Ως και $1 τρισ. θα διαθέσει ο Ομπάμα για την αγορά τοξικών χρεογράφων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ανακοίνωσαν χθες νέες λεπτομέρειες από το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, όπως τις private equity, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές και hedge funds, ώστε σε συνεργασία μαζί τους να δημιουργηθεί ένας νέος ομοσπονδιακός φορέας δημόσιου- ιδιωτικού χαρακτήρα. Ο φορέας αυτός, διαθέτοντας κεφάλαια ως και 1 τρισ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ανακοίνωσαν χθες νέες λεπτομέρειες από το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, όπως τις private equity, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές και hedge funds, ώστε σε συνεργασία μαζί τους να δημιουργηθεί ένας νέος ομοσπονδιακός φορέας δημόσιου- ιδιωτικού χαρακτήρα. Ο φορέας αυτός, διαθέτοντας κεφάλαια ως και 1 τρισ. δολαρίων, θα αγοράσει τελικά τα «τοξικά» και άλλα υψηλού ρίσκου χρεόγραφα τα οποία έχουν καταστρέψει τους ισολογισμούς των τραπεζών, έχουν μπλοκάρει την κρίσιμη λειτουργία των πιστωτικών αγορών και έχουν πυροδοτήσει τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα στο κόσμο.

Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν η Wall Street και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα. Και τούτο διότι, στην περίπτωση που τελικά δουλέψει το σχέδιο Γκάιτνερ, απομακρύνεται ο κίνδυνος εθνικοποίησης των τραπεζών. Ειδικότερα, ο αγοραστικός πυρετός για τις μετοχές των τραπεζών εκτίναξε και τους τρεις αμερικανικούς δείκτες- Dow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaqσε υψηλά επίπεδα. Κέρδιζαν πάνω από 6% περίπου μία ώρα πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Σημειωτέον ότι ο μεγαλοεπενδυτής Μαρκ Μόμπιους, ο οποίος διαχειρίζεται γύρω στα 20 δισ. δολάρια, δήλωσε ότι ξεκίνησε η νέα bull market (αγορά ανοδικής τάσης). Στην Ευρώπη όλα τα χρηματιστήρια έκλεισαν με υψηλά κέρδη. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με άνοδο 2,86%, 2,65% και 2,81% αντίστοιχα. Το δολάριο όμως συνεχίζει να παραπαίει. Το ευρώ ανέβηκε χθες ως τα 1,3736 δολάρια. Ο αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει ότι αυτός και το οικονομικό του επιτελείο είναι «απόλυτα πεπεισμένοι» πως το σχέδιο του κ. Γκάιτνερ θα δουλέψει. «Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε ένα περαιτέρω ουσιώδες σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομία μας» δήλωσε ο κ. Ομπάμα και προσέθεσε: «Αλλά ακόμη έχουμε μακρύ δρόμο και πολλή δουλειά να κάνουμε». Επισημαίνεται ότι η επιτυχία ή η αποτυχία του σχεδίου, εκτός του ότι θα απογειώσει ή θα πλήξει περαιτέρω την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ και της Wall Street, θα μετρήσει την αξιοπιστία του αμερικανού προέδρου ως προς το κρίσιμο θέμα της οικονομίας και θα καθορίσει και το πολιτικό μέλλον του υπουργού Οικονομικών. Σημειωτέον ότι δύο τουλάχιστον γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ζήτησαν την παραίτηση του κ. Γκάιτνερ προχθές, Κυριακή, εξαιτίας των χειρισμών του στο θέμα των μπόνους της ντροπής στα golden boys και στον αρχικό σχεδιασμό της διάσωσης του τραπεζικού συστήματος. Να θυμίσουμε ότι στις 10 Φεβρουαρίου, οπότε ο κ. Γκάιτνερ είχε παρουσιάσει τις ίδιες βασικά προτάσεις, χωρίς ωστόσο τις χθεσινές λεπτομέρειες, η αντίδραση της Wall Street ήταν πολύ αρνητική: έχασε γύρω στο 5% της αξίας της την ημέρα εκείνη και έκτοτε δεν σταμάτησε να κατρακυλά.

Πάντως και το χθεσινό σχέδιο είναι γεμάτο αβεβαιότητες. Τις οποίες παραδέχθηκε ο κ. Γκάιτνερ αλλά το υπερασπίστηκε επισημαίνοντας την πρακτική προσέγγισης που διαθέτει το νέο αυτό πρόγραμμα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει η κυβέρνηση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά τόνισε ότι «το μόνο ερωτηματικό είναι το πόσο καλά θα το χειριστεί». Ενώ ο οικονομολόγοςκλειδί του κ. Ομπάμα, ο κ. Λόρενς Σάμερς, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, έσπευσε να δηλώσει ότι έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον από τους μεγαλοϊδιώτες επενδυτές για τη συμμετοχή τους στην κοινοπραξία αυτή. «Ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους,ακόμη ενδεχομένως και θέρμη, να λάβουν μέρος» τόνισε ο κ. Σάμερς σε συνέντευξη που έδωσε χθες στην τηλεόραση του Βloomberg. Αρχικά ο νέος φορέας θα χορηγήσει κεφάλαια ως 500 δισ. δολάρια για την αγορά των τοξικών και των άλλων ρισκαδόρικων χρεογράφων με την προοπτική οι αγορές αυτές να ανέλθουν ως και το 1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Στον πυρήνα ωστόσο του πακέτου διάσωσης βρίσκονται μόνο 75 δισ. δολάρια-100 δισ. δολάρια τα οποία είναι υπόλοιπα του πακέτου των 700 δισ. δολαρίων της προηγούμενης κυβέρνησης Μπους. Σημειωτέον ότι το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει πως οι ιδιώτες επενδυτές μπορεί να επιδοτηθούν αλλά κινδυνεύουν να χάσουν τα κεφάλαιά τους, ενώ οι φορολογούμενοι θα επωφεληθούν στην περίπτωση που θα πωληθούν όλα αυτά τα προβληματικά χρεόγραφα. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκάιτνερ στην προσπάθειά του να ανατρέψει το βαθιά αντιλαϊκό κλίμα που επικρατεί στους πολίτες, στους επενδυτές και στο Κογκρέσο για τα πακέτα διάσωσης υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τη διαφάνεια και τον έλεγχο προς όσους θα συμμετάσχουν. «Το θέαμα των τεράστιων κεφαλαίων από τα χρήματα των φορολογουμένων να κατευθύνονται προς τα ίδια ιδρύματα που δημιούργησαν την κρίση σε συνδυασμό με την έλλειψη της διαφάνειας και του ελέγχου έχουν αυξήσει την καχυποψία των πολιτών» επεσήμανε ο κ. Γκάιτνερ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «οι αμερικανοί πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις κορυφαίες τράπεζες και αμφισβητούν ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά προς όφελός τους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk