Ο ΛΑΟΣ και η ξεπεσμένη αριστοκράτισσα

Ο κ. Καρατζαφέρης υποβάλλει τη ΝΔ σε «σκωτσέζικο ντους» και σχεδιάζει πρωτοβουλίες «κύρους» εν όψει ευρωεκλογών

Με την «ξεπεσμένη αριστοκράτισσα» στην ταινία «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσας» παρομοιάζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης τη συμπεριφορά της κυβερνητικής παράταξης απέναντι στο κόμμα του. Οπως οι πρωταγωνίστριες της ταινίας που « την έβγαζαντρώγοντας τα κρέατα που τους πήγαινε ο ερωτευμένος κρεοπώλης της γειτονιάς, αλλά τον αγνοούσαν » επειδή ήταν λαϊκός τύπος,έτσι και « η ξεπεσμένη Νέα Δημοκρατία παίρνει τις ιδέες μας αλλά δεν θέλει να ξέρει ότι είναι από εμάς » είπε,μιλώντας στη Βουλή την επομένη της ανακοίνωσης των μέτρων κατά της κουκούλας.« Εμείς όμως είμαστε το κρεοπωλείο που σας τροφοδοτεί με κρέας για να είστε ζωντανοί, να το καταλάβετε » συνέχισε απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πτέρυγα ο κ.Καρατζαφέρης. « Οταν τον Δεκέμβριο μέσα σε ένα πρόγραμμα περιέλαβα και το ιδιώνυμο της κουκούλας,εσείς οι ίδιοι αρχίσατε και με κατηγορούσατε ως ακραίο.Τώρα το υιοθετείτε.Ή ήταν ακραίο ή δεν ήταν. Τι συμβαίνει; Γιατί το υιοθετείτε;Μαθα φθάσετε εκεί,αλλά ώσπου να φθάσετε εκεί χάνεται πολύτιμος χρόνος. Και αυτό είναι το πρόβλημα με τη Νέα Δημοκρατία » συμπλήρωσε απαριθμώντας προτάσεις του κόμματός του,όπως η απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας της Στ Δ Δημοτικού, το βέτο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τα πανωτόκια και άλλα,τα οποία η κυβερνητική παράταξη υιοθέτησε,όπως υποστήριξε,με καθυστέρηση.

Ο κ. Καρατζαφέρης υποβάλλει τη ΝΔ σε «σκωτσέζικο ντους» και σχεδιάζει πρωτοβουλίες «κύρους» εν όψει ευρωεκλογών | tovima.gr

ΜΕ ΤΗΝ «ξεπεσμένη αριστοκράτισσα» στη γνωστή ελληνική ταινία «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσας» παρομοιάζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης τη συμπεριφορά της κυβερνητικής παράταξης απέναντι στο κόμμα του. Οπως οι πρωταγωνίστριες της ταινίας που « την έβγαζαντρώγοντας τα κρέατα
που τους πήγαινε ο ερωτευμένος κρεοπώλης της γειτονιάς, αλλά τον αγνοούσαν » επειδή ήταν λαϊκός τύπος,έτσι και « η ξεπεσμένη Νέα Δημοκρατία παίρνει τις ιδέες μας αλλά δεν θέλει να ξέρει ότι είναι από εμάς » είπε,μιλώντας στη Βουλή την επομένη της ανακοίνωσης των μέτρων κατά της κουκούλας.« Εμείς όμως είμαστε το κρεοπωλείο που σας τροφοδοτεί με κρέας για
να είστε ζωντανοί, να το καταλάβετε » συνέχισε απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πτέρυγα ο κ.Καρατζαφέρης. « Οταν τον Δεκέμβριο μέσα σε ένα πρόγραμμα περιέλαβα και το ιδιώνυμο της κουκούλας,εσείς οι ίδιοι αρχίσατε και με κατηγορούσατε ως ακραίο.Τώρα το υιοθετείτε.Ή ήταν ακραίο ή δεν ήταν. Τι συμβαίνει; Γιατί το υιοθετείτε;Μαθα φθάσετε εκεί,αλλά ώσπου να
φθάσετε εκεί χάνεται πολύτιμος χρόνος. Και αυτό είναι το πρόβλημα με τη Νέα Δημοκρατία » συμπλήρωσε απαριθμώντας προτάσεις του κόμματός του,όπως η απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας της Στ Δ Δημοτικού, το βέτο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τα πανωτόκια και άλλα,τα οποία η κυβερνητική παράταξη υιοθέτησε,όπως υποστήριξε,με καθυστέρηση.

Πιστός εδώ και καιρό σε ένα ιδιότυπο δόγμα που, όπως λένε συνεργάτες του, υπακούει στην αρχή «στηρίζουμε τον Πρωθυπουργό, ελέγχουμε την κυβέρνηση», ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης συνεχίζει την τακτική ενός «σκωτσέζικου ντους», προλαβαίνοντας, ανάμεσα σε ένα μπαράζ τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εμφανίσεων, να είναι μακράν ο πολιτικός αρχηγός με τις περισσότερες παρεμβάσεις στη Βουλή.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα μίλησε σε τρεις διαφορετικές συνεδριάσεις, επιφυλάσσοντας ισάριθμες εκπλήξεις στην κυβερνητική παράταξη. Τη Δευτέρα ήρε την εμπιστοσύνη του προς τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνη , τον οποίον υποστήριξε στις εκλογές του 2006. Την Τετάρτη στήριξε την ποινικοποίηση της κουκούλας, διεκδικώντας να του αναγνωριστεί η «πατρότητα» της ιδέας. Την Πέμπτη άσκησε οξεία κριτική στα έκτακτα οικονομικά μέτρα- τα χαρακτήρισε « δολοφονικά για την οικονομία της χώρας, που θα τη βυθίσουν πιο πολύ στην κρίση »-, ενώ έψεξε την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης η οποία δεν δέχτηκε τη συζητούμενη πρόταση νόμου του ΠαΣοΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

? Περί άκρων διαφοροποιήσεις
Το «μια ζέστη, μια κρύο» αποδεικνύεται μια επωφελής τακτική για το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, το οποίο λαμβάνει καθημερινά όλο και περισσότερα «πιστοποιητικά μη ακρότητας» από στελέχη της κυβερνητικής παράταξης. « Να εξηγούμαστε, εγώ δεν είπα ότι είστε ακραίος », αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος στην υπενθύμιση του προέδρου του ΛΑΟΣ για τους χαρακτηρισμούς περί «άκρου» ορισμένων κυβερνητικών στελεχών που φαίνεται, όμως, ότι αποτελούν πλέον μειοψηφία στο κόμμα τους.

Αν εξαιρέσει κανείς την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επανέλαβε τον χαρακτηρισμό στη Βουλή όταν δέχτηκε σφοδρή προσωπική επίθεση από τον κ. Καρατζαφέρη, δύσκολα βρίσκεται κυβερνητικό στέλεχος ή «γαλάζιος» βουλευτής με διάθεση να «ανοίξει μέτωπο» μαζί του. Η πρώην υπουργός κυρία Μαριέττα Γιαννάκου και ο πρώην υφυπουργός κ. Γερ.Γιακουμάτος ήταν από τους ελάχιστους που πήγαν «κόντρα στο ρεύμα», αν και εκφράζουν διαφορετικά ιδεολογικά ρεύματα στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.

Και ίσως αυτή η διαφοροποίηση είναι, κατά πολλούς, το στοιχείο που μαρτυρά τη μεγάλη σύγχυση που προκαλεί στις τάξεις της ΝΔ το επίμονο φλερτ του αρχηγού του ΛΑΟΣ. Σύγχυση που τροφοδοτείται από τις εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις- επίσης διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων- νυν αλλά και πρώην υπουργών, όπως ο κ. Α.Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Γ.Βουλγαράκης οι οποίοι απορρίπτουν τα περί «άκρου» ή «γαλάζιων» βουλευτών όπως ο κ. Ι.Μανώλης, ο οποίος πιο προωθημένα δεν αποκλείει την προοπτική ακόμη και μιας προεκλογικήςπρογραμματικής συμφωνίας ανάμεσα στα δύο κόμματα. « Η λογική της συνεργασίας μετά τις εκλογές δεν έχει κανένα νόημα. Γιατί, τι θα πεις; Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και κυβέρνηση “ελάτε να βοηθήσετε”;Ή αν δεν είναι πρώτο κόμμα “ελάτε τους 95 βουλευτές να τους κάνουμε 105”;Τι νόημα έχει; Οταν μεγάλα κόμματα,όπως το ΠαΣοΚ και η ΝΔ,θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα και βρίσκονται δυνάμεις οι οποίες θέλουν να συγκλίνουν προγραμματικά και να στηρίξουν την προσπάθεια,νομίζω ότι δεν πρέπει να αποκλείονται » δήλωσε ο βουλευτής Αργολίδας.

Ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος παρακολουθεί με έκδηλη ικανοποίηση την επίδραση που έχουν οι κινήσεις του στο εσωτερικό της ΝΔ, δεν αφήνει στους συνομιλητές του κανένα περιθώριο για ενδεχόμενη προεκλογική συνεργασία με το κυβερνών κόμμα. « Εμένα μου αρκεί ότι το 57% των νεοδημοκρατών καλωσόρισε τη στήριξη που έδωσα στον Πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αυτή είναι η προίκα μου » λέει, αποκαλύπτοντας έστω και με τον έμμεσο αυτόν τρόπο ότι η στόχευσή του είναι στις μετεκλογικές εξελίξεις που θα υπάρξουν στα ηγετικά κλιμάκια του κυβερνώντος κόμματος.

? Δημοσκοπήσεις και ευρωεκλογές
Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΛΑΟΣ παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη σταθερότητα, γεγονός διόλου ευκαταφρόνητο αν λάβει κανείς υπόψη του ότι είναι το πρώτο κόμμα της μεταπολιτευτικής περιόδου που προέρχεται από απόσχιση μιας από τις παρατάξεις εξουσίας και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο άγχος την είσοδό του για δεύτερη συνεχή φορά στη Βουλή.

« Το δικό μου δίλημμα είναι ποσοστά ή κύρος. Και εγώ σε αυτή τη φάση έχω επιλέξει να επενδύσω στο κύρος » υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος εμφανίζεται να θέλει να κάνει μια τέτοιου είδους «επένδυση» στις επικείμενες ευρωεκλογές, στις οποίες- σκοπίμως μάλλονκρατάει «μικρό καλάθι». Αν και διατηρεί κρυφές ελπίδες για την εκλογή δύο ευρωβουλευτών, θέτει τον πήχη στο 4,2% που έλαβε τον Ιούνιο του 2004 όταν, με τον ίδιο επικεφαλής, το κόμμα του εισήλθε στο Ευρωκοινοβούλιο, είσοδος η οποία απετέλεσε το πρόκριμα για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που του εξασφάλισε το 3,8% των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2007.

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ, το οποίο θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα, θα απαρτίζεται « από μια τριάδα κύρους που θα εκπλήξει », με επικεφαλής « πανεπιστημιακό,η προέλευση του οποίου θα προκαλέσει αίσθηση », αποκαλύπτει στο περιβάλλον του ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος προσανατολίζεται σε μια τέτοια κίνηση « θυσιάζοντας », όπως λέει, κάποιες ενδεχομένως περισσότερες ψήφους που θα μπορούσε να του φέρει «ένα λαμπερό πρόσωπο από τον τηλεοπτικό χώρο ».

Γιατί ήρε τη στήριξη προς τον κ. Ν. Κακλαμάνη
Ε νας υπαινιγμός του υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Π. Καμμένου , ο οποίος μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για « επιστροφή του ερωτισμού στην πολιτική και στις σχέσεις ΠαΣοΚ- ΛΑΟΣ », υπενθυμίζοντας ότι στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 είχαν στηρίξει τον ίδιο υποψήφιο στην Κέρκυρα, στάθηκε η αφορμή για να ανακοινώσει ο κ. Γ. Καρατζαφέρης την αυτόνομη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων στην αναμέτρηση του 2010. « Προσέξτε το στόμα σας,γιατί θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι βλάπτετε σοβαρά την παράταξή σας » ήταν η άμεση απάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο οποίος, αφού θύμισε ότι σε πάμπολλες περιπτώσεις το κόμμα του στήριξε στις τελευταίες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές υποψηφίους της ΝΔ, συμπλήρωσε: « Ο Κακλαμάνης που ήλθε και μας ζήτησε στήριξη και δεν θα έβγαινε από τον πρώτο γύρο,έκανε άσχημα; Προσέξτε. Και δεν είναι μίασμα ούτε το ΠαΣοΚ ούτε εμείς αν σε κάποιον δήμο βρεθήκαμε μαζί ». Δεν σταμάτησε όμως εκεί, αλλά σε οξύ ύφος συνέχισε: « Και επειδή εμείς στις προκλήσεις απαντάμε,δηλώνω από αυτό το βήμα στον σπεύδοντα κ. Κακλαμάνη να ζητήσει βοήθεια, ότι εμείς το 2010 θα κατεβάσουμε δικό μας υποψήφιο,γιατί η ΝΔ με καμώματα σαν τα δικά σας απορρίπτει τη βοήθεια ».

Η έμμεση αυτή επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Καρατζαφέρης στον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος κατά το παρελθόν ως στέλεχος τόσο της ΝΔ όσο και της Πολιτικής Ανοιξης κινούνταν στον χώρο της λεγόμενης «κοινωνικής Δεξιάς», δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Ηδη από την επομένη των εκλογών είχε δημιουργηθεί ψυχρότητα μεταξύ τους εκ του γεγονότος ότι οι άνθρωποι του ΛΑΟΣ που συμμετείχαν στο δημοτικό ψηφοδέλτιο δεν στηρίχτηκαν, ενώ λέγεται ότι ο κ. Κακλαμάνης δεν απαντά καν στα τηλεφωνήματα του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Συνεργάτες του τελευταίου μάλιστα διατείνονται ότι ο δήμαρχος Αθηναίων « έχει ενταχθεί στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη » και δηλώνουν μετανοημένοι για τη στήριξη που του παρέσχον και απογοητευμένοι από τον τρόπο που πολιτεύεται. « Περιμέναμε να κάνει άλλα και σοβαρότερα πράγματα » λένε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk