Κώστας Σημίτης: «Η απάντηση στην κρίση είναι περισσότερη Ευρώπη»

Έκκληση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ενότητα στην αντιμετώπιση της παγκοσμίας κρίσης , απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης από το Πανεπιστήμιο BILGI . » Η απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του που αφορούσε τη διαφορετικότητα και τη δημοκρατία στην Ε.Ε.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η απάντηση στην σημερινή κρίση , δεν μπορεί να δοθεί από κάθε κράτος ξεχωριστά . «Χρειάζεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η «οικονομική διακυβέρνηση» στην οποία η Ε.Ε. υπολείπεται σημαντικά» , είπε ο πρώην πρωθυπουργός και επέκρινε τις αντιλήψεις που σήμερα επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που παράγουν την αντίληψη της ελάχιστης επέμβασης της Επιτροπής στη διαχείριση των προβλημάτων.

Ο κ Σημίτης προέβλεψε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτυχθούν διαφορετικά επίπεδα συνεργασίας και τόνισε ότι η εξειδίκευση αυτή δεν είναι αρνητική για την ενότητα και τη δημοκρατία στην Ε.Ε.

«Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προχωρήσει με την σταδιακή δημιουργία ευρύτερων μορφών συνεργασίας διαφόρων τύπων σε διάφορους τομείς της πολιτικής .

Θα συνιστούν ένα δίκτυο , στο κέντρο του οποίου θα είναι τα βασικά κράτη που θα συμμετέχουν σε όλες τις μορφές συνεργασίας. Έτσι , κάτω από την ομπρέλα που θα καλύπτει όλα τα κράτη μέλη θα μπορούν να προσαρμοστούν κατά περίπτωση διάφορα επίπεδα ενότητας και διαφορετικότητας ,ενόσω θα επεκτείνεται η συνεργασία.», είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις για τη θέση της Τουρκίας στην Ε.Ε. τόνισε ότι η Ε.Ε δεν μπορεί ακόμα να αντιμετωπίσει θέμα διεύρυνσης προς άλλη κατεύθυνση . Το θέμα δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά οποιαδήποτε άλλη χώρα θα έθεσε θέμα ένταξης. «Το θέμα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί πριν αφομοιωθεί η τελευταία μεγάλη διεύρυνση της Ένωσης προς την ανατολική Ευρώπη,» είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης δημόσιας συζήτησης σε όλη την ευρωπαϊκή έκταση για τα μεγάλα θέματα της Ε.Ε.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετά από διάλεξη που έδωσε το πανεπιστήμιο ΜΠΙΛΓΚΙ στην Κωνσταντινούπολη τόνισε την ανάγκη να λυθούν το συντομότερο δυνατόν οι ελληνοτουρκικές διαφορές που απασχολούν από το 2003 τις «διερευνητικές συνομιλίες» ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως είναι προς όφελος και των δυο πλευρών να λύσουν τις διαφορές τους το συντομότερο δυνατόν . Όσα θέματα δεν μπορούν να λυθούν με τις συνομιλίες θα παραπεμφθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Για την παραπομπή στη Χάγη , είπε ότι πρέπει να συμφωνηθεί και από τα δύο μέρη η διαφορά που πρέπει να λυθεί . «Δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής παραπομπή» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk