Η εκμετάλλευση των γκέτο και τα σχέδια που μπορούν να ανακόψουν την παρακμή του ιστορικού κέντρου

Τρία ευρώ το (αλλοδαπό) κεφάλι

Μπορεί η Αθήνα να αναστρέψει την πορεία παρακμής του ιστορικού της κέντρου; Είναι σε θέση να σταματήσει τη σταδιακή του παράδοση σε κάθε νοσηρή και παράνομη δραστηριότηταπορνεία, λαθρεμπόριο, χρήση τοξικών ουσιών; Το ερώτημα επανήλθε καίρια στο προσκήνιο, αφότου ο Δήμος Αθηναίων επεχείρησε να απολυμάνει δυσώδες κτίριο της οδού Μενάνδρου και η Νομαρχία Αθηνών παρουσίασε «χάρτη» 427 προβληματικών σημείων στην καρδιά της πόλης, λίγες ημέρες μετά την προαναγγελία- από το βήμα της Βουλής- του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ.

Μπορεί η Αθήνα να αναστρέψει την πορεία παρακμής του ιστορικού της κέντρου; Είναι σε θέση να σταματήσει τη σταδιακή του παράδοση σε κάθε νοσηρή και παράνομη δραστηριότηταπορνεία, λαθρεμπόριο, χρήση τοξικών ουσιών; Το ερώτημα επανήλθε καίρια στο προσκήνιο, αφότου ο Δήμος Αθηναίων επεχείρησε να απολυμάνει δυσώδες κτίριο της οδού Μενάνδρου και η Νομαρχία Αθηνών παρουσίασε «χάρτη» 427 προβληματικών σημείων στην καρδιά της πόλης, λίγες ημέρες μετά την προαναγγελία- από το βήμα της Βουλής- του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χρ.Μαρκογιαννάκη για τη θεσμοθέτηση οργανισμού στα πρότυπα του Αθήνα 2004 ο οποίος θα διαχειριστεί το εκρηκτικό πρόβλημα στο σύνολό του. Και μάλιστα σε μια κρίσιμη στιγμή: αυτή της αναθεώρησης των χρήσεων γης, των όρων δόμησης, του παμπάλαιου ρυμοτομικού σχεδίου, και ενώ εκκρεμούν καθοριστικά για την όψη του κέντρου εγχειρήματα, όπως η πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς. Ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Λιντς, το Ρότερνταμ, η Κοπεγχάγη, που είχαν ανάλογα προβλήματα με τα ιστορικά τους κέντρα, επέτυχαν τελικά να τους χαρίσουν πνοή ζωής.

Οι εισαγγελικές αρχές της Αθήνας βρίσκονται ήδη σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και όλους όσοι εμπλέκονται με τη χρήση και την εκμετάλλευση των οικημάτων στο ιστορικό κέντρο- ενίοτε αντί 3 ευρώ την ημέρα το (αλλοδαπό) κεφάλι. Η ενεργοποίησή τους δεν φαίνεται να συνοδεύεται από το ανάλογο ενδιαφέρον του Σώματος Οικονομικού Ελέγχου, πρώην ΣΔΟΕ, ως προς τους όρους κάτω από τους οποίους ενοικιάζονται πολλές από αυτές τις ιδιοκτησίες.

Η πρόσφατη εισβολή των συνεργείων του Δήμου Αθηναίων στην γκετοποιημένη περιοχή της Μενάνδρου, όταν ένας σπασμένος αποχετευτικός αγωγός έκανε τη δυσωδία ανυπόφορη και τον κίνδυνο μόλυνσης προφανή, ήταν η αφορμή για μία σειρά από αποκαλύψεις κυρίως για τα παιδιά που διαμένουν στην περιοχή κάτω από άθλιες συνθήκες. Ο νομάρχης Αθηνών κ. Ι. Σγουρός παρουσίασε χάρτη με 427 σημεία, μεταξύ άλλων 208 εγκαταλειμμένα κτίρια και 14 οίκους ανοχής που λειτουργούν χωρίς άδεια, θυμίζοντας επί τη ευκαιρία στον κ. Μαρκογιαννάκη ότι η ιδέα περί οργανισμού που θα διαχειριστεί συνολικά το πρόβλημα στα πρότυπα του Αθήνα 2004 ήταν δικής του έμπνευσης.

Μήνες νωρίτερα ο κ. Σγουρός είχε ενημερώσει με επιστολή του τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή και τους εμπλεκόμενους υπουργούς Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο, Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο και Τουριστικής Ανάπτυξης (τότε) κ. Α.Σπηλιωτόπουλο . Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης έχει ζητήσει από τον Πρωθυπουργό τέσσερις φορές και η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Αννα Διαμαντοπούλου , σε συνεννόηση με τους κατοίκους του Κεραμεικού, του Μεταξουργείου, του Ψυρρή.

Η διεθνής εμπειρία
« Η ΔΙΕΘΝΗΣ εμπειρία ως προς τη διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος εντοπίζει κυρίως τρία πεδίαπου συνδέονται άμεσα με το δημόσιο αίσθημα ανασφάλειας:τα όποια τοπικά προβλήματα ασφαλείας,τη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών,τη νεανική παραβατική συμπεριφορά και μικροεγκληματικότητα » επισημαίνει ο κ. Β. Καρύδης, εγκληματολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αναφέροντας ως ενδεικτικά τα παραδείγματα του Ρότερνταμ, του Λιντς και του Μπάρι.

Ειδικά στο Λιντς, πόλη στην οποία είχε παρατηρηθεί «διπλή ταυτότητα» (γινόταν επικίνδυνη μόλις άρχιζε να πέφτει το σκοτάδι), οι αρχές διοργάνωσαν εκστρατεία με σύνθημα «Το Λιντς ζωντανό μετά τις 5 μμ.». Κράτησαν τα εμπορικά κέντρα ανοικτά ως αργά, ενθάρρυναν μικρές επιχειρήσεις να μην κατεβάζουν ρολά τις ώρες που συνήθιζαν, αξιοποίησαν φοιτητικό πληθυσμό σε part-time απασχόληση. Την ίδια στιγμή, το Δημόσιο βελτίωνε αισθητά τις συγκοινωνίες στην περιοχή και έδειχνε μεγαλύτερη φροντίδα για αστέγους και χρήστες. Στο Μπάρι, όπου κυριαρχούσε η οικιστική παρακμή, η ανεργία και η νεανική παραβατικότητα, αξιοποιήθηκε η κοινοτική πρωτοβουλία Urban: κατά την πενταετία 1994-1999 στόχευσαν στη βελτίωση- τόσο σε υποδομές όσο και σε αισθητική- του περιβάλλοντος. Ειδικά στην Βari Vecchia επένδυσαν ποσόν της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ανακόψουν τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής, να μειώσουν την ανεργία, να δημιουργήσουν πόλους διασκέδασης και να προσελκύσουν επισκέπτες. Το «αγκάθι» στην υπόθεση αυτή είναι ότι κάποιες από τις παραβατικές δραστηριότητες μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία της πόλης.

Η κυρία Διαμαντοπούλου συμπληρώνει ότι και η Κοπεγχάγη, η Βαρκελώνη, η Ατλάντα και το Μπέρμιγχαμ είχαν παρόμοια προβλήματα, επιτυγχάνοντας να δώσουν θετικό πρόσημο στα προβληματικά σημεία τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk