Αύξηση κατά 25% των απολύσεων τον Μάρτιο

Ανεξέλεγκτη χαρακτηρίζουν πλέον τα συνδικάτα την κατάσταση στην αγορά εργασίας καθώς οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας αποδιοργανώνοντας κοινωνικά ολόκληρες περιοχές της χώρας, όπως η Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία της ΓΣΕΕ μιλούν για αύξηση των απολύσεων κατά 25% σε έναν μόλις μήνα, τον Μάρτιο, έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ πλήρης είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων αφού η εφαρμογή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών αποτελεί πλέον τον κανόνα στους περισσότερους εργασιακούς χώρους.

Ανεξέλεγκτη χαρακτηρίζουν πλέον τα συνδικάτα την κατάσταση στην αγορά εργασίας καθώς οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας αποδιοργανώνοντας κοινωνικά ολόκληρες περιοχές της χώρας, όπως η Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία της ΓΣΕΕ μιλούν για αύξηση των απολύσεων κατά 25% σε έναν μόλις μήνα, τον Μάρτιο, έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ πλήρης είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων αφού η εφαρμογή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών αποτελεί πλέον τον κανόνα στους περισσότερους εργασιακούς χώρους. Οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες και οι υποχρεωτικές άδειες, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ξεπέρασαν τις 5.000 τον Μάρτιο έναντι 4.120 τον Φεβρουάριο.

Ιδιαίτερη σημασία για όσα αναμένονται το επόμενο διάστημα έχει το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο το 50% των νέων συμβάσεων που υπογράφονται στην Κρήτη εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου αφορά συμβάσεις τετραήμερης απασχόλησης. Κατά τη ΓΣΕΕ, «το “πράσινο φως” για εφαρμογή ευέλικτων μορφών απασχόλησης έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες». Ηδη οι επιχειρήσεις σε κλάδους όπως δομικά υλικά, μέταλλα και κλωστοϋφαντουργία εφαρμόζουν την εκ περιτροπής εργασία και τις διαθεσιμότητες, ενώ ακολουθεί ο τουρισμός. Η αντίδραση της Συνομοσπονδίας με τη γενική απεργία στις 2 Απριλίου θα είναι έντονη.

Την ίδια ώρα η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη ΠάλληΠετραλιά εμφανίζεται να υποστηρίζει τους εργαζομένους δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να μετακυλισθούν οι συνέπειες της κρίσης στην πλάτη των εργαζομένων ούτε να αποδιοργανωθούν οι εργασιακές σχέσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι.Παναγόπουλος κατά τη χθεσινή σύσκεψη με ομοσπονδίες για την καλύτερη διοργάνωση της απεργίας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή ότι με τις δηλώσεις του ουσιαστικά κάλυψε τους Κ.Μίχαλο και Γ.Μυλωνά για την εφαρμογή της τετραήμερης απασχόλησης, ενώ σχολιάζοντας την εισοδηματική πολιτική τόνισε: «Το 2009 ως έτος μισθολογικό και ασφαλιστικό έχει χαθεί από την ιστορία των εργαζομένων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, «οι απολύσεις,οι διαθεσιμότητες,οι υποχρεωτικές άδειες και οι περικοπές των ημερών εργασίας, μισθού και ασφάλισης (τετραήμερο και τριήμερο) μετά και την πρωθυπουργική κάλυψη παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και γίνονται πλέον καθημερινό φαινόμενο εργοδοτικής αυθαιρεσίας» . Και συνεχίζει: «Με πρόφαση τη διεθνή κρίση επιχειρείται ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων,κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος και επιβολή ενός ανεξέλεγκτου εργοδοτικού Μεσαίωνα».

Αναφερόμενη στην εισοδηματική πολιτική και στα φορολογικά μέτρα η Συνομοσπονδία σημειώνει ότι στο όνομα της κρίσης εξαγγέλθηκε η νέα φοροεπιδρομή κατά των μόνιμων «υποζυγίων» (μισθωτών και εργαζομένων) η οποία διευρύνει δραματικά τις φορολογικές και κοινωνικές ανισότητες σε βάρος της μισθωτής εργασίας, ενώ επιπροσθέτως «ρίχνει λάδι στη φωτιά» της ύφεσης και διεύρυνσης της κρίσης γιατί παγώνει τα εισοδήματα, την αγοραστική δύναμη μισθωτών και συνταξιούχων και τη ρευστότητα στην αγορά. Oγενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ. Κ.Πουπάκης κάλεσε τη κυβέρνηση «να λειτουργήσει με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη» στα όποια μέτρα χρειάζεται να ληφθούν και ζήτησε από τους υπουργούς «να σταματήσουν να “χαϊδεύουν με παραινέσεις” τους τραπεζίτες». Επίσης κάλεσε τους εργοδότες «να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους εργαζομένους και στη χώρα».

Σε οξύτερους τόνους τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΝ) κ. Αλ. Καλύβης, ο οποίος μίλησε για«νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα προτάσεις κυβέρνησης και εργοδοτών που θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζομένους» και κάλεσε τη ΓΣΕΕ «να κλείσει και την πιο μικρή χαραμάδασε όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ψευδεπίγραφης συμφωνίας με τους εργοδότες σε αυτή την περίοδο» .

Η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου σε δήλωσή της υπογράμμισε ότι «ο Πρωθυπουργός έδωσε “ευλογίες” στους εργοδότες για τη γενικευμένη ελαστικοποίηση της εργασίας. Ακολούθησε η άστοχη και εκτός θέματος προειδοποίηση της υπουργού Απασχόλησης περί παράνομων απολύσεων και διατάραξης των εργασιακών σχέσεων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk