Το νέφος πνίγει τα μεγάλα αστικά κέντρα

ΔΥΟ ΡΥΠΟΙ,τα αιωρούμενα σωματίδια και το όζον, αναγνωρίζονται σήμερα ως οι πιο επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. «Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα ρύπων μπορεί να οδηγήσει σε σειρά επιπτώσεων στην υγεία, που κυμαίνονται από ήπιο ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος ως τον πρόωρο θάνατο» αναφέρουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Στο ίδιο συμπέρασμα είχαν καταλήξει και οι έλληνες επιστήμονες του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν, κάθε χρόνο περίπου 800 άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως εξαιτίας των αιωρούμενων σωματιδίων),ενώ υπολόγισαν ότι κατά μέσον όρο η ζωή κάθε Θεσσαλονικιού συρρικνώνεται κατά περίπου 10 μήνες.

Οσο για την Αθήνα, σύμφωνα με το πρόγραμμα Εnhis-1 (WΡ5) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η μέση συγκέντρωση μικροσωματιδίων είναι πολύ υψηλότερη από τη μέση ημερήσια συγκέντρωση στις υπόλοιπες 30 πόλεις που μελετήθηκαν.Μία από τις πρώτες θέσεις διεκδικεί η Αθήνα και στις συγκεντρώσεις όζοντος,το οποίο «πνίγει» τους Αθηναίους κυρίως τους θερινούς μήνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk