ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ευκαιρίες και προοπτικές στην Ελλάδα

Υπάρχει δυνατότητα να συνδυαστούν οι επενδύσεις και η προστασία του περιβάλλοντος; Υπάρχει τρόπος να προστατευθεί το κλίμα από τις δραματικές και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες καταστρεπτικές αλλαγές στις οποίες μας οδήγησε η αλόγιστη κούρσα προς τα κέρδη; Υπάρχει κατάλληλος δρόμος για να μη χαθεί η παραγωγική βάση της οικονομίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;

Σήμερα που η διεθνής κρίση και η ύφεση στην πραγματική οικονομία σταδιακά «μεταφράζονται» σε απολύσεις και κοινωνική αναταραχή, οι παραγωγικές επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις ποικίλων ειδικοτήτων, από ανειδίκευτων εργατών εξειδικευμένων επιστημόνων, είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητες.

Η «μαγική» λύση είναι οι πράσινες επενδύσεις στην ενέργεια. Τα αιολικά πάρκα, τα φωτοβολταϊκά συστήματα, η βιομάζα που μετατρέπεται σε βιοκαύσιμο και τα μικρά υδροηλεκτρικά που δεν καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον εξασφαλίζουν τριπλό κέρδος: ενεργειακή δυναμικότητα στην οικονομία, αειφόρο ανάπτυξη για την κοινωνία και πολιτισμική υποθήκη για τις επόμενες γενιές, αφού με τη δράση αυτή θα παραδώσουμε στα παιδιά μας τον πλανήτη όπως τον βρήκαμε, ίσως και καλύτερο.

«Το Βήμα» στο αφιέρωμά του με επίκεντρο τις «πράσινες επενδύσεις στην ενέργεια προσπαθεί να δείξει ότι το λιγότερο που μπορεί να γίνει και στη χώρα μας είναι η επικράτηση των μικρο-ρυπογόνων καυσίμων και το καλύτερο να «πλημμυρίσει» η χώρα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες τα επόμενα 15 χρόνια θα καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των ενεργειακών αναγκών της.

Υπάρχει βεβαίως και ο ευρωπαϊκός στόχος που επιτάσσει ότι το 2020 θα πρέπει να καλύπτεται το 20% των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ, αλλά στην Ελλάδα ζούμε, ας είμαστε πραγματιστές, ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Τουλάχιστον ας τον ξεπεράσουμε το 2025, ώστε να τον απολαύσει η επόμενη γενιά. Της το χρωστάμε…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk