ΑΙΧΜΕΣ

Επίθεση στους μισθούς

Ο Πολ Κρούγκμαν, κατά την ομιλία του στο συνέδριο για την οικονομική κρίση που εκφωνήθηκε στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα περάσει μια μεγάλη περίοδο επώδυνης οικονομικής προσαρμογής για να μειώσει το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αναγνώρισε ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά και της συνοχής του ευρώ. Διότι, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, τα υψηλά ελλείμματα στο ισοζύγιο …

Επίθεση στους μισθούς | tovima.gr

Ο Πολ Κρούγκμαν, κατά την ομιλία του στο συνέδριο για την οικονομική κρίση που εκφωνήθηκε στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα περάσει μια μεγάλη περίοδο επώδυνης οικονομικής προσαρμογής για να μειώσει το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αναγνώρισε ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά και της συνοχής του ευρώ. Διότι, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, τα υψηλά ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τα οποία εμφανίζουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του Νότου, υπονομεύουν το ενιαίο νόμισμα, καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις κυβερνήσεις – όπως στο παρελθόν- με υποτίμηση των τοπικών νομισμάτων. Ο Πολ Κρούγκμαν λοιπόν ανέφερε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας έχει αυξηθεί υπερβολικά και ανακλά το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Εξήγησε ότι το εργατικό κόστος (συμπεριλαμβανομένων των μισθών και της παραγωγικότητας) κινήθηκε ανοδικά στην Ελλάδα ταχύτερα απ΄ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τον εκτροχιασμό του ελλείμματος. Ερωτηθείς αν υπονοεί ότι οι μισθοί στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθούν τα επόμενα χρόνια διευκρίνισε ότι η προσαρμογή μπορεί να γίνει αν οι μισθοί στη χώρα αυξηθούν λιγότερο απ΄ ό,τι στις άλλες χώρες ή αν αυξηθεί παρά πολύ η παραγωγικότητα. Ομως, για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα απαιτούνται σχεδιασμός, επενδύσεις και κυρίως χρόνος, ο οποίος δυστυχώς σήμερα- μεσούσης της κρίσης- δεν υπάρχει. Και όπως είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος, θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα η διαδικασία προσαρμογής να γίνει σε μια περίοδο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και όχι ύφεσης ή στασιμότητας της ευρωζώνης. Ωστόσο, αφού οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας- αλλά και οι προηγούμενες του ΠαΣοΚ- δεν μπόρεσαν να ελέγξουν το έλλειμμα, προχωρώντας σε διαρθρωτικές αλλαγές και ενισχύοντας επενδύσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, καταφεύγουν τώρα, υπό την πίεση της ΕΕ, στους μισθούς για να συμμαζέψουν την κατάσταση.

Το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου την περασμένη εβδομάδα, ήταν μόνο η αρχή. Αποτελεί ένα δείγμα για το τι θα επιχειρηθεί και τι πρόκειται να ακολουθήσει στο μέτωπο των μισθών το επόμενο διάστημα.

gpapai@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk