Ένα σπουδαίο έργο

Υπογράφηκε στη Βουλή η σύμβαση για το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Υπογράφηκε από τους υπουργούς Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας και Πολιτισμού, η σύμβαση για την υλοποίηση του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το οποίο θα ανεγερθεί στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου.

Υπογράφηκε από τους υπουργούς Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας και Πολιτισμού, η σύμβαση για την υλοποίηση του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το οποίο θα ανεγερθεί στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου.

Η σύμβαση υπογράφηκε στην αίθουσα Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλής.

Το σημαντικό αυτό έργο, θα συνδυάζει την παιδεία, τον πολιτισμό και τη δημιουργία χώρου πρασίνου, ενώ θα παραδοθεί προς χρήση στο ελληνικό δημόσιο μετά το 2015.

Με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, ύψους 450 εκατ. ευρώ, σε ένα χώρο περίπου 166.000 τ.μ., θα δημιουργηθούν η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, ο πλούτος της οποίας θα είναι προσβάσιμος εξ αποστάσεως μέσω του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, η «Αγορά» (καθ’ ομοίωση του χώρου συνάθροισης της Αρχαίας Ελληνικής Αγοράς) και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Τον σχεδιασμό του έργου έχει κάνει ο διεθνούς φήμης Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο.

Στο αισθητικά ήπιο συγκρότημα του Φαλήρου, όπου η πέτρα θα είναι το βασικό υλικό, κυριαρχεί η επικλινής στέγη έκτασης 10.000 τετραγωνικών μέτρων, η οποία θα καλυφθεί με φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Η στέγη θα καλύπτει το τεράστιο αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, διαμορφωμένο ώστε να λειτουργεί παράλληλα ως χώρος συνάθροισης. Στον χώρο θα ανεγερθεί και το κτήριο της Λυρικής Σκηνής της Αθήνας.

Ένα από τα κύρια μελήματα της αρχιτεκτονικής ομάδας του Πιάνο ήταν τα δένδρα και τα φυτά που θα συνθέσουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο θα έχει την ίδια έκταση με τον Εθνικό Κήπο και τονίζει την ελληνικότητα του φυσικού τοπίου.

Μέσα από το Κέντρο Πολιτισμού θα διέρχεται ένα κανάλι φιλτραρισμένου θαλασσινού νερού με βάθος ένα μέτρο, δίπλα στο οποίο θα υπάρχει πεζόδρομος φάρδους 30 μέτρων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ιδανικό για παιδικό παιχνίδι, τόνισε ο Πιάνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk