Διαμαρτυρίες κατά της Ρηγίλλης για πατρικίους και πληβείους από εκείνους που δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν θέση στον κρατικό μηχανισμό. Τι παίζεται με τις υποψηφιότητες για τον Δικηγορικό Σύλλογο

Σφάζονται για την «πίτα»

ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ κλίμα επικρατεί στους κόλπους των «γαλάζιων» δικηγόρων και πολλές είναι οι διαμαρτυρίες που φθάνουν στη Ρηγίλλης επειδή, όπως καταγγέλλεται από συνδικαλιστές, μεγεθύνεται το χάσμα ανάμεσα στους πατρικίους και στους πληβείους. Η μομφή αφορά αρκετούς δικηγόρους οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ως νομικοί σύμβουλοι σε ΔΕΚΟ και κρατικούς οργανισμούς και μέλη σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια δημόσιων οργανισμών λόγω των στενών σχέσεών τους με τον κομματικό μηχανισμό, τις «εκλεκτικές συγγένειες» και τις πολιτικές σχέσεις με υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές της ΝΔ. Οι διαμαρτυρίες είναι έντονες για τις επιλογές παιδιών και φίλων των «γαλάζιων» πολιτικών και κομματικών στελεχών σε πολλά πόστα της κρατικής μηχανής, ενώ πληθαίνουν οι φωνές και για εκείνους οι οποίοι έχουν ασυμβίβαστα, αλλά παρ΄ όλα αυτά και δικηγορούν και τη θέση τους σε οργανισμούς κατέχουν. Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται κάποια μορφή παρανομίας, όσοι διαμαρτύρονται θέτουν θέμα είτε ηθικής τάξης είτε κομματικής αλληλεγγύης. Εντονα είναι και τα παράπονα των κομματικών στελεχών για το γεγονός ότι καθυστερεί επί τρία χρόνια ο διαγωνισμός για πρόσληψη 45 δικηγόρων στο ΙΚΑ- οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 1.500-, ενώ κάποιοι άλλοι γεύονται τους καρπούς της εξουσίας. Παράλληλα με το θέμα των τοποθετήσεων σε κρατικές θέσεις το οποίο εγείρουν οι συνδικαλιστές όλων των αποχρώσεων, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις «κατ΄ αποκοπήν αναθέσεις υποθέσεων» («με το κομμάτι») και όχι με πάγια αντιμισθία που δίνονται σε συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία, ορισμένα εκ των οποίων ανήκουν σε γόνους γνωστών πολιτικών και ειδικά κυβερνητικών παραγόντων. Το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν υπερβολικά οι πιέσεις για αξιοποίηση δικηγόρων και είναι ενδεικτικό ότι διοικητής μεγάλου οργανισμού πιέζει για τον διορισμό του παιδιού του προτού ακόμη συμπληρώσει το 18μηνο που απαιτείται για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος. Αλλος δικηγόρος, ο οποίος είναι σε θέση-«φιλέτο», αύξησε προ ημερών υπέρμετρα τις αποδοχές του σε μια περίοδο που το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή για μείωση των μισθών και των μπόνους των «golden boys» των ΔΕΚΟ. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν και «γαλάζιοι» συνδικαλιστές, και στον χώρο της δικηγορίας υπάρχουν πολλά «golden boys» στο κέντρο και στην περιφέρεια. Ο κατάλογος που έχει «Το Βήμα» στη διάθεσή του και του οποίου γνώση έχουν και κορυφαίοι υπουργοί, είναι ενδεικτικός των εκλεκτικών σχέσεων, είτε πολιτικών είτε προσωπικών, που υπάρχουν μεταξύ πολλών δικηγόρων, η πλειονότητα των οποίων ανήκει ιδεολογικά στον χώρο της ΝΔ, με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ κλίμα επικρατεί στους κόλπους των «γαλάζιων» δικηγόρων και πολλές είναι οι διαμαρτυρίες που φθάνουν στη Ρηγίλλης επειδή, όπως καταγγέλλεται από συνδικαλιστές, μεγεθύνεται το χάσμα ανάμεσα στους πατρικίους και στους πληβείους. Η μομφή αφορά αρκετούς δικηγόρους οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ως νομικοί σύμβουλοι σε ΔΕΚΟ και κρατικούς οργανισμούς και μέλη σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια δημόσιων οργανισμών λόγω των στενών σχέσεών τους με τον κομματικό μηχανισμό, τις «εκλεκτικές συγγένειες» και τις πολιτικές σχέσεις με υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές της ΝΔ.
Οι διαμαρτυρίες είναι έντονες για τις επιλογές παιδιών και φίλων των «γαλάζιων» πολιτικών και κομματικών στελεχών σε πολλά πόστα της κρατικής μηχανής, ενώ πληθαίνουν οι φωνές και για εκείνους οι οποίοι έχουν ασυμβίβαστα, αλλά παρ΄ όλα
αυτά και δικηγορούν και τη θέση τους σε οργανισμούς κατέχουν. Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται κάποια μορφή παρανομίας, όσοι διαμαρτύρονται θέτουν θέμα είτε ηθικής τάξης είτε κομματικής αλληλεγγύης. Εντονα είναι και τα παράπονα των κομματικών στελεχών για το γεγονός ότι καθυστερεί επί τρία χρόνια ο διαγωνισμός για πρόσληψη 45 δικηγόρων στο ΙΚΑ- οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 1.500-, ενώ κάποιοι άλλοι γεύονται τους καρπούς της εξουσίας. Παράλληλα με το θέμα των τοποθετήσεων σε κρατικές θέσεις το οποίο εγείρουν οι συνδικαλιστές όλων των αποχρώσεων, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις «κατ΄ αποκοπήν αναθέσεις υποθέσεων» («με το κομμάτι») και όχι με πάγια αντιμισθία που δίνονται σε συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία, ορισμένα εκ των οποίων ανήκουν σε γόνους γνωστών πολιτικών και ειδικά κυβερνητικών παραγόντων.
Το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν υπερβολικά οι πιέσεις για αξιοποίηση
δικηγόρων και είναι ενδεικτικό ότι διοικητής μεγάλου οργανισμού πιέζει για τον διορισμό του παιδιού του προτού ακόμη συμπληρώσει το 18μηνο που απαιτείται για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος. Αλλος δικηγόρος, ο οποίος είναι σε θέση-«φιλέτο», αύξησε προ ημερών υπέρμετρα τις αποδοχές του σε μια περίοδο που το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή για μείωση των μισθών και των μπόνους των «golden boys» των ΔΕΚΟ. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν και «γαλάζιοι» συνδικαλιστές, και στον χώρο της δικηγορίας υπάρχουν πολλά «golden boys» στο κέντρο και στην περιφέρεια.
Ο κατάλογος που έχει «Το Βήμα» στη διάθεσή του και του οποίου γνώση έχουν και κορυφαίοι υπουργοί, είναι ενδεικτικός των εκλεκτικών σχέσεων, είτε πολιτικών είτε προσωπικών, που υπάρχουν μεταξύ πολλών δικηγόρων, η πλειονότητα των οποίων ανήκει ιδεολογικά στον χώρο της ΝΔ, με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

Μεγάλη συζήτηση και πολλά σχόλια γίνονται στο εσωτερικό της ΝΔ για τους δικηγόρους οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις, αλλά παράλληλα είναι και μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ). Ορισμένοι από τους συγκεκριμένους δικηγόρους στα πέντε χρόνια που είναι η ΝΔ στην εξουσία έχουν καταφέρει να μετακινηθούν σε αρκετές θέσεις.

Ο κ. Ι. Αδαμόπουλος ο οποίος επιθυμεί, όπως λέγεται, να είναι υποψήφιος πρόεδρος στον ΔΣΑ, είναι γενικός γραμματέας Επικοινωνίας στο υπουργείο Μεταφορών. Η πρώτη του θέση ήταν Συνήγορος Καταναλωτή, την περίοδο που ο νυν Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας ήταν υπουργός Ανάπτυξης και ο κουμπάρος του, κ. Ν. Στεφάνου (στενός συνεργάτης του κ. Σιούφα), ήταν γενικός γραμματέας Ανάπτυξης, και μετά τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος του ΟΕΕΚ.

Ο κ. Γ.Μπούρας, ο οποίος έχει καλές σχέσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκη , ήταν μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΗΛΠΑΠ ΑΕ και αντικαταστάθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Μεταφορών κ. Ευρ. Στυλιανίδη . Η κυρία Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη (γραμματέας ΔΣΑ) που είναι και εξαδέλφη της υφυπουργού Απασχόλησης, της κυρίας

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Γ. Παπανικολάου σχετίζεται με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ως εξωτερικός συνεργάτης

Σοφίας Καλαντζάκου, είναι μέλος του ΔΣ Ολυμπιακές Αερογραμμές. Ο κ. Ευ.Ζερβέας είναι Συνήγορος Καταναλωτή, ενώ ο κ. Αθ. Παυλόπουλος (μέλος Γραμματείας της ΝΔ) είναι ειδικός συνεργάτης του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ.Βλάχου. Ο κ. Δ. Χατζημιχάλης, κουμπάρος του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη, είναι πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας των Δικαστικών Επιμελητών και μέλος του ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο βασικός αντίπαλος του νυν προέδρου του ΔΣΑ κ. Δ.Παξινού, ο κ. Μιχ.Ζαφειρόπουλος , ήταν έως πρόσφατα μέλος του ΔΣ του ΕΟΤ, ενώ ο κ. Τίτος Χριστόπουλος είναι στην Επιτροπή Οικονομικών της ΕΠΟ, που όμως δεν είναι κρατική θέση.

Προνομιακές επαγγελματικές σχέσεις με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και με

Ο κ. Σπ. Ευσταθόπουλος (αριστερά στη φωτογραφία με τον κ. Δ. Σιούφα όταν εκείνος ήταν υπουργός Ανάπτυξης) είναι γενικός γραμματέας Επενδύσεων στο υπουργείο Οικονομίας και μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ

θυγατρικές τραπεζών και ορισμένων ΔΕΚΟ, έχουν αρκετοί δικηγόροι που ανήκουν στον χώρο της ΝΔ. Ενδεικτικά, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ κ. Ευθ. Τσίγγας είναι νομικός σύμβουλος στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο οποίο συνεργάζεται και η κυρία Αντουανέττα Οικονομοπούλου, πολιτική φίλη του υπουργού Εσωτερικών, ενώ επαγγελματική σχέση έχουν και άλλοι πολλοί, στελέχη και πολιτευτές της ΝΔ, όπως ο κ. Θ. Βλαγκούλης . Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι νομική σύμβουλος και η κυρία Θεοδώρα Αγγελοπούλου, αδελφή του επίσης δικηγόρου και νυν ειδικού γραμματέα του ΥΠΕΣΔΑ και πρώην περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας- Θράκης, κ.

Ο κ. Δημ. Μαμμωνάς (δεξιά) είναι σήμερα γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στη φωτογραφία με τον πρώην προϊστάμενό του κ. Β. Μαγγίνα όταν εκείνος ήταν υπουργός Απασχόλησης

Μιχ.Αγγελοπούλου.

Η κυρία Αναστασία Σίμου , κουμπάρα του κ. Παυλόπουλου, είναι νομική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, στον οποίο βρίσκεται και η συνεργάτις του υπουργού Εσωτερικών, η κυρία Κική Πέρρου. Ο κ. Ι. Καρούζος, εκλεκτός των συνδικαλιστών της ΝΔ, κατέχει σημαντικό πόστο στον Οργανισμό Ιπποδρομιών Ελλάδος ΑΕ. Ο κ. Γ.Βαμβουρέλης, γιος πολιτευτή της ΝΔ στη Λέσβο, είναι νομικός σύμβουλος της ΟΠΑΠ Υπηρεσιών ΑΕ, ο κ.

Ο κ. Χρ. Γούλας (φίλος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά) είναι πρόεδρος του ΔΣ της Κτηματολόγιο ΑΕ

Ν. Λαγαριάς (γαμπρός του προέδρου του ΕΛΓΑ) συνεργάζεται με τον ΕΛΟΤ, η κυρία Ελένη Γιαννοπούλου, η οποία είναι πολιτική φίλη του βουλευτή και πρώην υφυπουργού κ. Π. Δούκα, έχει επαγγελματική σχέση με τον ΟΔΔΥ.

Στη θέση του ειδικού γραμματέα Ευρωπαϊκών Προμηθειών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει τοποθετηθεί ο δικηγόρος κ. Κ.Γκλέτσος , που είναι φίλος του υπουργού κ. Σ.Χατζηγάκη ο οποίος τον είχε και γενικό γραμματέα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κ. Π. Γεωργακόπουλος είναι νομικός σύμβουλος της Τραμ ΑΕ και διορίστηκε επί υπουργίας του κ.

Ο κ. Γ. Μπούρας ήταν μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΗΛΠΑΠ ΑΕ και αντικαταστάθηκε επί υπουργίας κ. Ευρ. Στυλιανίδη

Μ.Λιάπη. Ο κ. Αργ.Οικονόμου είναι νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ και ο κ. Ηρ.Βάλβης , προσωπικός φίλος του υπουργού Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου, έχει επαγγελματική σχέση με τον ΟΣΚ, ενώ στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί σε καίρια πόστα σε γενικές γραμματείες.

Η κυρία Αθηνά Μπαλωμένου , η οποία έχει επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι νομική σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, ενώ ο κ. Ηλ. Γιάτσιος , νεαρός δικηγόρος και κουμπάρος του υφυπουργού Παιδείας κ. Α. Λυκουρέντζου , έχει επαγγελματική σχέση με οργανισμό, ενώ προηγουμένως ήταν διευθύνων σύμβουλος της Κατάρτισης ΑΕ. Ο κ. Π.Δελημήτσος, πρώην βουλευτής και τέως υφυπουργός, είναι από το 2004 πρόεδρος στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), ο κ. Σπ.Ευσταθόπουλος είναι γενικός γραμματέας Επενδύσεων στο υπουργείο Οικονομίας και μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, ενώ στο παρελθόν ήταν σε άλλες θέσεις-«κλειδιά». Και ο κατάλογος συνεχίζεται…

Οι «κομματικοί», οι «κολλητοί», οι «κουμπάροι» και οι φιλίες της Ρηγίλλης

Oκ. Αθ.Παπαθανάσης, γραμματέας Εκλογών της ΝΔ ο οποίος έχει στενές σχέσεις με κορυφαία στελέχη της Ρηγίλλης, είναι ειδικός συνεργάτης του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Βλάχου και μέλος του ΔΣ των Ολυμπιακών Αερογραμμών-Υπηρεσίες. Ο κ. Επ.Λεκκέας, πολιτικός φίλος του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκη, ήταν παλαιότερα γενικός διευθυντής Εξοπλισμών στο Πεντάγωνο και πριν από λίγες ημέρες τοποθετήθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντ.Σαμαρά, με τον οποίον έχουν κοινή καταγωγή, στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Ο πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Νέαπολη-Εξάρχεια της ΝΔ κ. Θ. Κουτσιούμπας είναι μέλος στο ΔΣ της Αγροτικής Ασφαλιστικής, αντιπρόεδρος της Πολυκλινικής Αθηνών και μέλος στο ΔΣ του ΟΛΠ.

Ο κ. Γ.Μισαηλίδης, τέως πολιτευτής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, είναι διοικητής στο Τζάνειο Νοσοκομείο και ως σήμερα έχει αλλάξει δύο διοικήσεις νοσοκομείων. Ο κ. Ν. Κουλούρης είναι αντιπρόεδρος στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ο κ. Π.Παπαϊωάννου, Ο κ. Γ. Φωτεινόπουλος, κουμπάρος του Πρωθυπουργού και στενός συνεργάτης επί χρόνια του κ. Αβραμόπουλου, είναι πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ τέως πολιτευτής στην Α΄ Αθηνών και δημοτικός σύμβουλος, ήταν ως πρόσφατα διοικητής στο Νοσοκομείο της Νίκαιας. Ο κ. Χρ.Γούλας (φίλος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά ) είναι πρόεδρος του ΔΣ της Κτηματολόγιο ΑΕ, ενώ κ. Δημ.Μαμμωνάς (γιος τέως βουλευτή Λάρισας) είναι γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η κυρία Αντωνία Κανελλοπούλου, πολιτική φίλη του υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλου και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων, είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο κ. Πολύκαρπος Αδαμίδης, που συζητήθηκε πρόσφατα για τη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Υγείας, είναι ειδικός συνεργάτης του υπουργού Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλου. Η κυρία Παναγιώτα Χατζοπούλου , η οποία έχει πολιτικές φιλίες με κυβερνητικά στελέχη, από διοικητής ΠΕΣΥ Βορείου Αιγαίου ορίστηκε υποδιοικητής στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Ο κ. Κ.Ιθακήσιος είναι δικηγόρος του ΟΕΕΚ και ειδικός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών, ενώ η κυρία Γρηγορία Αναστασοπούλου (σύζυγος του πολιτευτή της ΝΔ στην Αργολίδα κ. Δ.Κρανιά ) είναι νομική σύμβουλος στην Κτηματολόγιο ΑΕ. Πρόσφατα τοποθετήθηκε στον ΟΣΚ ως νομικός σύμβουλος ο κ. Χρ.Τασούλας που διατηρεί στενές σχέσεις με την ΟΝΝΕΔ και τον πρόεδρό της κ. Γ.Παπανικολάου, ο οποίος έχει συνεργασία με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ως εξωτερικός συνεργάτης. Με διαβατήριο τη συγγένεια

Ο κ. Μιχ. Ζαφειρόπουλος, βασικός αντίπαλος του νυν προέδρου του ΔΣΑ

O κουμπάρος του Πρωθυπουργού κ. Γ.Φωτεινόπουλος, στενός συνεργάτης επί χρόνια του κ. Αβραμόπουλου, είναι πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, ενώ το προηγούμενο διάστημα κατείχε και άλλες θέσεις. Η κυρία Αικατερίνη Χατζηδάκη, αδελφή του υπουργού Ανάπτυξης, τοποθετήθηκε στη νομική υπηρεσία της ΔΕΗ ΑΕ. Η κυρία Κανέλλα Μανώλη, κόρη του αιρετικού βουλευτή της ΝΔ κ. Ι. Μανώλη, είναι δικηγόρος της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλειών (ΑΕΕΓΑ) Η Εθνική, ενώ στην ίδια εταιρεία είναι δικηγόρος η κυρία Αικατερίνη Κατσαρού, κόρη του νυν διοικητή του ΕΛΓΑ και επί σειρά ετών βουλευτή Λάρισας της ΝΔ κ. Ν. Κατσαρού . Η κυρία Αναστασία Κεδίκογλου , αδελφή του βουλευτή της ΝΔ κ. Σ. Κεδίκογλου, είναι δικηγόρος στη ΓΑΙΑΟΣΕ, ενώ ο κ. Κ. Καραγκούνης , γιος του πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ κ. Α.Καραγκούνη , είναι νομικός σύμβουλος της Κτηματολόγιο ΑΕ, στην οποία παρέχει νομικές υπηρεσίες και ο κ. Ι.Κοραχάης , γιος του τέως βουλευτή της ΝΔ κ. Β.Κοραχάη. Ο κ. Χρ.Γκόνης, γιος του τέως βουλευτή της ΝΔ και επίτιμου προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Αν. Γκόνη, παρέχει νομικές υπηρεσίες στην ΑΕ Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής, θυγατρική του ΟΣΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk