ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Η δανειακή εξάρτηση

Καθώς η έξοδος από το τούνελ της τρέχουσας κρίσης περνά μέσα και από τη σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού κλάδου, η ανακοίνωση χθες του «τοξικού σχεδίου» με στόχο την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών των ΗΠΑ αναπτέρωσε τις ελπίδες ωθώντας τις μετοχές υψηλότερα. Αρκετοί ωστόσο εμφανίζονται ακόμη αρκετά επιφυλακτικοί. Η φερεγγυότητα εναντίον της ρευστότητας παραμένει η ερώτηση-κλειδί και αφορά την αληθινή φύση της κρίσης, ανέφερε η Credit Suisse. Ο φόβος έχει οδηγήσει άραγε τις αγορές να υποτιμήσουν την πραγματική αξία των ενεργητικών των τραπεζών ή η αληθινή αξία των ενεργητικών δεν είναι πλέον επαρκής; αναρωτήθηκε ψηφίζοντας το τελευταίο.

Η δανειακή  εξάρτηση | tovima.gr

Καθώς η έξοδος από το τούνελ της τρέχουσας κρίσης περνά μέσα και από τη σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού κλάδου, η ανακοίνωση χθες του «τοξικού σχεδίου» με στόχο την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών των ΗΠΑ αναπτέρωσε τις ελπίδες ωθώντας τις μετοχές υψηλότερα. Αρκετοί ωστόσο εμφανίζονται ακόμη αρκετά επιφυλακτικοί.

Η φερεγγυότητα εναντίον της ρευστότητας παραμένει η ερώτηση-κλειδί και αφορά την αληθινή φύση της κρίσης, ανέφερε η Credit Suisse. Ο φόβος έχει οδηγήσει άραγε τις αγορές να υποτιμήσουν την πραγματική αξία των ενεργητικών των τραπεζών ή η αληθινή αξία των ενεργητικών δεν είναι πλέον επαρκής; αναρωτήθηκε ψηφίζοντας το τελευταίο. Οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον αυξήσεις κεφαλαίων ύψους 730 δισ. δολ. εκτίμησε, ενώ στις ήδη καταγεγραμμένες ζημιές του 1,2 τρισ. δολ. (έναντι 1 τρισ. δολ. αυξήσεων κεφαλαίων) θα πρέπει να προστεθούν πρόσθετες απομειώσεις 2 τρισ. δολαρίων στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Τα δεδομένα δείχνουν λοιπόν ότι, παρά τη διαφαινόμενη ανοδική κίνηση των μετοχών ενδεχομένως σε λίγο υψηλότερα επίπεδα, δύσκολα μπορεί να ποντάρει κανείς σε ουσιαστικό «γύρισμα». Η μεγαλύτερη ανησυχία των οικονομολόγων μάλιστα δεν είναι ότι τα γενναία μέτρα τόνωσης θα είναι αναποτελεσματικά, αλλά ότι θα χάσουν την κεκτημένη τους ταχύτητα στη διάρκεια του 2010 και του 2011. Οι οικονομίες, λοιπόν, ενδέχεται να κολλήσουν σε μια πολυετή περίοδο μείωσης της δανειακής εξάρτησης. Μπορεί δε στο τραπεζικό σύστημα η δανειακή απεξάρτηση να έχει ήδη προχωρήσει αρκετά, στα νοικοκυριά όμως παραμένει σε πρώιμο στάδιο.

Ο μέσος παγκόσμιος δείκτης μόχλευσης, δηλαδή ο παγκόσμιος δανεισμός ως προς το παγκόσμιο ΑΕΠ, τα τελευταία 60 χρόνια κινούνταν κοντά στο 18, ενώ στις κρίσεις των ετών 1974, 1987, 1998, 2001 έφθασε στα επίπεδα του 28. Τον Αύγουστο του 2007 αυτός ο δείκτης βρέθηκε κοντά στο 60, ενώ έπειτα από δύο χρόνια απομόχλευσης (μείωσης των δανεικών) βρίσκεται κοντά στο 28, δηλαδή στα επίπεδα μιας συνηθισμένης κρίσης.

Ετσι, η πρόσφατη ανοδική κίνηση των μετοχών θα πρέπει να αποτελεί μάλλον μια τεχνική ανάκαμψη σε έντονα υπερπωλημένες αγορές, ενώ και η ποιότητα των επενδυτών του ΧΑ δεν συνηγορεί σε μεγάλες κινήσεις, καθόσον μάλιστα το κλείσιμο του τριμήνου για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια ολοκληρώνεται οσονούπω.

mantik@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk