Το επταήμερο του Διόδωρου

Ζούμε την ωραιότερη άνοιξη από όσες θυμάμαι, ημερολόγιό μου, την πιο ανοιξιάτικη άνοιξη καθ΄ ότι απρόβλεπτη και γεμάτη υποσχέσεις: εκεί που νομίζεις πως ήρθε η ώρα να απαλλαγείς από τα μάλλινα, να τα πάλι τα χιόνια στα ορεινά, οι καταιγίδες στα πεδινά και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη- και φοβάσαι. Αλλά όταν περνάς δίπλα από δέντρο, αν στήσεις αφτί, ακούς τον κορμό και τα κλαδιά να τριζοβολούν: οι χυμοί τους ξύπνησαν, άρχισαν να κυκλοφορούν και να πιέζουν το δέντρο που αναγκάζεται να βγάζει νέους κλώνους και φύλλα και λουλούδια· όπου να ναι, λοιπόν, οι χυμοί θα νικήσουν τους ξερούς χειμωνιάτικους κορμούς, δέντρων και ανθρώπων.

Πολλά υποσχόμενη άνοιξη
Ζούμε την ωραιότερη άνοιξη από όσες θυμάμαι, ημερολόγιό μου, την πιο ανοιξιάτικη άνοιξη καθ΄ ότι απρόβλεπτη και γεμάτη υποσχέσεις: εκεί που νομίζεις πως ήρθε η ώρα να απαλλαγείς από τα μάλλινα, να τα πάλι τα χιόνια στα ορεινά, οι καταιγίδες στα πεδινά και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη- και φοβάσαι. Αλλά όταν περνάς δίπλα από δέντρο, αν στήσεις αφτί, ακούς τον κορμό και τα κλαδιά να τριζοβολούν: οι χυμοί τους ξύπνησαν, άρχισαν να κυκλοφορούν και να πιέζουν το δέντρο που αναγκάζεται να βγάζει νέους κλώνους και φύλλα και λουλούδια· όπου να ναι, λοιπόν, οι χυμοί θα νικήσουν τους ξερούς χειμωνιάτικους κορμούς, δέντρων και ανθρώπων.

Αλλά φέρνει και την υπόσχεση της σωτηρίας- όχι επειδή πλησιάζει Πάσχα και Ανάσταση, μακριά από μένα τέτοιες σκέψεις: η σωτηρία έρχεται διότι οι εφετινοί χειμώνας και άνοιξη έχουν ανατρέψει όλα τα προγνωστικά των σύγχρονων «μετανοείτε» των στυγνών θερμοκηπιστών. Η χρονιά που πέρασε ήταν η ψυχρότερη της τελευταίας δεκαετίας στον πλανήτη και τούτη εδώ που ξεκίνησε με τόσο κρύο είναι πιθανό να προκαλέσει ρεκόρ ψύχους εικοσαετίας. Και έτσι κανείς δεν θριαμβολογεί εφέτος «αποκόπηκε και άλλο παγόβουνο στον Αρκτικό Κύκλο, έλιωσε και άλλος παγετώνας στις Αλπεις» – ούτε φωτογραφίες «πριν και μετά» ούτε τίποτα.

Αλλά έχουν άλλα κόλπα οι θερμοκηπιστές: «Ζήτω!!!Ανεβαίνει η θερμοκρασία της Ανταρκτικής που ως τώρα έμενε σταθερή,το θερμοκήπιο είναι εδώ,καυτερό και δυνατό» άρχισαν να θριαμβολογούν ευτυχείς που δεν θα γλιτώσουμε την καταστροφή και θα καταλήξουμε όλοι καλοψημένα κουλουράκια. Και παρουσιάζουν στοιχεία που αποδεικνύουν (υποτίθεται, διότι έχει πέσει πολλή εικασία και πολλή υπόθεση στη δημιουργία τους) ότι αυξάνεται η θερμοκρασία της παγωμένης ηπείρου- το γελοίο είναι ότι ως τώρα διακήρυτταν πως το γεγονός ότι δεν θερμαίνεται η Ανταρκτική προβλέπεται από τα κλιματικά μοντέλα που δείχνουν πως θα θερμανθεί όλος ο άλλος πλανήτης. Αλλά και το ότι θερμαίνεται πάλι ταιριάζει με τα μοντέλα τους- ό,τι και αν συμβεί τα μοντέλα των θερμοκηπιστών ισχύουν διότι ο θερμοκηπισμός είναι ιδεολογία και πίστη όπως ο κομμουνισμός και ο χριστιανισμός. Και όπως όλοι οι πιστοί, σε κάθε ανθρώπινο ή φυσικό σημείο οι θερμοκηπιστές βλέπουν την απόδειξη της πίστης τους.

Μετεωρολογικά δελτία
Πρέπει να καταγράψω παρενθετικά, ημερολόγιό μου, πως θερμοκηπιστές δημιούργησαν και άλλο μεγάλο πρόβλημα: δεν ξέρουμε πια τι καιρό θα κάνει το απόγευμα ή αύριο – όλοι οι μετεωρολόγοι που ακούω στο ραδιόφωνο έγιναν μελλοντολόγοι βαθιών προβλέψεων, κανείς τους πια δεν καταδέχεται να μας πει το πρωί τι καιρό θα κάνει σήμερα, αν πρέπει να πάρουμε ομπρέλα μαζί, ή όχι, αν πρέπει να φορέσουμε παλτό ή σακάκι, κανείς τους δεν καταδέχεται να μας πει τα βράδια τι καιρό θα κάνει την άλλη ημέρα: ακούς το σήμα για το δελτίο καιρού και ώσπου να συγκεντρωθείς να ακούσεις, ο μετεωρολόγος έχει ξεπετάξει τα ευτελή στοιχεία της καθημερινότητας και με οίστρο απαγγέλλει τι καιρό θα κάνει 5- 8 το απόγευμα τέσσερις ημέρες αργότερα στην Ηπειρο ή στα Δωδεκάνησα- φυσικά και για την Αθήνα λένε, αλλά ώσπου να περάσουν οι ημέρες της πρόβλεψης εσύ έχεις ξεχάσει τι καιρό είχαν πει ότι θα κάνει ως τότε.

Ετσι, λοιπόν, όλοι γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας ότι το Λεκανοπέδιο σε 100 χρόνια θα έχει γίνει λιμάνι, τα πλοία θα δένουν στην πλατεία Κολωνακίου και οι βιτρινοθραύστες θα ορμάνε σε θαλαμηγούς και όχι σε μπουτίκ για να πλιατσικολογήσουν ή για να τιμωρήσουν τον καπιταλισμό. Αλλά αν αύριο πρέπει να βάλουμε σακάκι ή παλτό, στα ραδιόφωνα δεν μας το λένε- για την τηλεόραση δεν γνωρίζω γιατί δεν παρακολουθώ. Διαβάζω όμως πως είναι εκεί μια μικρή που τα λέει όλα και τα δείχνει όλα- μήπως πρέπει να αρχίσω να βλέπω τηλεόραση για να συνδυάζω το τερπνόν της οράσεως μετά του ωφελίμου της γνώσεως τού τι καιρό θα κάνει αύριο;

Η κρίση θέλει καλοπέραση
Τέλος πάντων, τα έβαλα πάλι με τους θερμοκηπιστές επειδή μόνο η δική τους καταστροφολογία μπορεί να συγκριθεί με την καταστροφολογία για την οικονομική κρίση- αν και οι θερμοκηπιστές τουλάχιστον λένε πως αν περιορίσουμε το CΟ2-666, θα μας λυπηθούν οι δαίμονες και θα ζήσουμε. Επιπλέον, με το να προλέγεις τη θερμοκηπική καταστροφή δεν μπορείς και να την προκαλέσεις, ακόμα και αν όλοι σε πιστέψουν. Αν όμως όλοι προβλέπουν πως επίκειται οικονομικός Αρμαγεδδών που τίποτα δεν μπορεί να τον αποτρέψει, πως η σωτηρία θα έρθει μόνο αφού τον υποστούμε ως τιμωρία για τα ανομήματά μας, τότε είναι απολύτως σίγουρο ότι θα έρθει, διότι όλοι θα συμπεριφέρονται σαν να είναι ήδη εδώ και επομένως θα τον προκαλέσουν- είναι η τυπική περίπτωση της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

* Είναι σαν να είναι κάποιος πάνω από τον γκρεμό και να φωνάζει «θα ζαλιστώ και θα πέσω,θα ζαλιστώ και θα πέσω» και κοιτάζοντας κάτω ζαλίζεται και πέφτει- και όπως χάνεται στην άβυσσο ακούμε τη φωνή του: «Είδατε που είχα δίκιο;Πέφτω!!!».

Ολοι, λοιπόν, φοβούνται την κρίση: εμείς οι κοινοί θνητοί δεν ξοδεύουμε και δεν δανειζόμαστε διότι αν μείνουμε άνεργοι τι θα γίνει. Οι τράπεζες δεν δανείζουν, γιατί αν οι πελάτες τους μείνουν άνεργοι ή οι επιχειρήσεις χρεοκοπήσουν πώς θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω; Και οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν και δεν προσλαμβάνουν κόσμο διότι αν δεν υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα τους θα χρεοκοπήσουν. Αλλά αυτά ακριβώς που κάνουμε εναντίον της κρίσης αυτά είναι η κρίση.

Εχουμε γίνει όλοι συνετοί και προσεκτικοί και βουτάμε όλο και βαθύτερα στην κρίση- οι κρίσεις θέλουν αισιοδοξία και καλή διάθεση για να ξεπεραστούν: να αποφασίσουμε πως τα χειρότερα είναι πίσω, να αρχίσουμε εμείς να αγοράζουμε, να διασκεδάζουμε και να ταξιδεύουμε, να αρχίσουν οι επιχειρήσεις να επενδύουν και να προσλαμβάνουν κόσμο, οι τράπεζες να δανείζουν, να αρχίσει το χρήμα να κυκλοφορεί ξανά και η οικονομία να θερμαίνεται, και πάπαλα η κρίση. Ξέξασπρη κυβέρνηση
Σε μας εδώ τα πράγματα είναι καταθλιπτικότερα γιατί η κυβέρνηση βρήκε στην κρίση το λευκαντικό που θα την κάνει ξεξασπρότερη και από τις άσπρες θαλασσοδαρμένες πέτρες της Νταμούχαρης, και όπου σταθούν και όπου βρεθούν Πρωθυπουργός, υπουργοί, νεοδημοκράτες βουλευτές και άλλοι ταγοί του έθνους φωνάζουν συνέχεια: Κρίση!Κρίση βαθιά και ολόπλευρηδεν θα δώσουμε αυξήσεις.Κρίση καταστροφική και απρόβλεπτηδώστε από 4-5 χιλιάδες ευρώ,καλοί χριστιανοί,να τα βγάλουμε πέρα.Κρίση απύθμενη και αξεπέραστη- πάρτε συνταξιούχοι 500 ευρώ βοήθημα,να μας σχωρνάτε τα πεθαμένα. Πέντε χρόνια καραμανλικής κακοδιαχείρισης χρεώνονται στην «πλανητική κρίση».

Και έτσι, ενώ παντού όλοι συμβουλεύουν «επενδύστε,ξοδέψτε να σωθούμε», και κάνουν επενδύσεις ή ενισχύουν την κατανάλωση, η κυβέρνηση Καραμανλή κηρύττει από άμβωνος: «Είστε αμαρτωλοί,μετανοήστε,νηστέψτε,αυτομαστι- γωθείτε» – ήταν να μην τους βάλει την ιδέα ο Βουλγαράκης.

* Ενώ το πιο απλό και εύκολο θα ήταν να μας ξεπλύνει όλους από τα ανομήματά μας η Ιερά Σύνοδος, όπως έκανε και με το φυλακισμένο επίλεκτο μέλος της ΠαντελεήμοναΑντώνιο Μπεζενίτη. Αλλά φαίνεται πως όλη η διαθέσιμη θεία χάρη ξοδεύτηκε για την περίπτωσή του, τίποτα δεν έμεινε για μας.

* Είναι η ίδια ευφυής κυβέρνηση που αποφάσισε όλα τα κινητά τηλέφωνα να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο, η ίδια που ποινικοποίησε τις κουκούλες, η ίδια που ξαναφέρνει τη νομοθεσία περί περιύβρισης αρχής, η ίδια που τρέχει εδώ και εκεί και εκλιπαρεί για το Ονομα ενώ η Τουρκία υποδέχθηκε τη Χίλαρι Κλίντον και ετοιμάζεται να υποδεχθεί και τον Μπαράκ Ομπάμα, η ίδια που διέδιδε ότι ο Κώστας Καραμανλής θα είναι στην Ουάσιγκτον τέλη Μαρτίου, αλλά αντ΄ αυτού μάλλον θα προσκληθεί ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο ψευδοπρόεδρος του γνωστού ψευδοκράτους- για να αναφερθούμε μόνο στα πρόσφατα κατορθώματά της, ημερολόγιό μου.

Πού καταλήγουμε; «Ακόμα τούτη την άνοιξη/ ψηφοφόροι,ψηφοφόροι/ώσπου να ρθουν οι εκλογές/ να φέρουν το σεφέρι» που λένε και οι ρωσόφιλοι εθνικοί μύθοι μας, ημερολόγιό μου.

Diodorus@tovima.gr

Πολύ δύσκολη απόφαση για έναν πατέρα, αλλά είναι υποχρέωσή μου να συμβάλω στη νομιμότητα και δίνω τις εξής πληροφορίες στις διωκτικές αρχές: φοράει πάντα κουκούλα όταν βγαίνει έξω, ρίχνει χαμογελώντας ανερυθρίαστα αντικείμενα δεξιά-αριστερά, γαλανομάτα, χρησιμοποιεί το κωδικό όνομα «Νιόβη» και είναι δύο ετών.

Στάθης Ζαφειρόπουλος, Πειραιάς

***
Ευχαριστώ που δημοσιεύεις ορισμένες σκέψεις μου. Πρέπει να γίνεις υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Με αφήνεις να εκτονώνομαι.

Μνήμων, @gmail. com

***
Χρόνια μετά (όταν η παρούσα κρίση θα είναι μια ανάμνηση για όσους την έζησαν και μια ιστορική στιγμή για όσους θα τη μελετούν) στη Βουλή των Ελλήνων θα μπορούν να εκθέτουν σε ειδική έκθεση κειμηλίων παράλληλα με την πανοπλία Μυκηναϊκής εποχής (προσωρινά δανεισμένη από το Μουσείο Ναυπλίου) και το κοστούμι-πανοπλία που έραψαν για μισθωτούς και συνταξιούχους, σαν ενδυματολογική πρόταση στη χώρα της θωρακισμένης οικονομίας κατά το σωτήριο έτος 2009.

Ο εκ Ξάνθης 8, @civil.duth.gr

***
Οι καταστηματάρχες απειλούν με μηνύσεις «κατά παντός Υπευθύνου» αλλά δεν πτοούν την ηγεσία της χώρας: οι Ανεύθυνοι είναι πάντα στο απυρόβλητο, για τούτο δεν χρειάζονται και κουκούλα.

Δημήτριος ο [το υπόλοιπο κουκουλώθηκε]

***
Οι συμμετέχοντες στην επιτροπή για τη Μέση Εκπαίδευση πρωτίστως πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι το σχολείο, στο οποίο άλλωστε και οι ίδιοι φοίτησαν, είναι το κοσμικό σχολείο που δημιουργήθηκε από την ανάγκη χειραφέτησης από τους παραδοσιακούς φορείς διαπαιδαγώγησης και κοινωνικοποίησης, κυρίως την Εκκλησία και την οικογένεια. Και τέτοιο σχολείο εσαεί καθήκον έχει να μεταδίδει ουσιαστικές γνώσεις ικανές να διαλύουν προκαταλήψεις, να φωτίζουν τη συνείδηση, να προσφέρουν εν ολίγοις τα υλικά της ελευθερίας.

Γ. Κ. @otenet.gr

***
Πήραμε στα αστεία τον Καραμανλή και στα σοβαρά τον Τσίπρα, αλλά ο πρώτος μπήκε στην εξαετία ως ο «καταλληλότερος κυβερνήτης» και ο δεύτερος, μετά τις πρόσκαιρες χαρές που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστά 15%-17%), περνάει σήμερα στο ντούκουμόνο από σεβασμό στον θεσμό δεν τον αποκαλούν τα κανάλια απλώς «34χρονο» ή έστω «35χρονο». Τις πταίει; Μπορεί οι «συνιστώσες», μπορεί ο λαός. Να το μελετήσουμε.

Αβαδαίος, τζάμπα μελετητής

***
Γράψ΄ το στο ημερολόγιό σου, αγαπητέ Διόδωρε: Ιστορική ημέρα η 17η Μαρτίου 2009: Δένδιας και Πάπας Βενέδικτος επετέθησαν ταυτόχρονα στις κουκούλες άνω και κάτω κεφαλής.

Δημήτριος Τσεχίας

ΥΓ.: Κρίνοντας από την εμφάνιση του κ. Δένδια, μήπως κινδυνεύουν και όσοι απλώς έχουν μαλλιά;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk