ΙΡΑΚ

Οι ΗΠΑ ακόμη πιο κοντά στην έξοδο

ΚΑΘΩΣ επέστρεφε στη βάση από μια ημέρα περιπολίας στην περιοχή που άλλοτε ονομαζόταν «Τρίγωνο του Θανάτου»,ο λοχαγός Λάνγκροουβ Σμιθ του 1ου Τάγματος του 63ου Τεθωρακισμένου Συντάγματος συνόψισε τον πόλεμο στο Ιράκ με έναν τρόπο που κάποτε θα ήταν αδιανόητος. «Βρισκόμαστε στο τέλος του παιχνιδιού» είπε.Το σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις θα θέσει τέλος στις ένοπλες επιχειρήσεις ως τον Αύγουστο του 2010,αλλά εδώ στη Μαχμουντίγια,όπως και σε πολλά άλλα μέρη του Ιράκ,ο πόλεμος στην πραγματικότητα έχει ήδη τελειώσει και το περίγραμμα της στρατηγικής εξόδου έχει γίνει πιο ξεκάθαρο από ποτέ.Δεν υπάρχει εγγύηση ότι το Ιράκ θα παραμείνει σταθερό,ότι η μηδενιστική βία της Αλ Κάιντα δεν θα συνεχιστεί ή ότι το σεκταριστικό αιματοκύλισμα του 2006 και του 2007 δεν θα επιστρέψει.Αν και οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ έχουν βελτιωθεί σημαντικά,παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τους Αμερικανούς.

ΚΑΘΩΣ επέστρεφε στη βάση από μια ημέρα περιπολίας στην περιοχή που άλλοτε ονομαζόταν «Τρίγωνο του Θανάτου»,ο λοχαγός Λάνγκροουβ Σμιθ του 1ου Τάγματος του 63ου Τεθωρακισμένου Συντάγματος συνόψισε τον πόλεμο στο Ιράκ με έναν τρόπο που κάποτε θα ήταν αδιανόητος. «Βρισκόμαστε στο τέλος του παιχνιδιού» είπε.Το σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις θα θέσει τέλος στις ένοπλες επιχειρήσεις ως τον Αύγουστο
του 2010,αλλά εδώ στη Μαχμουντίγια,όπως και σε πολλά άλλα μέρη του Ιράκ,ο πόλεμος στην πραγματικότητα έχει ήδη τελειώσει και το περίγραμμα της στρατηγικής εξόδου έχει γίνει πιο ξεκάθαρο από ποτέ.Δεν υπάρχει εγγύηση ότι το Ιράκ θα παραμείνει σταθερό,ότι η μηδενιστική βία της Αλ Κάιντα δεν θα συνεχιστεί ή ότι το σεκταριστικό αιματοκύλισμα του 2006 και του 2007 δεν θα επιστρέψει.Αν και οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ έχουν βελτιωθεί σημαντικά,παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τους Αμερικανούς.

Oι επιθέσεις σε ιρακινό έδαφος βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2003 έχοντας εμφανίσει πτώση 70% από τον περασμένο Μάρτιο. Δεκάδες φυλάκια έχουν κλείσει καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις ανασυντάσσονται σε μεγαλύτερες βάσεις με σκοπό να αποσυρθούν από όλες τις πόλεις ως τον Ιούνιο. Οι διοικητές στο στρατόπεδο Μπούκα στο Νότιο Ιράκ σχεδιάζουν να κλείσουν τη φυλακή εκεί, να παραδώσουν τους κρατουμένους στους Ιρακινούς και να καταστήσουν τη βάση σταθμό των στρατιωτών που επιστρέφουν στις ΗΠΑ.

Σήμερα στο Ιράκ, με τη συμπλήρωση της 6ης επετείου του πολέμου, διεξάγονται μόνο δύο σημαντικές πολεμικές επιχειρήσεις: η «Επιχείρηση Νέα Ελπίδα» στη Μοσούλη και η «Επιχείρηση Καταδίωξη Λύκου» στη Ντιγιάλα. Καμία δεν είναι μεγάλης κλίμακας, ενώ και στις δύο ο ιρακινός στρατός είναι επικεφαλής. Η βασική αποστολή τους δεν είναι πλέον η νίκη στις πολεμικές επιχειρήσεις αλλά οι επιχειρήσεις για τη σταθεροποίηση περιοχώνη ανοικοδόμηση των υπηρεσιών και της κατεστραμμένης οικονομίας του Ιράκ με τέτοιον τρόπο ώστε η χώρα να μπορέσει να ορθοποδήσει και η έξοδος των Αμερικανών να μη θυμίζει φυγή αλλά νίκη.

Η αποστολή τώρα περιλαμβάνει αυτό που ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε προσπαθήσει να αμφισβητήσει: την οικοδόμηση κρατών, που σημαίνει την εκχώρηση πραγματικής κυριαρχίας στην ιρακινή κυβέρνηση, κάτι που ως τώρα οι ΗΠΑ έκαναν στα λόγια αλλά όχι στην πράξη. «Πρέπει να πάρουμε τα χέρια μας από τα ηνία κάποια στιγμή» είπε ο υποστράτηγος Ντέιβιντ Πέρκινς, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει συντελεστεί, λένε οι διοικητές, είναι η νέα συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράκ, με την οποία οι Ιρακινοί ετέθησαν επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων από 1ης Ιανουαρίου. Αυτό περιόρισε τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκτοτε οι Ιρακινοί έχουν σχεδιάσει και φέρει σε πέρας τις επιχειρήσεις ασφαλείας των περιφερειακών εκλογών στις 31 Ιανουαρίου- που διεξήχθησαν σε κλίμα ηρεμίας- και μιας ετήσιας συγκέντρωσης εκατομμυρίων σιιτών προσκυνητών στην Καρμπάλα τον περασμένο μήνα.

Οπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα κατά την ανακοίνωση του σχεδίου εξόδου, στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να διεξάγονται και θύματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Από την ημέρα της ορκωμοσίας στο Ιράκ έχουν χάσει τη ζωή τους 26 Αμερικανοί, 17 εκ των οποίων από εχθρικά πυρά. Ο αναπληρωτής διοικητής στον Βορρά, ο ταξίαρχος Ρόμπερτ Μπράουν, αποκάλεσε την Αλ Κάιντα «φίδι που πεθαίνει» αλλά πρέπει να δεχθεί «ακόμη ένα χτύπημα» . Καθώς οι Ιρακινοί αναλαμβάνουν τον έλεγχο θα υπάρχουν ολοένα λιγότερα θύματα από άμεσες συγκρούσεις με τον εχθρό. Σε πρόσφατες συνεντεύξεις διοικητές και στρατιώτες προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει υπερβολική αυτοπεποίθηση ή ακόμη χειρότερα εφησυχασμός. Λένε ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη προτού ανακηρυχθεί ο πόλεμος επιτυχής. Ο αμερικανός διοικητής, στρατηγός Ρέιμοντ Οντιέρνο, πρότεινε την παραμονή μιας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης δύναμης ως τις εθνικές βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο.

Οι δυνατότητες του ιρακινού στρατού και της αστυνομίας- ο επαγγελματισμός, οι ικανότητες και ο εξοπλισμός- ποικίλλουν από επαρχία σε επαρχία, όπως και οι απειλές. Στη Μαχμουντίγια ο Σμιθ παραλίγο να χτυπηθεί από ένα σαραβαλιασμένο φορτηγάκι που μετέφερε ιρακινούς στρατιώτες. Το φορτηγό, του οποίου τα φρένα προφανώς δεν λειτουργούσαν, ντεραπάρισε και χτύπησε τη διαχωριστική νησίδα όπου στεκόταν ο λοχαγός. Αυτό και άλλα παρόμοια περιστατικά σε ολόκληρο το Ιράκ δείχνουν έλλειψη πειθαρχίας αλλά και εξοπλισμού.

Ο λοχαγός Σμιθ και οι στρατιώτες του επισκέφθηκαν την κεντρική διοίκηση του εκεί ιρακινού στρατού προκειμένου να συζητήσουν για την εκπαίδευση των στρατιωτών καθώς ολοένα περισσότεροι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τη χώρα. Ως το περασμένο φθινόπωρο έξι αμερικανικά τάγματα- πάνω από 5.000 στρατιώτες- περιπολούσαν την περιοχή νοτιοδυτικώς της Βαγδάτης που εκτείνεται από τη Μαχμουντίγια ως τον Ευφράτη. Σήμερα την ίδια αποστολή την έχει αναλάβει ένα μόλις τάγμα. Οι Αμερικανοί έχουν κλείσει πάνω από δέκα βάσεις γύρω από τη Μαχμουντίγια αφήνοντας 1.000 στρατιώτες στην κεντρική βάση, βορείως της πόλης. Μνημεία γύρω από τη βάση τιμούν τους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας εδώ, ωστόσο δεν έχει υπάρξει θάνατος που να οφείλεται σε μάχη στην περιοχή από τον Μάρτιο του 2008. Ο μόνος τραυματισμός που αναφέρθηκε τελευταία ήταν εκείνος ενός λοχία που στραμπούληξε τον αστράγαλό του ενώ έπαιζε μπάσκετ.

Ο αντισυνταγματάρχης Τζιμ Μπράντφορντ υποστηρίζει ότι πλέον αντιμετωπίζει «καλά προβλήματα» . Οι Ιρακινοί, π.χ., είπε, διεξάγουν επιδρομές χωρίς να τον ενημερώσουν. «Δεν είναι ασύνηθες να ξυπνάμε το πρωί και να μαθαίνουμε ότι ο ιρακινός στρατός έκανε κάποια έρευνα και εμείς μετά προσπαθούμε να διαπιστώσουμε τι έχει συμβεί» εξήγησε. Οι εκλογές, η δημοκρατική μετάβαση και το σχέδιο Ομπάμα
ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου στις οποίες ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι θα αξιώσει να εκλεγεί για δεύτερη θητεία θα αποτελέσουν το πλέον σημαντικό τεστ για τη δημοκρατική μετάβαση του Ιράκ:η στιγμή που η χώρα θα μπορέσει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της ή η στιγμή που η ασφάλεια θα καταρρεύσει, καθώς οι διάφορες φατρίες θα ανταγωνίζονται για την εξουσία και οι σεκταριστικές διαιρέσεις θα φουντώνουν. «Δεν πιστεύω κανείς να τρέφει αυταπάτες ότι αυτό μπορεί να έχει τελειώσει» είπε ο υποστράτηγος Γκάι Σουάν. «Στην πραγματικότητα αυτή μπορεί να είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος των έξι χρόνων που βρισκόμαστε εδώ». Περισσότεροι από 140.000 αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στη χώρα και το ερώτημα στο οποίο ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση είναι τι είδους Ιράκ θα αφήσουν πίσω τους οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τι είναι αρκετά καλό στο Ιράκ ώστε να μπορούμε να πούμε ότι θα αποχωρήσουμε σε 18-19 μήνες;» αναρωτήθηκε ο συνταγματάρχης Μπερτ Τόμσον. Το σχέδιο του Ομπάμα ωστόσο έθεσε μια διορία- όχι μόνο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά και για τον χρόνο μέσα στον οποίο οι αμερικανοί διοικητές πρέπει να εξουσιοδοτήσουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Στη βάση Σάικς στο Βόρειο Ιράκ αυτό ακριβώς συμβαίνει. Οταν ο αντισυνταγματάρχης Γκάι Παρμίτερ έφθασε τον Δεκέμβριο, κάλεσε τους ιρακινούς αξιωματούχους στο επιχειρησιακό του κέντρο αντί να τους απομονώσει σε διαφορετικό γραφείο. Οι Ιρακινοί και οι Αμερικανοί τώρα συνεργάζονται τόσο στενά που συζητούν τα σχέδιά τους ακόμη και από το Διαδίκτυο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk