Η συνεχής «αιμορραγία» θέσεων εργασίας και η διόγκωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης συνθέτουν το σημερινό σκηνικό της αγοράς εργασίας

Το μεγάλο δίλημμα των εργαζομένων

Σε κρίση της εργασίας μετατράπηκε εντός ολίγων μηνών η χρηματοοικονομική κρίση. Η δραματική αύξηση της ανεργίας, η συνεχής «αιμορραγία» θέσεων εργασίας, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και η διόγκωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης συνθέτουν το σημερινό σκηνικό της αγοράς εργασίας, τέσσερις μόλις μήνες μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Η επίσημη καταγραφή της ανεργίας εκτοξεύθηκε σε 8,9%, ενώ η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το πραγματικό ποσοστό ξεπερνά το 14%. Η πρόβλεψη του Ινστιτούτου Εργασίας για απώλεια 100.

Σε κρίση της εργασίας μετατράπηκε εντός ολίγων μηνών η χρηματοοικονομική κρίση. Η δραματική αύξηση της ανεργίας, η συνεχής «αιμορραγία» θέσεων εργασίας, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και η διόγκωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης συνθέτουν το σημερινό σκηνικό της αγοράς εργασίας, τέσσερις μόλις μήνες μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης.

Η επίσημη καταγραφή της ανεργίας εκτοξεύθηκε σε 8,9%, ενώ η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το πραγματικό ποσοστό ξεπερνά το 14%. Η πρόβλεψη του Ινστιτούτου Εργασίας για απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας ως το τέλος της κρίσης, ενώ αρχικώς φαινόταν υπερβολική, σήμερα είναι ξεπερασμένη καθώς όλα δείχνουν ότι οι απώλειες θα είναι υψηλότερες. Οι εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας αλλάζουν άρδην καθώς οι επιχειρήσεις, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος, πιέζουν ανοιχτά τους εργαζομένους να αποδεχθούν μειωμένα ωράρια με μειωμένες αποδοχές, διαθεσιμότητες, ευέλικτες μορφές εργασίας, υποχρεωτικές άδειες κτλ. Το σκηνικό αυτό έχει οδηγήσει στο ναδίρ της σχέσεις της ΓΣΕΕ τόσο με τις εργοδοτικές οργανώσεις όσο και με την κυβέρνηση, η οποία δείχνει ανίκανη να ελέγξει, με τους μηχανισμούς του κράτους, την αγορά εργασίας και την εφαρμογή των κανόνων της εργατικής νομοθεσίας.

«Εργοδότες και πολιτείαεπιχειρούν να αντιμετωπίσουν την κρίση μέσω των εργασιακών σχέσεων και μεταθέσουν στους εργαζόμενους ένα σημαντικό μέρος των επιπτώσεών» τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος, ο οποίος κατηγορεί τον ΣΕΒ ότι «άλλα λέει ο ίδιος και άλλα κάνουν στην πράξη τα μέλη του». Η θέση αυτή αφορά την «κίνηση» του προέδρου των βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος κ. Γ.Μυλωνά να προχωρήσει σε μονομερή εφαρμογή μειωμένου ωραρίου με μειωμένες αποδοχές για τους απασχολουμένους στην επιχείρησή του. «Θα πρέπει πρώτα να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια» τόνισε ο ΣΕΒ χωρίς να αποδοκιμάσει άμεσα την απόφαση αυτή. Το δισυπόστατο αυτής της στάσης καυτηριάζει ο κ. Παναγόπουλος. Πάντως δεκάδες επιχειρήσεις προχωρούν σε μονομερή εφαρμογή ανάλογων μέτρων ευελιξίας εις βάρος των εργαζομένων τους, ενώ προσφάτως το Καζίνο του Ρίου έθεσε ανοιχτά στους εργαζομένους το δίλημμα «ελαστική εργασία ή απόλυση».

Οι εργοδότες θέτουν διλήμματα στους εργαζομένους προκειμένου να επιλέξουν ανάμεσα στη διατήρηση της απασχόλησης με ευελιξία ή στην καταγγελία της σχέσης εργασίας. Στοχεύουν μάλιστα στην ανάληψη του κόστους της ευελιξίας από τους φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής, όπως ο ΟΑΕΔ, πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος.Στο μεταξύ η «αιμορραγία» των θέσεων εργασίας συνεχίζεται, με τον επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας κ. Γ.Ρωμανιά να διατυπώνει φόβους ότι οι απώλειες θα ξεπεράσουν τις 100.000 και θα φθάσουν τις 120.000 θέσεις εργασίας εντός του 2009. «Τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι άκρως ανησυχητικά» τονίζει.

Τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ που αφορούν την περίοδο Νοεμβρίου 2008- Ιανουαρίου 2009, μιλούν για απώλεια 8.236 θέσεων εργασίας, ενώ τον Φεβρουάριο του 2009 χάθηκαν 4.136 θέσεις. Τον ίδιο μήνα σημειώθηκαν 180 διαθεσιμότητες εργασίας και σε υποχρεωτική άδεια τέθηκαν 774 εργαζόμενοι, ενώ ανακοινώθηκαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου για 5.500 απασχολουμένους. Στην καταγραφή του ΙΝΕ- που έγινε από τη συνεργάτρια του Ινστιτούτου κυρία Αντα Σταμάτη – φαίνονται οι κλάδοι παραγωγής που πλήττονται περισσότερο, δηλαδή η βιομηχανία, η κλωστοϋφαντουργία, οι κατασκευές, ο τουρισμός και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, ενώ τα στοιχεία καταδεικνύουν πως οι περισσότερες επιχειρήσεις που προχωρούν σε μείωση προσωπικού βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θράκη, στη Δυτική Ελλάδα και στην Αττική. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για την Κομοτηνή, σύμφωνα με τα οποία στην περιοχή αυτή λειτουργούσαν 99 εργοστάσια με 17.000 εργαζομένους, ενώ σήμερα έχουν μείνει μόνο τρεις επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 2.500 άτομα.

Πολλές επιχειρήσεις αντί απολύσεων εφαρμόζουν συστήματα εκ περιτροπής εργασίας, υποχρεωτικών αδειών, καταργούν την υπερωριακή απασχόληση, θέτουν τους εργαζομένους σε διαθεσιμότητα ή αποφασίζουν προσωρινή αναστολή των λειτουργιών των επιχειρήσεων. Το χρονικό διάστημα Νοέμβριου 2008- Ιανουαρίου 2009 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα συνολικά 1.870 εργαζόμενοι, ενώ τον Φεβρουάριο προστέθηκαν στη λίστα των διαθεσιμοτήτων ακόμη 180 εργαζόμενοι.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το επόμενο διάστημα καθώς τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τον Ιανουάριο του 2009 δείχνουν ότι οι νέες οικοδομικές άδειες μειώθηκαν σημαντικά, κατά 25% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Δεκέμβριο κατά 8,7%. Τα δύο αυτά στοιχεία, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη εκδήλωση της κρίσης στον τουρισμό, απεικονίζουν την εφιαλτική εικόνα της απασχόλησης τους επόμενους μήνες.

Τα δραματικά ποσοστά της Ευρώπης
Η ΑΝΕΡΓΙΑ αυξήθηκε στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης φθάνοντας το 7,2% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εurostat.Τη χαμηλότερη ανεργία παρουσιάζουν η Ολλανδία (2,7%),η Αυστρία (3,8%) και η Κύπρος (3,9%). Αντιθέτως η ανεργία παρουσιάζει εκρηκτική άνοδο στην Ισπανία,φθάνοντας το 13,4% και εμφανίζοντας αύξηση πέντε ποσοστιαίων μονάδων το τελευταίο έτος.

Σημαντική αύξηση της ανεργίαςσε σύγκριση με το 2007 παρουσιάζουν οι χώρες της Βαλτικής,η Ιρλανδία και σε μικρότερα ποσοστά η Σλοβακία,η Ουγγαρία και η Δανία.Πιο πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν ταχύτατη αύξηση της ανεργίας σε αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης,ιδιαίτερα στη Βρετανία,στη Γαλλία και στη Γερμανία. Σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Αναδιαρθρώσεων,εμφανίζονται οι επιχειρήσεις που ανακοίνωσαν τις περισσότερες απολύσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.Η μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας,με σημαντική διαφορά από τις υπόλοιπες,καταγράφεται στη Βρετανία όπου χάθηκαν 70.256 θέσεις εργασίας το τελευταίο τρίμηνο του 2008.Ακολουθούν:η Γερμανία με 20.411 θέσεις εργασίας,η Σουηδία με 14.239,η Πολωνία με 11.728 και η Τσεχία με 11.724 θέσεις εργασίας.Οι κύριοι κλάδοι παραγωγής που πλήττονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και προχωρούν σε σημαντικές μειώσεις προσωπικού είναι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος,ο κατασκευαστικός κλάδος,η αυτοκινητοβιομηχανία,η κλωστοϋφαντουργία και το εμπόριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk