλλά πάντα σε επιχειρήσεις όπου προηγείται ένας διάλογος με τους εργαζομένους». Απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο μιας αντιπρότασης του ΠαΣοΚ περί παγώματος των απολύσεων, σε συνδυασμό με μια συμφωνία για το πάγωμα των μισθών.

Σ τις διαδοχικές συνεδριάσεις συζητήθηκε χθες το πλαίσιο στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΠαΣοΚ εν όψει ευρωεκλογών. Στη γενική εισήγησή του ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών κ. Στ. Λαμπρινίδης ανέγνωσε το μανιφέστο των ευρωσοσιαλιστών, κείμενο που αποτέλεσε αφορμή για διαφοροποιήσεις. Πολλά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου επισήμαναν ότι πρόκειται για ένα γενικόλογο και άτολμο κείμενο, προϊόν συμβιβασμών και μη ενδεδειγμένο για το ΠαΣοΚ, ειδικώς εφόσον προσδίδεται δημοψηφισματικός χαρακτήρας στις ευρωεκλογές.

Από στελέχη όπως οι κυρίες Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Τόνια Αντωνίου και οι κκ. Π.Κουκουλόπουλος και Π. Μπεγλίτης εκφράστηκε η άποψη ότι απαιτείται εντονότερη πολιτικοποίηση των εκλογών και επιθετική στρατηγική.

Την άποψη αυτή υιοθέτησε τελικώς και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων: «Στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι Σοσιαλδημοκράτες έχουμε καταθέσει ένα μανιφέστο, το μανιφέστο ήταν αντικείμενο εσωτερικής διαπραγμάτευσης,πολλές φορές και συγκρούσεων,διότι είμαστε ένας ζωντανός χώρος. Παρά ταύτα το ΠαΣοΚ θέλει να πρωτοπορεί, θέλει να έχει την αυτονομία του στον χώρο της Ευρώπης, να καταθέτει και τις δικές του απόψεις για μια Ευρώπη διαφορετική».

4 + 1 διλήμματα προς τους πολίτες
Εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου, από το ΠαΣοΚ τέθηκαν χθες και τα διλήμματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες.

Οπως τα περιέγραψε ο κ. Γ. Παπανδρέου, αυτά θα διατυπωθούν ως εξής:

* Ισχυρή διαπραγμάτευση με την ΕΕ ή αφωνία και φοβία μπροστά στις διεθνείς διαπραγματεύσεις;

* Επενδύσεις για την «πράσινη ανάπτυξη» ή περιοριστικές πολιτικές ύφεσης, άδικες φοροεπιδρομές, φτώχεια και ανεργία;

* Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους ή ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν υπηρετεί τις ανάγκες του έλληνα πολίτη και της ελληνικής οικογένειας;

* Κράτος πρόνοιας και δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης ή παράταση του καθεστώτος κοινωνικής αναλγησίας, μείωσης δαπανών και περιθωριοποίησης μεγάλων ομάδων του πληθυσμού;

* Δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος ή κράτος αυταρχικό και σπάταλο όπου θα κυριαρχεί η ανομία;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk