ΙΤΑΛΙΑ

Καβαλιέρε – Φίνι ένα κόμμα

Η Ιταλία γύρισε χθες (Σάββατο) σελίδα μέσω της συγχώνευσης της ακροδεξιάς Εθνικής Συμμαχίας με το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι . Υστερα από 60 χρόνια ο πυρσός του κόμματος, που αποτέλεσε τη συνέχεια των νεοφασιστών του Μπενίτο Μουσολίνι, θα εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή. Ο ηγέτης του Τζιανφράνκο Φίνι έκρινε ότι η συγχώνευση εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κυβερνητικού συνασπισμού. Η εξέλιξη αυτή δεν προκάλεσε έκπληξη καθώς προετοιμαζόταν σιγά σιγά εδώ και 15 χρόνια.

Καβαλιέρε – Φίνι ένα κόμμα | tovima.gr

Η Ιταλία γύρισε χθες (Σάββατο) σελίδα μέσω της συγχώνευσης της ακροδεξιάς Εθνικής Συμμαχίας με το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι . Υστερα από 60 χρόνια ο πυρσός του κόμματος, που αποτέλεσε τη συνέχεια των νεοφασιστών του Μπενίτο Μουσολίνι, θα εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή. Ο ηγέτης του Τζιανφράνκο Φίνι έκρινε ότι η συγχώνευση εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κυβερνητικού συνασπισμού. Η εξέλιξη αυτή δεν προκάλεσε έκπληξη καθώς προετοιμαζόταν σιγά σιγά εδώ και 15 χρόνια. Ο Μπερλουσκόνι ήταν εκείνος που έσπασε πρώτος το ταμπού της μεταπολεμικής πολιτικής ζωής συνεργαζόμενος με την Ακροδεξιά το 1994, παρά τη συνταγματική επιταγή που απαγορεύει την αναδιοργάνωση του διαλυμένου φασιστικού κόμματος. Βεβαίως η απαγόρευση αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε ουσιαστικά, αφού ήδη από το 1946 ο ηγέτης του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος Τζιόρτζιο Αλμιράντε έβαλε το κόμμα στη Βουλή. Και το κόμμα αυτό δεν ήταν άλλο από τη διάδοχο κατάσταση των νεοφασιστών.

Επί δεκαετίες οι ακροδεξιοί βρίσκονταν όμως στο περιθώριο και ουδέποτε συμμετείχαν στην κυβέρνηση. Το σημερινό κόμμα του Φίνι έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, στην προσπάθειά του να αποτινάξει το μουσολινικό παρελθόν του. Ο Φίνι άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στην Ευρώπη από τη θητεία του στην επιτροπή που είχε αναλάβει τη σύνταξη του Ευρωσυντάγματος, ενώ προέβη και σε κινήσεις καλής θελήσεως προς το Ισραήλ πραγματοποιώντας πολλές επισκέψεις εκεί, για να διώξει από πάνω του το στίγμα του αντισημιτισμού. Εφτασε μάλιστα ως το σημείο να αποκηρύξει τους ρατσιστικούς νόμους του 1938 που είχε εισαγάγει ο Μουσολίνι.

Σύμφωνα με τον βρετανό ιστορικό Κρίστοφερ Ντάγκαν, ο οποίος θεωρείται αυθεντία στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας, η συγχώνευση των δύο κομμάτων δεν σηματοδοτεί την εξαφάνιση των νεοφασιστικών ιδεών, αλλά αντιθέτως την οριστική απορρόφηση των ιδεών των μεταφασιστών από το κόμμα του Μπερλουσκόνι. Οπως δηλώνει ο ίδιος στους «Τimes» του Λονδίνου, με την τελευταία εξέλιξη καταργείται πλέον οριστικά η διάκριση μεταξύ εκείνων που πολέμησαν το φασιστικό καθεστώς και εκείνων που τάχθηκαν με την Αντίσταση. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό- αλλά ούτε και καλό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk