Η αδιαλλαξία κέρδισε στα Σκόπια

Ενα βήμα πριν από τον απόλυτο έλεγχο της εσωτερικής πολιτικής σκηνής στα Σκόπια βρίσκεται ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο πρωθυπουργός είδε με ικανοποίηση τον εκλεκτό του για την προεδρία Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθηγητή πανεπιστημίου, να κερδίζει με άνεση τον πρώτο γύρο των εκλογών και να αγγίζει τον προεδρικό θώκο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έλαβε και τα εύσημα της διεθνούς κοινότητας για τη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών, κάτι που σίγουρα θα ληφθεί υπόψη όταν θα κριθεί στα τέλη του 2009 το αν τα Σκόπια θα λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ενα βήμα πριν από τον απόλυτο έλεγχο της εσωτερικής πολιτικής σκηνής στα Σκόπια βρίσκεται ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο πρωθυπουργός είδε με ικανοποίηση τον εκλεκτό του για την προεδρία Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθηγητή πανεπιστημίου, να κερδίζει με άνεση τον πρώτο γύρο των εκλογών και να αγγίζει τον προεδρικό θώκο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έλαβε και τα εύσημα της διεθνούς κοινότητας για τη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών, κάτι που σίγουρα θα ληφθεί υπόψη όταν θα κριθεί στα τέλη του 2009 το αν τα Σκόπια θα λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κατάληψη και της προεδρίας από τους εθνικιστές προοιωνίζεται συνέχιση της αδιαλλαξίας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την ονομασία. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τα συμφέροντα των Αμερικανών στα Σκόπια, αναμένεται να δυσχεράνουν την προσπάθεια της Αθήνας να πείσει για το δίκαιο των θέσεών της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων ο κ. Ιβάνοφ λαμβάνει ποσοστό περίπου 35% έναντι περίπου 20% του υποψηφίου της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSΜ) Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι , ο οποίος θα είναι ο αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο στις 5 Απριλίου. Ο «αντάρτης» του εθνικιστικού κόμματος VΜRΟ-DΜΡΝΕ, ο αθωωθείς από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου Λιούμπε Μπόσκοφσκι, δεν κατάφερε να κάνει την έκπληξη και έμεινε τρίτος με περίπου 15%, ποσοστό που έλαβε και ο Ιμερ Σελμανί, υποψήφιος του νεοσύστατου κόμματος Νέα Δημοκρατία. Η τρίτη θέση του κ. Μπόσκοφσκι αποδεικνύει πόσο αποδίδει στα Σκόπια η εθνικιστική ρητορεία του κ. Γκρούεφσκι. Η συμμετοχή ήταν χαμηλή, περίπου 57%. Στις τοπικές εκλογές το κόμμα του σκοπιανού πρωθυπουργού κέρδισε από τον πρώτο γύρο 23 δημαρχίες, ενώ προηγείται με σημαντική διαφορά και στην πρωτεύουσα Σκόπια.

Οπως φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις του κ. Ιβάνοφ, πρώτο μέλημα των αρχών ήταν να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία κατά τη διεξαγωγή των εκλογών. «Αποδείξαμε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες ζουν στη “Μακεδονία” και ότι αυτή η χώρα αξίζει να είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» είπε ο νικητής. Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ανακοίνωσαν ότι, αν και υπήρξαν ορισμένες καταγγελίες από την αντιπολίτευση, οι εκλογές πληρούσαν τα περισσότερα διεθνή κριτήρια.

«Ενθαρρυντικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν. Πρόσθεσε όμως ότι «τίποτε δεν είναι δεδομένο» και «το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας θα κριθεί από τον τελικό γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk